Brawn: Ferrari i Vettel stále mají šanci na zisk titulu

Brawn: Ferrari i Vettel stále mají šanci na zisk titulu

Nyní dělí Němce od prvního místa 30 bodů, Ferrari na Mercedes ztrácí bodů 25. Do konce sezony však zbývá ještě sedm závodů, takže šance Maranellských na zisk titulu po dlouhých 11 letech jsou stále reálné, rovněž platí o Vettelovi, který na svůj pátý titul čeká od roku 2013.

Lewis Hamilton před domácím publikem Ferrari navýšil náskok na 30 bodů a díky třetímu místu Valtteriho Bottase poodskočil Italům i Mercedes v Poháru konstruktérů.

K navýšení rozdílu došlo především kvůli chybě Sebastina Vettela v prvním kole, kdy se při svém pokusu dostat se před Hamiltona dotknul jeho vozu a roztočil se, čímž se propadl až na chvost. Zatímco byl ve vedení jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, jenž jen dokazoval letošní fantastickou formu italské stáje.

Skrze lišáckou strategii Mercedesu Fin o vedení nakonec přišel ve prospěch právě Hamiltona, jemuž pomohl druhý Fin ve startovním poli Valtteri Bottas. Räikkönen se po povinné zastávce vrátil za Bottasem, kterého se německá stáj rozhodla nechat na trati mnohem déle, aby svého krajana ve Ferrari pozdržel a Brit měl šanci jej dojet. Osmatřicetiletý závodník si jízdou za Bottasem a následnou snahou vyjet si pohodlný náskok naprosto odrovnal pneumatiky, toho Hamilton na čerstvějším obutí využil, ujal se vedení a dojel si pro další vítězství.

Zatímco tým pod vedením Toto Wolffa odjel ze země Tifosi s balíkem 40 bodů, domácí hrdinové si připsali o deset bodů méně.

„Ferrari mělo v Monze vyhrát. Teď stojí zády ke zdi. Když nebudou v Singapuru vpředu, nebo když Lewis Hamilton odvede dobrou práci, pak už bude mít Angličan jednu ruku na titulu,“ je přesvědčen Martin Brundle, jehož slova citoval německý portál speedweek.com.

Sportovní šéf Ross Brawn je však opačného názoru než jeho krajan a vítěz Le Mans Brundle. „Sebastian Vettel měl v Monze obrovskou šanci ztrátu na Hamiltona snížit. Místo toho se ale ještě zvětšila. Avšak šance jsou intaktní. Ve Formuli není třeba mnoho a list se znovu obrátí. Co se týká výkonnosti, jsou na tom obě závodní stáje stejně.“

A double podium tasted extra sweet for @MercedesAMGF1 at Monza #ItalianGP pic.twitter.com/YL60ogMKq7

— Formula 1 (@F1) 3. září 2018

„Obecně si myslím, že závod v Monze byl nejlepší reklamou pro Formuli 1. Měli jsme poutavý boj o vítězství, bylo tam vše – mistr na vrcholu svých dovedností, dvě grandiózní závodní auta, management pneumatik, týmová práce jezdců. Celý víkend to bylo jako na houpačce. V sobotu mělo převahu Ferrari, avšak Hamilton své rivaly jednoho po druhém sestřelil.“

„Po vítězství v Belgii se zdálo, že jsou Vettel a Ferrari vysoko. Ale Lewis se nenechal zastrašit. Po stratu ve druhé šikaně agresivně, ale férově zaútočil, pak tlačil na Kimiho, zároveň však držel své pneumatiky při životě,“ připomněl dva rozhodující faktory závodu v Itálii Brawn a pochválil množstvím fanoušků kritizovanou strategii stáje z Brackley: „Mercedes jej podpořil ze své boxové zídky perfektní strategií. Bottas je skvělým týmovým hráčem. Vybudoval před Kimim Räikkönenem opravdovou barikádu, díky čemuž se mohl Hamilton na třetím místě Ferrari přiblížit. Možná nechal v jednom případě Mercedes své soupeře tápat. Když poslali svoji skupinu na boxové stání, ale Hamilton tam nepřijel, načež Ferrari povolalo do boxů Räikkönnena.“

Nicméně je někdejší šéf Mercedesu Brawn přesvědčený, že cílem týmu nebylo ‚undercutnout‘ soupeře, tedy zajet do boxů dřív, než se předpokládá. Ovšem zastávku Ferrari přesto z části vyprovokovali, Italové se povoláním Räikkönena snažili Hamiltona pokrýt. Ale nepodařilo se to a Räikkönen si pneumatiky agresivní jízdou odrovnal.

„Avšak Mercedes se nesnažil o undercut na soupeře, nýbrž nechat Hamiltona na trati déle. Lewis se sice vrátil po svém pitstopu za Kimim, ale na konci závodu měl přeci jen čerstvější pneumatiky a tak mohl Räikkönena dohonit,“ uzavřel 63 letý rodák z Ashton-under-Lynu.

Sdílejte na:
Zavřít