VC Německa: Hamilton vyhrál, Vettel havaroval

VC Německa: Hamilton vyhrál, Vettel havaroval

Včera by nebyl nikdo řekl, že Lewis Hamilton se dostane do vedení šampionátu, a to hned s náskokem 17 bodů na Vettela.

Hamilton vyhrál závod ze čtrnáctého místa na startu, těžil z proměnlivých podmínek a havárie Sebastiana Vettela. Německý závodník chtěl přečkat déšť na trati bez přezouvání, ve vlásence na stadionu jel na vodě příliš rychle, ztratil kontrolu a bariéry byly velmi blízko.

Poté co Vettel havaroval, dostal na třetím místě jedoucí Hamilton matoucí příkazy od týmu. Výsledkem bylo, že už byl na cestě do pit lane, ale vzhledem k tomu, že za bariérou ještě nebyl, se vrátil na trať.

Tento manévr byl na hranici pravidel, možná i za nimi, ale FIA ​​zohlednila polehčující okolnosti. Jezdec i tým si přiznali chybu a vše se událo v malé rychlosti pod safety carem, Hamilton tedy nikoho neohrozil.

Hamilton se tímto manévrem dostal před Bottase, který do boxů jel. Přezout jel i vedoucí Räikkönen a tak při restartu za sebou na čele šli oba Mercedesy, které svedli tvrdý, ale férový souboj. Bottasovi bylo později od týmu přikázáno, aby s Hamiltonem nebojoval.

Na třetím místě skončil zmíněný Räikkönen, Max Verstappen doplatil na špatné odhadnutí počasí. Tým mu obul pneumatiky do přechodného mokra brzy, pak co na nich Holanďan odkroužil několik pomalých kol na suché trati, přezouval zpátky. A tehdy začalo pršet.

Z absence Vettela a Ricciarda těžil Hülkenberg, který skončil na pátém místě, Romain Grosjean předvedl v závěrečných kolech strhující jízdu, když se dostal z devátého místa přes Ericssona a obě Force Indie.

Velmi cenné dva body si připsal Ericsson a stejně desátý Hartley. V nejlepší desítce přijel do cíle i Sainz, ale po penalizaci za předjíždění během jízdy safety caru klesl na dvanácté místo.

Ricciardova stíhací jízda skončila po 27 kolech, kdy se jeho Red Bull pokazil. Podobně dopadly oba Williamsy, přičemž Sergej Sirotkin se z dobré pozice na startu připravoval na první body v kariéře.

O zajímavé chvíle v dešti se postarali Charles Leclerc a Pierre Gasly. Monačan dostal hodiny po první zatáčce, přezouvání načasovali v Sauberu stejně nešťastně jako v Red Bulle. Tuto chybu ještě zachránil, ale o pár chvil jsme ho viděli, jak se motá po trávě, desítky metrů od trati.

Pokud Red Bull a Sauberu špatně odhadli déšť, v Toro Rosso to byla úplná katastrofa. Gaslymu obuli monzuny, s nimiž měl problém točit do zatáček. Po nepříjemném výletu do štěrku se vrátil do boxů a přezul zpět.

P. Jezdec Tým Motor Čas
1  Lewis Hamilton  Mercedes Mercedes  
2  Valtteri Bottas  Mercedes Mercedes 4.535
3  Kimi Raikkonen  Ferrari Ferrari 6.732
4  Max Verstappen  Red Bull TAG 7.654
5  Nico Hulkenberg  Renault Renault 26.609
6  Romain Grosjean  Haas Ferrari 28.871
7  Sergio Perez  Force India Mercedes 30.556
8  Esteban Ocon  Force India Mercedes 31.750
9  Marcus Ericsson  Sauber Ferrari 32.362
10  Brendon Hartley  Toro Rosso Honda 34.197
11  Kevin Magnussen  Haas Ferrari 34.919
12  Carlos Sainz  Renault Renault 43.069
13  Stoffel Vandoorne  McLaren Renault 46.617
14  Pierre Gasly  Toro Rosso Honda 1 kolo
15  Charles Leclerc  Sauber Ferrari 1 kolo
16  Fernando Alonso  McLaren Renault 1 kolo
17  Lance Stroll  Williams Mercedes 14 kol
18  Sebastian Vettel  Ferrari Ferrari 16 kol
19  Sergey Sirotkin  Williams Mercedes 16 kol
20  Daniel Ricciardo  Red Bull TAG 40 kol
Sdílejte na:
Zavřít