Massa: Staré motory nemají takovou agresivitu jako hybridní

Massa: Staré motory nemají takovou agresivitu jako hybridní

Felipe Massa tvrdí, že staré motory V8, které byly dříve ve Formuli 1 postrádají agresivitu současných hybridních turbomotorů.

Brazilský pilot byl pozvaný jako host v rámci Velké ceny Japonska, kde se svezl s historickými vozy Ferrari. Massa odjel několik kol ve Ferrari 248 F1 z roku 2006 a ve Ferrari F10 z roku 2010. Oba vozy byly poháněny motory V8.

Pro bývalého pilota Ferrari to bylo první svezení s vozem Formule 1 od té doby, co ukončil kariéru. Massa tvrdí, že preferuje lehčí vozy, ale se současnou technikou, jelikož údajně staré motory nejsou tak zábavné.

“Ve voze je to velký rozdíl,“ řekl Massa pro motorsport.com

“Řekl bych, že si více užívám staré monoposty, jelikož jsou trochu lehčí, lépe reagují na změnu směru.

“Zatímco motor je také více zábavný, protože více křičí, ale zase je tu méně výkonu. Takže motor, který máme teď je mnohem agresivnější a výkonnější, než byl dříve.”

Současné turbomotory jsou téměř nejsilnějšími v celé historii Formule 1. Věří se, že některé motory dosahují už tisíce koňských sil, což v osmdesátých letech dosahovaly motory, které byly vyvinuté speciálně pro kvalifikační kola.

Kvůli novým pravidlům od roku 2021 je dost možné, že motory tuto hranici překonají.

Nicméně motory by už nemusely být tak zábavné. Massa dále prozradil, že si opravdu chtěl znovu zkusit starší vozy Ferrari.

“Opravdu to bylo zábavné. Opravdu skvělé. Jsem rád, že jsem si mohl zavzpomínat. Je dobré, že se do té věci stále dobře dostanu. Myslím si, že bych neměl problém být vepředu! Opravdu jsem si užíval jízdu, nechtěl jsem přestat.

“Užil jsem si spoustu zábavy. Ten pocit z vozu a spoustu přítlaku je opravdu skvělý.“

Sdílejte na:
Zavřít