Málem jsem skončil jako kuchař, prozradil Grosjean

Málem jsem skončil jako kuchař, prozradil Grosjean

Romain Grosjean prozradil další věci, které byli za jeho cestou do Formule 1.

Francouzský jezdec odhalil, že málem vzdal závodění a skončil jako kuchař. V roce 2009 závodil v GP2, ale byl povolán jako náhradník za Nelsona Piqueta Jr. Pro Velkou Cenu Evropy. Piquet byl jedním z účastníků „crashgate“, která pomohla Fernandu Alonsovi vyhrát Velkou Cenu Singapuru 2008.

I když měl Grosjean slíbené místo pro následující sezónu od Erica Boulliera, všechno nakonec bylo jinak. Francouz sice dokončil zbytek sezóny 2009, ale jeho výsledky nebyly dobré.

„Bylo to hodně těžké, vše přišlo hrozně pozdě,“ odhalil Grosjean v F1″Beyond the Grid“. 

„Eric Boullier byl tehdy ve vedení lotusu a byl jsem s ním v kontaktu, a tvrdil mi, že se mnou počítá, protože mám zkušenosti s týmem. Potom 31.ledna 2010 Eric zavolal, že vzali Vitalye Petrova, takže jsem byl bez místa.

Foto: Eurosport

„Myslel jsem si, tak a je to tady. Už nebudu dál závodit. Takže jsem chtěl být kuchařem, což je součást mé vášně. Přišel jsem do kuchařské školy, a řekli mi, jsi příliš starý. Zkrátka řekli ne.“

Grosjean závodil ve sportovních vozech, malé kategorii Auto GP, která se v roce 2010 podívala i do České Republiky, dokud ho neoslovil tým DAMS, kde mu Jean-Paul Driot dal místo pro rok 2011. V tom samém roce získal Grosjean v GP2 titul.

Francouz si myslí, že nebyl na svůj první debut ve Formuli 1 připravený tak, jak by měl.

„Formule 1 není jen o řízení. Řídit vůz je jedna věc, ale být uvnitř je něco jiného, záleží na tom, jak hrajete hru a mluvíte s novináři. Přišel jsem do Formule 1 a lidi si mysleli, že jsem byl arogantní, ale já jsem se jen styděl. Nechtěl jsem jen nic kazit. Nikdo mi nikdy neřekl, co mám dělat, nebo nedělat, to byl důvod, proč jsem nebyl připravený.

„Byl to start z říše snů. Po letní přestávce jsem měl telefon. Věděl jsem sedm závodů dopředu, že v dalším roce pojedu Formuli 1, takže se to vše otočilo. Myslím si, že jsem byl na začátku jen ve špatný čas, na špatném místě. Byl jsem po boku Fernanda, který je skvělý. Naučil mě spoustu věcí, a zároveň je samozřejmě velmi rychlý.“

„Všechno tohle bylo součástí crashgate, takže tým potřeboval změnu. Byl jsem součástí Flavia Briatoreho a jeho managementu. Myslím si, že to vše mě stálo dobrý začátek ve Formuli 1,“ řekl jezdec Haasu Romain Grosjean.

Sdílejte na:
Zavřít