Haas prožil v Singapuru noční můru, Grosjeanovi hrozí stopka na jeden závod

Haas prožil v Singapuru noční můru, Grosjeanovi hrozí stopka na jeden závod

Solidní kvalifikace v podání Romaina Grosjeana byla příslibem dobrého výsledku v nedělním závodě, jenže ten se stal pro americkou stáj spíše noční můrou. Francouzovi ke všemu po poslední penalizaci hrozí stopka na jeden závod.

Zatímco Kevin Magnussen se nedostal ani do prostředního segmentu kvalifikačních jízd, tak jeho týmový kolega Romain Grojean se probojoval až do třetí části, ve které obsadil osmé místo.

Jenže už samotný začátek závodu nasvědčoval, že udržet se na bodovaných pozicích bude opravdu obtížné.

„Byl to frustrující závod pro všechny, kteří se kvalifikovali mezi sedmým a desátým místem na hypersoftech. V závodě to byly šílené pneumatiky. Odjeli jsme s nimi deset kol a byly kompletně sjeté, zatímco ultraměkké fungovaly – nemám ponětí, kolik kol – 40?“

„Takže je skoro lepší se nekvalifikovat v top 10. Možná, že o tom musíme trochu zapřemýšlet, protože mě přišlo, že jsem na to tlačil opravdu tvrdě každé kolo v kvalifikaci i v závodě. Odvedl jsem to nejlepší, co jsem mohl, ale nakonec jsem neměl šanci být v top 10,“ lituje Grosjean.

pic.twitter.com/zYYHQLkcp0— Formula 1 (@F1) 16. září 2018

Po zastávce v boxech se propadl na chvost a už se mu nepodařilo probojovat se zpět do nejlepší desítky. Aby toho nebylo málo, tak Grosjean dostal penalizaci průjezd boxy za ignorování modrých vlajek. Francouz sice v okamžiku, kdy se za ním objevil o kolo rychlejší lídr závodu Hamilton a dostal upozornění modrými vlajkami, aby jej pustil, bojoval o pozici se Sergejem Sirotkinem, ale komisaři byli nekompromisní.

Nicméně rodák z Ženevy tvrdí, že nebylo jeho záměrem, stát někomu v cestě: „Omlouvám se, jestli jsem někoho blokoval. Neměl jsem to v úmyslu. Věřím, že jsem udělal to nejlepší. Bojoval jsem se Sergejem, který jel jakýsi motokárový styl. Opravdu jsem nemohl zpomalit. Pierre byl u mé převodovky a Sergej na mém předním křídle. Jakmile jsem ho (Sirotkina) předjel, nechal jsem Lewise mě předjet.“

Tři body a stop!

Pokud pilot v období jednoho roku nasbírá dvanáct trestných bodů, dostane zákaz startu do jednoho ze závodů. Grosjean by si tedy měl od této chvíle dávat pořádný pozor, neboť právě jemu hrozí po obdržení dnešní penalizace stopka. Za ignorování modrých vlajek mu byly udělené dva body, dohromady už má však na svém kontě devět černých puntíků.

DOPORUČUJEME: Podle Whitinga Grosjean úplně zapomněl na zlaté pravidlo modré vlajky

 

Traťový rekord jako utěšení pro Magnussena

Ještě větší noční můru, a to do slova a do písmene, zažil Kevin Magnussen. Nejen, že se Dán kvalifikoval jako šestnáctý, tak do cíle dojel o ještě dvě pozice níže. Horší už byl jen Sirotkin.

„Samozřejmě, že to byl pro tým náročný den. Myslím si, že malým vrcholem bylo zaznamenání traťového rekordu,“ zhodnotil závodník s číslem 20, který zajel kolo v čase 1:41.905.

pic.twitter.com/M6nkbba5Mc— Formula 1 (@F1) 16. září 2018

„Nebyl to víkend, jaký jsme chtěli. Bojovali jsme tvrdě,“ řekl šéf stáje Günther Steiner. Připomíná, že piloti startující mimo nejlepší desítku mají výhodu v libovolném výběru specifikace pneumatik. A tu oni v případě Grosjeana neměli. Kromě toho se Grosjean následně zasekl za Williamsem Sergeje Sirotkina, kterého nebyl schopen dlouhou dobu předjet.

„Nicméně, myslím si, že jsme se snažili odvést to nejlepší. Nejsme tak špatní, jak to vypadá,“ uzavřel třiapadesátiletý Ital.

Sdílejte na:
Zavřít