Potvrzeno! Giovinazzi týmovým kolegou Räikkönena, Ericsson náhradním jezdcem

Potvrzeno! Giovinazzi týmovým kolegou Räikkönena, Ericsson náhradním jezdcem

Sauber dnes potvrdil to, o čem se dlouhodobě spekulovalo. Do týmu přichází junior Ferrari Antonio Giovinazzi.

Švýcarská stáj nastoupí příští rok se zbrusu novým jezdeckým složením. Zatímco Leclerc odchází do Ferrari a jeho kokpit zaujme právě Antonio Giovinazzi, tak druhou sedačku musel vyklidit Marcus Ericsson ve prospěch Kimiho Räikkönena. 

Švédský závodník dlouhodobě nepodával extra dobré výkony, ale v týmu si pokaždé místo udržel zejména z toho důvodu, že měl vazby na majitele týmu. Kromě toho od něj dostával tým nemalou finanční injekci. Ovšem v porovnání s jeho kolegy byl nevýrazný a byl jimi porážen. Už jen bodová statistika mluví za své. Za čtyři roky u Sauberu nasbíral pouhých 15 bodů, což je opravdu málo vzhledem k tomu, že ten samý počet získal Charles Leclerc jen za tuto sezonu. Nicméně osmadvacetiletý rodák z Kumly sice končí na pozici stálého jezdce, ale zůstává členem týmu jakožto třetí jezdec a ambasador značky.

pic.twitter.com/3I9MKZQbCl— Sauber F1 Team (@SauberF1Team) 25. září 2018

 

„Jsem velmi vděčný za to, že jsem mohl strávit posledních pět let ve Formuli 1 závoděním. Jsem hrdý na to, že jsem mohl během těchto čtyř let za tým jezdit a v této sezoně reprezentovat tak ikonickou značku, jakou je Alfa Romeo. Rád bych pokračoval, ale mít na palubě pilota jako Kimi Räikkönen, je pro celý tým skvělou příležitostí,“  řekl Ericsson.

Jeho vůz převezme Giovinazzi. Pro Itala to však už debut nebude, protože ten už si totiž odbyl minulý rok, když zaskakoval v prvních dvou závodech za zraněného Pascala Werhleina. 

„Právě se mi splnil sen. Jsem opravdu rád, že jsem dostal šanci závodit pro tento tým. Pro mě coby Itala je to obrovská čest reprezentovat v našem sportu tak ikonickou a úspěšnou značku, jakou je Alfa Romeo.“

<@F1 pic.twitter.com/dipRGvNyZa— Sauber F1 Team (@SauberF1Team) 25. září 2018

„Chtěl bych poděkovat Scuderii Ferrari a Sauberu, že mi poskytli tuto skvělou příležitost. Jsem opravdu motivovaný a nemůžu se dočkat, až s nimi začnu pracovat na dosažení dobrých výsledků,“  je nadšený z nového angažmá 24letý rodák z Martina Franca, který je prvním Italem v F1 od roku 2011, kdy závodil Jarno Trulli a Vitantonio Liuzzi.

Tým letos navázal spolupráci s italskou značku Alfou Romeo, která se po velmi dlouhé době vrátila do kolotoče Formule 1. Stáj z Hinwilu má velké plány a k jejich realizaci jim také pomůže angažování mladého talentovaného jezdce z líhně Ferrari.

„Rozhodnutí zvolit Antonia Giovinazziho je obzvlášť důležité v rámci projektu vzhledem k tomu, že tuto sezonu se vrátila Alfa Romeo po téměř třicetileté pauze do královny motorsportu,“ stojí v oficiálním prohlášení. „Spojit Alfu Romeo a italského jezdce bylo přirozenou cestou, a to i vzhledem k silné vazbě, která pojí Giovinazziho se značkou již od útlého věku. Je také zdrojem národní hrdosti, která vzhledem k tomu, že několik let nezávodil ve formuli 1 žádný Ital, vyprchala.“

Šéf stáje Frederic Vasseur o Giovinazzim prohlásil, že v posledních dvou letech ve službách Sauberu Ital prokázal, že má velký potenciál. Dále připomíná, že Ericsson byl pro tým přínosem: „Chtěli bychom poděkovat Marcusovi za jeho oddanost a skvělou práci, kterou v našem týmu v posledních čtyřech letech odvedl. Jsme rádi, že i v budoucnu zůstane součástí rodiny Sauber. V roce 2018 jsme dosáhli důležitých pokroků a Marcusova práce byla důležitým faktorem v našem rozvoji. S naším týmem má dlouhou historii a těšíme se na naši společnou novou kapitolu. Uděláme vše proto, abychom se dále pohybovali v tomto pozitivním směru.“

Jezdecké složení pro sezonu 2019

  Jezdec Kontrakt
Mercedes Lewis Hamilton do 2020
  Valtteri Bottas do min. 2019
Ferrari Sebastian Vettel do 2020
  Charles Leclerc do 2022
Red Bull Max Verstappen do 2020
  Pierre Gasly ?
Force India Esteban Ocon / Lance Stroll* ?
  Sergio Pérez ?
Haas Romain Grosjean ?
  Kevin Magnussen ?
Toro Rosso Daniil Kvjat * ?
  Brandon Hartley / Dan Ticktum* ?
Renault Daniel Ricciardo ?
  Nico Hülkenberg ?
McLaren Carlos Sainz ?
  Lando Norris ?
Sauber Kimi Räikkönen do 2020
  Antonio Giovinazzi ?
Williams Lance Stroll / Esteban Ocon* ?
  Sergej Sirotkin ?

* Spekulace
Tučné písmo: potvrzeno

Sdílejte na:
Zavřít