Pět jezdců, kteří nezvládli Formulové promo jízdy

Pět jezdců, kteří nezvládli Formulové promo jízdy

Sebastian Vettel nebyl zdaleka jediným, kterému se promo jízda nepovedla a skončila ve zdi. V našem článku vám ukážeme pět dalších nehod, které se staly během volných jízd pro fanoušky.

Promo jízdy, jsou většinou reklamní pozvánkou na Formuli 1, či propagací samotného týmu. Většinou se pro takové jízdy používají starší vozy, protože týmy šetří své vozy do samotného šampionátu. Od letošního roku jsou ale povolené výjimky, kdy každý tým smí použít aktuální specifikaci svého vozu. Asi největším promotérem této sekce je Ferrari a Red Bull. Red Bull už předvedl své donuts téměř na všech kontinentech a ve většině zemí světa. Například v roce 2007 se David Coulthard projel s Red Bullem nově otevřeným tunelem v Bratislavě. Problémem na takových akcích bývá málo prostoru a úzké cesty, což způsobuje drobné nehody. Ale takhle blízko se nikde jinde k Formuli 1 už nedostanete.

Mohammed Ahmed bin Sulayem je prvním na našem seznamu, kterému jízda nevyšla podle představ. Bin Sulayem vyhrál 14x mistrovství středního východu v Rally, ale ve Formuli 1 se ještě nesvezl. A tak, když při otvírání Dubajského autodromu chtěl překonat Ford GT, skončil s Renaultem R28 ve zdi.

Sebastien Buemi, který pravděpodobně s Coulthardem odjel nejvíce promo jízd pro Red Bull, si také zkusil své. V Japonsku roku 2011 mu nepochopitelně překřížil trať fanoušek, který chtěl přejít z jedné strany silnice na druhou. Buemi fanouška srazil, ale naštěstí se kromě rozbité kamery nic nestalo.

Kdo samozřejmě nesmí chybět, tak je Pastor Maldonado. Maldonado byl ve Formuli 1 především známý jako „crashonaldo“, jelikož pravidelně boural. Nevyhnul se tomu ani na domácí promo akci ve Venezuele v roce 2012, kde na obrubníku utrhl ráfek svého zadního kola.

Bohužel už se na to celkem zapomíná, ale jednu sezónu byl ve službách Ferrari i Japonský jezdec Kamui Kobayashi, který ten rok plnil roli náhradního jezdce.

Během promo jízd v Moskvě, kam se Formule 1 chystala následující rok, skončil ve zdi. Na obranu Kobayashiho dodáváme, že bylo hodně mokro, a bylo spíše otázkou času, než to skončí špatně. Kobayashi utrhl přední kolo i křídlo a promo jízda musela být ukončena.

A na závěr zde máme Maxe Verstappena. Teprve šestnáctiletý Verstappen měl možnost se poprvé svézt ve Formuli 1, během promo jízdy na jeho domácí půdě v Nizozemsku. Verstappen skončil ve zdi podobným způsobem, jako právě Vettel. Údajně měl pilot problém se spojkou, kvůli které mu zhasl motor a nestačil už zareagovat.

Sdílejte na:
Zavřít