Niki Lauda po transplantaci plic ve velmi kritickém stavu

Niki Lauda po transplantaci plic ve velmi kritickém stavu

Trojnásobný mistr světa Formule 1 z let 1975, 1977 a 1984 Niki Lauda podstoupil transplantaci plic. Byť operace proběhla bez komplikací, je ve velmi kritickém stavu.

Několik týdnů se spekulovalo, že Niki Lauda není zcela zdravý, a to z toho důvodu, že nebyl přítomný na závodech na Hockenheimu a Budapešti. Oficiální „omluvenkou“ byla nemoc.  Že se nejednalo o žádnou běžnou nemoc, bylo ve čtvrtek potvrzeno.

S informací přišel německý deník Die Welt odvolávající se na rakouskou vysílací stanici ORF. Rakušan byl operován ve čtvrtek večer ve fakultní nemocnici ve Vídni. „Prosíme o pochopení, že rodina nebude vydávat žádná veřejná vyjádření, abychom nenarušili soukromí Laudovy rodiny,“ cituje Welt slova mluvčí agentury dpa Karin Fehlinger.

pic.twitter.com/HWMSpOnScG— WELT (@welt) 2. August 2018

Transplantace proběhla úspěšně pod taktovkou vedoucího oddělení hrudní chirurgie Waltera Klepetka a Kondrada Hötzeneckera. Podle informací ORF je však 69letý rodák z Vídně ve velmi kritickém stavu.

K transplantaci plic měla údajně vést chřipka, kterou chytl na dovolené na Ibize. Její léčbu však podcenil, tvrdí rakouský deník „Österreich“. Internetový portál „oe24.et“ k tomu dodává, že funkce jeho plic byla od hororové nehody na Nürburgringu z 1. dubna 1976, kdy se nadýchal jedovatého plynu, omezená.

Lauda už v minulosti prodělal dvě transplantace ledvin, přičemž jednou byla dárkyní jeho žena Brigit.

Sdílejte na:
Zavřít