FIA uspořádala první test pro hodnocení kvality jezdkyň

FIA uspořádala první test pro hodnocení kvality jezdkyň

V posledních letech se posadila do monopostu Formule 1 Susie Wolff a María de Villota. Bohužel ani jedna z žen se nemohla zúčastnit závodu. FIA se nyní rozhodla uspořádat kampaň, která má pomoct ženám ve vrcholném motorsportu.

Jediná žena, která získala bod ve Formuli 1, byla Lella Lombardi, která získala ve Velké ceně Španělska roku 1975 půl bodu. Lombardiová získala půl bodu proto, že se neodjel celý závod, a tak všichni jezdci brali pouze poloviční body. Poslední závodnicí, která se účastnila celého závodního víkendu, byla Giovanna Amati v roce 1992. Amati se ovšem ze tří kvalifikací nekvalifikovala ani jednou.

Kristensen, který je vítězem Le Mans má na starost FIA jezdeckou komisi, která pomáhala zprostředkovat dvoudenní test na okruhu Navarra ve Španělsku. Společně s legendou rally Michele Mouton, která vede jezdeckou komisi také, ale pro ženy.

Patnáct jezdkyň se zúčastnilo závodů s Formula Renault 2.0 a Porsche Cayman GT4.

„První test pro hodnocení kvality jezdkyň byl neocenitelný. Poskytl nám velké informace, díky kterým víme, jak to vypadá s kvalitou žen závodnic. Je zde rostoucí skupina žen, které mají vysokou úroveň a jsou dobře připravené na postup do velkých šampionátů,“ řekl Kristensen.

„Pokračujeme ve vyhodnocování výsledků z prvního setkání. Naši inženýři a technici byli velice ohromeni. Bylo velmi obohacující diskutovat o nových zjištěních.

„Tato spolupráce s FIA Women in Motorsport komisí bude stále lepší, a máme dlouhodobé plány pro rozvoj žen, které už v motorsportu jsou na pokročilé úrovni. Díky sportovním událostem jako je The Girls on Track Karting Challenge se snažíme přivést další mladé dívky k závodům.“

Účastnice byly například IMSA SportsCar Championship GTD šampionka Christina Nielsen, Sauber Formula 1 team vývojová jezdkyně a GP3 závodnice Tatiana Calderon, současná Formula 3 European Championship jezdkyně Sophia Florsch a vítězka závodu STCC Mikaela Kottulinsky. Mezi ženami byla i polská závodnice Gosia Rdest, která se nedávno účastnila i závodu na Slovakiaringu. Rdest momentálně úspěšně závodí ve vozech GT4, kde pravidelně patří k nejlepším. V minulosti závodila s vozy GT3. Při testu byla přítomna i Rahel Frey, která se v minulosti účastnila například závodů DTM. V současnosti stále jezdí v ADAC GT Masters s týmem Audi.  

FIA vybrala tým inženýrů, kteří už mají zkušenosti z motorsportu, aby připravili vozy. Dále se zapojili dva profesionální jezdci, kteří hodnotili kvalitu jezdkyň. Hodnotila se rychlost, technická zpětná vazba, reakce na nastavení vozu, konzistence a celkový přístup. Jednotlivé časy ovšem nebyly zveřejněny.

Sdílejte na:
Zavřít