George Russell podepsal u Williamsu pro rok 2019

George Russell podepsal u Williamsu pro rok 2019

Williams oznámil první jméno své jezdecké sestavy pro rok 2019. Angažoval totiž juniora Mercedesu a hlavního aspiranta na zisk titulu v letošní Formuli 2 George Russella.

George Russell je prvním potvrzeným pilotem Williamsu pro sezónu 2019. S britským týmem přitom podepsal víceletý kontrakt, nadále však zůstane členem juniorského programu Mercedesu.

Russell je dalším z líhně juniorských kategorií, které se jezdí v rámcí víkendů F1. V roce 2017 se v barvách týmu ART Grand Prix stal šampionem seriálu GP3, letos s francouzskou stájí bojuje o titul ve Formuli 2. Jakožto lídr průběžného pořadí má přitom největší šanci korunu při finále v Abú Zabí získat.

„Je to obrovská čest, stát se součástí prestiže a dědictví Williamsu,“ řekl Russell. „Chtěl bych poděkovat Claire (Williams) a všem u Williamsu za jejich důvěru při tomto rozhodnutí, stejně tak Totovi (Wolffovi) a týmu Mercedes za jejich fantastickou podporu skrze GP3 a Formuli 2.

Nesmírně se těším na spolupráci se všemi v Grove a že podniknu své první kroky jakožto pilot Formule 1. Nemohu se dočkat Melbourne příští rok, že nastoupím k Williamsu, věřím, že to bude začátek vzrušující nové cesty.“

Russell letos absolvoval několik testů pro Mercedes a Force Indii, situace na trhu se závodními sedačkami se ale přes léto vyvíjela poměrně divoce a tak nebylo jasné, zda se držiteli prestižního ocenění McLaren Autosport BRDC Award z roku 2014 vůbec podaří angažmá sehnat.

1. října 2018

Williams letos zažívá jednu z nejhorších sezón a v Poháru konstruktérů mu patří poslední 10. místo. Russella si přitom již před několika měsíci vyhlédl jako mladý talent, se kterým by mohl nastartovat svůj návrat na vyšší příčky.

Stáj z Grove se letos dočkala kritiky za angažmá Sergeje Sirotkina vedle Lance Strolla. Mladý Kanaďan téměř jistě pro příští rok zamíří k Force Indii, kterou letos koupilo konsorcium vedené jeho otcem Lawrencem. Sirotkinova budoucnost zatím zůstává nejistá.

Russellovo angažmá navíc znamená, že šance Estebana Ocona, dalšího juniora Mercedesu, na sedačku pro rok 2019 jsou nyní ještě tenčí. Williams byl totiž podle jeho slov jeho poslední realistickou šancí pro nadcházející ročník.

Soupeřit přitom musí se současným pilotem britské stáje Sirotkinem, naděje si dělají také Rus Arťom Markelov aktuálně závodící ve Formuli 2 a současný rezervní pilot týmu Robert Kubica.

12. října 2018

Sdílejte na:
Zavřít