Palmer kritizuje Ricciardův přestup: Bude to krok zpět, ale chápe ho

Palmer kritizuje Ricciardův přestup: Bude to krok zpět, ale chápe ho

Přestup Daniela Ricciarda k Renaultu se nesetkal u všech s pochopením. Někteří experti na F1 nad tím kroutí hlavou. Kriticky se k tomu také staví bývalý pilot Renaultu Jolyon Palmer.

Britský závodník na trati nikterak nevyčníval, proto byl v průběhu loňské sezony nahrazen Carlosem Sainzem. Palmer však na Formuli 1 nezanevřel a v poslední době aktivně komentuje dění v ní. Stejně jako spoustu ostatních i jeho překvapil odchod Ricciarda od Red Bullu a přestup k Renaultu, který je přeci jen za rakouskou stájí stále výkonnostně zaostává.

Ovšem takovýto pro mnohé nepochopitelný přestup už tu jednou byl, a to, když Lewis Hamilton oznámil, že bude závodit pro Mercedes. Tehdy se na něj snesla vlna kritiky s tím, že je to naprosto nesmyslný krok, kterým si jen pohorší. A ejhle. Od té doby uběhlo už téměř šest let a Brit je čtyřnásobným mistrem světa, Mercedes ovládl posledních pět sezon. A oba nyní bojují o další triumf jak v Poháru konstruktérů, tak v šampionátu jezdců.

Ve stejné pozici se teď ocitl také australský závodník, který se stane týmovým kolegou Nica Hülkenberga. Poslední úspěch Renaultu, potažmo Lotusu, se datuje k roku 2015, kdy Romain Grosjean viděl šachovnicovou vlajku jako třetí. Od návratu Renaultu na scénu před dvěma lety bylo maximem Sainzovo 5. místo v letošní GP Ázerbájdžánu. Zatímco Ricciardo s Red Bullem letos už dvakrát triumfoval – v Číně a Monaku – a aktuálně mu patří páté místo v šampionátu jezdců.

https://t.co/MO7Kxe9vrV— SvětFormule.cz (@svetformule) 3. srpna 2018

„Buďme upřímní, pro Ricciarda je to krok zpět. Tým je sice na vzestupu, ale na Red Bull ztrácí hodně, to bez pochyb,“ připomíná téměř 150 bodové manko svého bývalého zaměstnavatele Palmer v rozhovoru pro BBC Radio 5 Live.

Bralo se za téměř jisté, že Ricciardo setrvá u Red Bullu společně s Maxem Verstappenem, který podepsal kontrakt do roku 2020. Zároveň se však v padoku šuškalo, že se poohlíží také po místě a McLarenu. Ale u německé stáje je už plno. Jak Hamilton, tak i Bottas prodloužili. O Renaultu se však ve spojení s jeho jménem příliš nehovořilo. Ricciardo nedávno slíbil, že ohledně své budoucnosti dá vědět nejpozději do závodu v Belgii. Nakonec oznámení přišlo dříve, než bylo očekáváno.

Co tedy bude s Danielem Ricciardem? Australan slibuje, že nejpozději ve Spa už bude jasno. https://t.co/rHiWidfKvw

— SvětFormule.cz (@svetformule) 2. srpna 2018

Na jednu stranu jej sedmadvacetiletý Brit kritizuje, ale na druhou stranu se dokáže vžít do kůže o dva roky staršího rodáka z Perthu a jeho rozhodnutí zcela chápe. Podle něj velkou roli v rozhodování sehrála také Australanova aktuální pozice v týmu. Zřejmě vycítil, že budou více hrát na hvězdu z Nizozemska, Vestappena. „U Red Bullu mám pocit, a ten pocit měl asi i Ricciardo, že začínal upadat do stínu Verstappena. A to je nebezpečné místo.“

Tento scénář by však u továrního týmu neměl nastat, ačkoliv bude parťákem ostříleného Nica Hülkenberga. „Přijde teď do týmu, který bude opravdu nadšený, že jej má na palubě. Budou do něj vkládat velké naděje, aby se posunuli dopředu. Myslím si, že celá dynamika uvnitř týmu je u Renaultu pro Ricciarda lepší. I když jsou technicky trochu pozadu.“

Úlohu sehrály i peníze

Palmer dále zdůrazňuje fakt, že velkou roli na odchodu Ricciarda sehrály peníze, protože už minulý rok zaplatil Verstapen balík peněz, aby mohl zůstat. Red Bull se pravděpodobně nechystal dát po prodloužení smlouvy Ricciardovi stejnou sumu peněz jako Vestappenovi a právě to by mohl být jeden z důvodů, proč Ricciardo uvedl, že „je čas posunout se dál“. U Francouzů by se měl přijít na částku přibližně 22,4 milionů eur.

 

Welcome to the family Brooo.. Looking forward to go hunting together next year! @danielricciardo

Ein Beitrag geteilt von Nico Hülkenberg (@hulkhulkenberg) am Aug 3, 2018 um 5:07 PDT

Sdílejte na:
Zavřít