Kdo je Lando Norris?

Kdo je Lando Norris?

Teprve osmnácti letému mladíkovi se během víkendu splnil sen, když ho tým McLaren oznámil jako svého jezdce pro rok 2019.

Jako u většiny jezdců Formule 1, Norrisův talent se ukázal už v mladém věku v motokárách. Po dominantních výkonech na Britské národní scéně se přesunul do Evropského a Světového šampionátu. Všech pět šampionátů, kterých se účastnil, dokázal vyhrát.

Nebyli to jen stále výhry v závodech, ale také trhání rekordů. Když ve čtrnácti letech vyhrál CIK-FIA KF World Championship, stal se nejmladším světovým šampionem v motokárách, stejně jako kdysi Lewis Hamilton.

Postup do otevřených monopostů byl jen otázkou času. Lando zde potvrdil své kvality, když vyhrál titul ve Formuli Renault 2.0 Northern European Cup, Formula Renault 2.0 Eurocup a Toyota Racing Series Championship na Novém Zélandu. To vše Norris stihl během roku 2016.

Úspěch mu pomohl získat ocenění McLaren Autosport BRDC Young Driver Award. Norris během svezení u McLarenu zapůsobil velmi dobře. Samotný tým později potvrdil, že ještě neměl za volantem tak rychlého mladého jezdce. Následující rok už pokračoval v Evropské Formuli 3.

Nebylo pravděpodobně překvapením, že i tam Norris vyhrál. Do historie Formule 3 se zapsal za pouhý rok osmi pole position a dvaceti pódii včetně osmi výher. To vše během jeho 32 závodů v loňské sezóně.

To bylo pro Norrise rozhodující, jelikož díky těmto výsledkům ho McLaren zapojil do svého vývojového programu na simulátoru.

V letošním roce bojuje o titul ve Formuli 2 za tým Carlin. Zatím je celkově druhý se ztrátou na George Russela. Společně s rolí náhradního a testovacího jezdce McLarenu tak má letos Norris spoustu práce. Rozhodně to nemá jednoduché, protože poslední dva víkendy přeskakoval mezi dvěma sériemi.

To vše mu pomohlo k dalšímu kroku dopředu – Formuli 1.

Norrisova první ochutnávka vozu Formule 1 přišla letos během testování po Maďarské Velké ceně. Skončil celkově druhý nejrychlejší za Sebastianem Vettelem.

Následně už se zúčastnil víkendu ve Spa a na Monze během prvních tréninků. Norris dokázal potvrdit své jezdecké kvality. Spolupráce s týmem samotným poté fungovala neméně dobře.

Norris následně dostal místo u týmu McLaren na úkor Stoffela Vandoorna. Pro lepší přípravu se letos ještě Norris sveze během prvních tréninků.

Lando Norris stále může získat titul i v letošní sezóně Formule 2, zůstal by tak stále neporaženým jezdcem. Zda se mu to povede i ve Formuli 1 zůstává otázkou, ale jelikož si ho vybral do svých řad tým McLaren, bude mít celou situaci mnohem těžší.

Sdílejte na:
Zavřít