Ocon vylučuje účast ve Formuli E v roce 2019

Ocon vylučuje účast ve Formuli E v roce 2019

Všichni napjatě čekají, co bude s Estebanem Oconem dále. Ve Formuli 1 mu zbývá jediná možnost, kde by mohl být stálým jezdcem. Ale co ostatní série?

Talentovaný mladík z Francie přesvědčil o svých jezdeckých kvalitách již během svého angažmá v týmu z chvostu pole, Manoru. Minulý rok získal sedačku u stáje Force India, kde byli s jeho výkony nadmíru spokojení a prodloužili s ním i na tento rok. 

Jenže tým závodící s růžově zbarvenými vozy ocitl v krizové situaci a následně upadl do konkurzu, do kterého mu mimo jiné dopomohl také Mercedes. Stáj byla nakonec zachráněna konsorciem okolo Lawrence Strolla, otce pilota Williamsu Lance. 

Po tomto kroku se Ocon náhle ocitl na trhu s jezdci, protože Lance se bude stěhovat za podpory svého otce do Racing Point Force India.

O Oconovy služby projevil zájem Renault, se kterým už byl údajně i domluvený, pouze chyběl podpis. Jenže z nenadání přišel Daniel Ricciardo z Red Bullu a Oconovo angažmá bylo rázem smeteno ze stolu.

Další alternativou byl McLaren, který měl o něj rovněž zájem. Tam však jednání pořádně ani nezačala, protože nabídku odmítli s tím, že byli přesvědčeni o jistém místu u Francouzů. Mezi tím Woking podepsal s Carlosem Sainzem. Ocon si tak mohl na svém pomyslném seznamu škrtnout i tuto možnost.

Také Toro Rosso po něm pokukovalo, ovšem v tomto případě to ztroskotalo hned na začátku z jednoho prostého důvodu. Ocon je juniorem Mercedesu a stáj z Faenzi pochopitelně odmítá vychovávat mladíky konkurenci. Vedení Red Bullu se nechalo slyšet, že by jej vzali jen tehdy, když by byl osvobozen od všech smluvních závazků Stříbrných šípů. A na to Toto Wolff samozřejmě nepřistoupil.

„Toto, posaď Ocona do jednoho ze svých aut!“ vyzývá Berger Wolffa.https://t.co/mLKZOqqZtv

— SvětFormule.cz (@svetformule) 2. října 2018

Aby zůstal na startu královny motorismu, zbývá mu tak jedině dohodnout se s momentálně velmi slabým Williamsem, kde by nahradil již zmiňovaného Lance Strolla.

Kromě Formule 1 se jeho jméno objevilo rovněž ve spojitosti s Formulí E. Od příští sezony bude totiž v šampionátu elektrických monopostů závodit také tým HWA (Mercedes), proto by se angažmá rodáka z Évreuxu nabízelo jako zcela logické. Nicméně sám Ocon tuto variantu vyvrací: „Myslím si, že (Formule E) pro mě není žádnou možností. Samozřejmě, člověk nikdy neví, jak se věci vyvinou. Ale momentálně nejsem ve fázi, ve které musím nabírat ještě nějaké zkušenosti.“

„DTM bylo pro mě dobrou přípravou na Formuli 1. Myslím si však, že jsem mezitím zkušenosti nasbíral. Cítím se být na Formuli 1 připravený a na to se zaměřuji. Mým jediným cílem je stát se mistrem světa Formule 1. To je vše, co se počítá,“  okomentoval 11. muž pořadí šampionátu jezdců, jehož slova citoval německý portál e-formel.de.

Sdílejte na:
Zavřít