Kimi byl opravdu zvláštní, říká Peter Sauber o jeho začátku ve Formuli 1

Kimi byl opravdu zvláštní, říká Peter Sauber o jeho začátku ve Formuli 1

Nikdo by nečekal, že to bude právě Räikkönen, který se objeví u týmu Sauber v roce 2001. Nyní, sedmnáct let od jeho debutu se finský jezdec vrací do týmu, ve kterém začal.

Stejně jako je překvapivý návrat Räikkönen k týmu, tak stejně překvapivý byl jeho debut. Finský jezdec neměl mnoho odjeto. Před podepsáním u týmu Sauber odjel pouhých 23 závodů. Kimimu tehdy bylo pouhých 21 let.

První zmínka přišla od Davida Robertsona, který byl jezdcův manažer. Robertson byl velmi přesvědčivý, a proto dostal Räikkönen třídenní test na trati v Mugellu.

„Nikdy předtím jsem Davida Robertsona neviděl. Řekněme, že byl David pouze dobrý obchodník,“ řekl Peter Sauber před pár lety.

„Neměli jsme mnoho peněz, a normálně, když jsme dělali třídenní testy, pozvali jsme si několik mladých jezdců. Většinou to fungovalo tak, že se za tři dny vystřídalo šest pilotů, kteří si test zaplatili. Nicméně Robertson mě přesvědčil, že tento mladík je velmi, velmi speciální, a že chce všechny tři dny. Samozřejmě, že nic neplatili. Nechápu, že jsem na to tehdy přistoupil!“

Sauber tak všechno připravil. Kimiho chování bylo chladné, jak už to od finského pilota známe. Neřekl žádné slovo, i proto, že neuměl moc anglicky.

„Jedna, nebo dvě věci byly opravdu výjimečné. Jeho řeč těla byla naprosto uvolněná, ale zároveň. Kimi byl tak soustředěný, že kdyby se s někým potkal, projde skrz něj. Říkal jsem si, že ten kluk je opravdu zvláštní.“

Jako vždy, Kimi dokázal promluvit výsledkem na trati. Nicméně Fin odjel pouhá čtyři kola, i když jich měl odjet deset. Vrátil se do boxů dříve, protože ho bolel krk, který nebyl připravený na tak velké přetížení.

„Umíte si to představit?, říká Sauber. „Máte šanci testovat Formuli 1, řeknou vám, ať jste na trati deset kol, ale vy se vrátíte po čtyřech. Kimi nedokázal kvůli bolesti krku odjet víc, ale nikdy o tom nemluvil.

„Později toho dne ale věděl, že už ho sledujeme se zájmem. Dali jsme mu nové pneumatiky a méně paliva. Bylo jasné, že nové pneumatiky jsou vteřina dolu, to samé palivo, to byla také vteřina. Nic jsme mu o tom rozdílu neřekli. První kolo byl o vteřinu rychlejší, a druhé o další vteřinu. Byl to skvělý výkon. Letěl jsem domu společně s bývalým technickým ředitelem, kde jsme se domluvili, že ho chceme podepsat.“

To byla teprve polovina vítězství, jelikož chtěl sponzor Red Bull jako svého jezdce do týmu Enrique Bernoldiho, který testoval také. Helmut Marko trval na tom, aby byl na místě brazilský pilot, nicméně Sauberovi se podařilo uhájit místo pro Räikkönena

„Bernoldi nebyl dostatečně dobrý,“ pověděl Sauber Markovi. „Ale Marko si stál za svým názorem, takže řekl Dietrichu Mateschitzovi, že náš tým podváděl, že jsme dali Bernoldimu více paliva a staré pneumatiky. Mateschitz mu sice věřil, ale i já jsem s ním měl dobrý vztah, takže bylo rozhodnuto.“

Räikkönen se při svém prvním závodě v Austrálii roku 2001 kvalifikoval na třináctém místě. V závodě dokončil šestý, přičemž získal svůj první bod.

Sdílejte na:
Zavřít