Podle Sainze je Kvyat jeden z nejtalentovanějších jezdců a věří v jeho návrat do F1

Podle Sainze je Kvyat jeden z nejtalentovanějších jezdců a věří v jeho návrat do F1

Se Sainzem byli jeden rok týmovými kolegy poté, co jej Red Bull degradoval zpět do Toro Rosso a následně jej vyhodil jak z týmu, tak i ze svého programu. Podle Španěla však patřil k nejtalentovanějším pilotům, proti kterým kdy závodil.

Kariéra Daniila Kvyata ve Formuli 1 měla zatím vzestupně-klesající tendenci. Nejprve byl povýšen díky svým dobrým výkonům po dvou sezonách strávených u Toro Rosso do mateřského týmu Red Bull, kde zaujal místo po Sebastianu Vettelovi.

S rakouskou stájí si sice dojel pro dvě pódia – v roce 2015 získal v Maďarsku druhé místo a o rok později v Číně třetí místo – a pravidelně i bodoval, ale tyto výsledky byly zastíněné častými chybami, kterých se na trati dopouštěl. Proto se jej Red Bull rozhodl „potrestat“ a po Rusově domácím závodě v Soči jej degradoval zpět do své juniorky s nadějí, že se nad svým počínáním zamyslí a něco se s tím bude snažit udělat.

Jenže ani tam se nezklidnil, a tak vedení stáje razantně zakročilo: Po Grand Prix Singapuru 2017 za něj našlo náhradu v podobě Pierre Gaslyho a jeho „odstavilo na vedlejší kolej“. Nicméně ruský závodník se v této sezoně ještě jednou na startu objevil, když v Austinu zasakoval právě za svého náhradníka z Francie. Své nadřízené však ani přesto, že bodoval, nepřesvědčil. Nejen, že jej vyhodili z týmu, oni „ruské torpédo“ rovnou vyškrtli ze svého programu.

Carlos Sainz, který absolvoval 31 Velkých cen jakožto jeho týmový kolega, pro Motorsport.com řekl: „Daniil je jeden z nejtalentovanějších jezdců, proti kterým jsem jezdil.“

Netuším přesně proč, ale když opustil Formuli 1, měl jsem pocit, že se jednoho dne vrátí. V to jsem vždycky doufal a byl bych opravdu rád, kdyby mohl opět stát na startovním roštu,“ přeje si pilot Renaultu.

Jistá šance na splnění přání 23letého rodáka z Madridu tu je, neboť se spekuluje, že by Toro Rosso mohlo opět povolat Kvyata do služby. Buďto by zaujal místo po Pierre Gaslym, nebo by nahradil Brandona Hartleyho. A to se ještě minulý rok poradce Red Bullu Helmut Marko dušoval, že s nimi se Kvyat rozhodně nevrátí.

„Vždy, když jsem proti němu závodil – ať už se jednalo o juniorské série, nebo Formuli 1-, našel způsob, jak se vrátit zpět. Získal zpět svoji formu, kariéru ve Formuli 1, místo v šampionátu, nebo v programu Red Bullu,“ připomněl Sainz.

Po vyhazovu z Red Bullu však nezůstal královně motorismu lhostejný. Své uplatnění našel u konkurentů z Maranella. Ferrari jej pro letošní rok angažovalo coby vývojového jezdce. Jestli jej opravdu znovu uvidíme v barvách stáje z Faenzy, se dozvíme snad už brzy.

Sdílejte na:
Zavřít