Zemřel Sergio Marchionne, jen pár dní po odstoupení z funkce šéfa Fiatu

Zemřel Sergio Marchionne, jen pár dní po odstoupení z funkce šéfa Fiatu

Bývalý předseda a výkonný ředitel Ferrari podlehl komplikacím, které nastaly po jeho operaci ramene. Marchionne zřejmě po chirurgickém zákroku utrpěl embolii.

Bývalý šéf skupiny Fiat Sergio Marchionne zemřel na následky komplikací, které utrpěl po operaci ramene. Stalo se tak pouze čtyři dny poté, co Ferrari oznámilo, že se „na dnešním jednání dozvědělo smutnou zprávu, že předseda a výkonný ředitel Sergio Marchionne nebude moci nastoupit zpátky do práce“.

Ferrari proto přeskupilo své vedení, předsedou se stal John Elkann, funkci výkonného ředitele převzal Louis C Camilleri.

Elkann, vnuk jiného někdejšího šéfa Fiatu Gianniho Agnelliho, ve středečním prohlášení uvedl: „Bohužel, stalo se, čeho jsme se obávali. Sergio Marchionne, muž a přítel, je pryč.

Věřím, že nejlepší způsob, jak uctít jeho památku, je stavět na jeho odkazu, který nám zanechal, nadále rozvíjet lidské hodnoty zodpovědnosti a otevřenosti, za něž on ze všech nejzapáleněji bojoval.

Moje rodina bude navždy vděčná za vše, co udělal. Myslíme nyní na (jeho přítelkyni) Manuelu a jeho syny Alessia a Tylera.“

July 25, 2018

Marchionne nastoupil do funkce předsedy Ferrari v září roku 2014, ve které do té doby působil Luca di Montezemolo.

I navzdory svým dalším závazkům se Marchionne úzce zajímal o tým Formule 1. Už dva měsíce po svém nastupu rozhodl o výměně šéfa, namísto Marca Mattiacciho nastoupil Maurizio Arrivabene. Zajímal se také o jezdecké složení a byl velkým podporovatelem příchodu Charlese Leclerca na úkor Kimiho Räikkönena. Stál také za zrodem spojení Alfa Romeo/Sauber.

Marchionne se zajímal o Formuli 1 také v širším měřítku, snažil se dospět k neformální politické alianci s Mercedesem a jasně se vymezoval vůči přehnanému „zjednodušování“ pravidel ohledně motorů. Slyšet byl prý také na jednáních Strategické skupiny F1 a dalších setkáním důležitých hráčů sportu.

Narozen v Itálii v roce 1952, Marchionne se ve svých 13 letech se svojí rodinou přestěhoval do Kanady, kde dokončil své vzdělání. Původně získal titul v oboru filosofie, později přidal i účetní kvalifikaci, MBA a titul z práv.

K Fiatu nastoupil v roce 2003 jako nezávislý ředitel. O rok později už byl výkonným ředitelem společnosti.

Sdílejte na:
Zavřít