Ricciardo: Loučení s Red Bullem je smutné

Ricciardo: Loučení s Red Bullem je smutné

Usměvavý Australan po deseti letech opouští zázemí Red Bullu a vydává se vstříc nové výzvě s Renalutem. Rozhodnutí odejít nebylo vůbec lehké.

Jedna kapitola kariéry Daniela Ricciarda jakožto závodního jezdce královny motorismu se blíží ke svému konci. Australský závodník se poprvé na scéně Formule 1 objevil v roce 2010, kdy plnil roli testovacího jezdce Toro Rosso. V této pozici zůstal i v příští sezoně, avšak k tomu mu v polovině sezony 2011 přibyly ještě další povinnosti, když u HRT nahradil Vitantonia Liuzziho a odbyl si svůj debut jakožto stálý jezdec F1. O rok později podepsal smlouvu s Toro Roso, kde jezdil po boku Jean-Érica Vergneho.

Barvy stáje z Faenzy hájil až do roku 2013. Další rok získal angažmá u mateřské stáje z Rakouska. V týmu se rychle zabydlel a okamžitě začal pořádně zatápět svému tehdejšímu kolegovi Sebastianu Vettelovi. Němce dokázal ve své debutové sezoně dokonce porazit s poměrně vysokým bodovým náskokem. Rozdíl čítal 71 bodů, přičemž Ricciardo obsadil třetí příčku a Vettel až pátou. Následující sezonu dostal za týmového kolegu dalšího pilota z líhně Red Bullu, mladou pušku Maxe Vestappena.

Red Bull však zaznamenal další výkonnostní pokles, což se odrazilo i na výsledcích a v Poháru konstruktérů je o 80 bodů překonal Williams, který se tak dostal do nejlepší trojce.

Poslední dva roky se stáj nápojového výrobce potýká s nespolehlivostí, přesto Ricciardo letos ukořistil dva triumfy, ale to je v poměru k nedokončeným závodům neuspokojující.

Rodák z Perthu se tedy rozhodl pro novou výzvu v podobě spolupráce s Renaultem, se kterým podepsal dvouletý kontrakt. Ve videu, které zveřejnil na sociálních sítích uvedl: „Už je to venku a oficiální. Bylo to zdaleka to nejtěžší rozhodnutí, které jsem coby závodní jezdec musel učinit. A bylo to jedno z nejtěžších rozhodnutí, které jsem v mých dosavadních 29 letech života udělal.“

A change is gonna come. Excited for the next chapter with @RenaultSportF1. Thank you for the kind messages and well wishes I’ve received. pic.twitter.com/2qpKYYGGvH

— Daniel Ricciardo (@danielricciardo) 4. srpna 2018

„Je to opravdu smutné posunut se dál, i když se těším na novou výzvu s Renaultem. Každopádně to byla desetiletá cesta s Red Bullem, jež nyní končí, protože jsem v roce 2008 nastoupil do juniorky Red Bullu. Od té doby jsem nasbíral skvělé vzpomínky, za které jsem velmi vděčný,“ popisuje pilot pocházející ze země protinožců, který už zřejmě v pokračování s týmem z Milton Keynes žádnou perspektivu neviděl a potřeboval nabít čerstvé motivace. A tu bez pochyb v továrním týmu získá. „Cítil jsem, že by bylo pro mě dobré začít od začátku někde jinde. Myslím si, že je to pro mě to pravé. Těším se na to, co mě čeká. Také bych chtěl poděkovat Red Bull Racingu a celé společnosti Red Bull, co pro mě udělali. Toho si cením z celého srdce. Nyní nám zbývá ještě devět závodů, abychom zpráskali ještě několik zadnic!“

Sdílejte na:
Zavřít