Trojzávodový mini šampionát: Titul získal Vettel a Ferrari

Trojzávodový mini šampionát: Titul získal Vettel a Ferrari

Letos se poprvé v historii Formule 1 stalo, že se jeli tři závody po sobě. V tomto článku se podíváme na to, kdo se stal vítězem tohoto mini šampionátu a komu naopak štěstí příliš nepřálo.

V letošním ročníku se vrátila do kalendáře Francie s okruhem La Castellet, která byla první zastávkou „formulového maratonu“, jenž obsahoval tři závodní víkendy po sobě. Z Francie se celý kolotoč Formule 1 přesunul do rakouských Alp a poslední zastávkou byl britský Silverstone.

Všechny tři tratě nabídly parádní podívanou. Na barvami hrajícím okruhu Paula Riciarda vyhrál Hamilton s poměrně vysokým náskokem na druhého Maxe Verstappena. Nizozemec na britského závodníka ztratil více jak sedm vteřin. Na posledním pódiovém slotu stanul Kimi Räikkönen.

Ovšem o velké pozdvižení se postaral Finův týmový kolega Sebastian Vettel, který sestřelil v prvním kole Valtteriho Bottase a následně dostal penalizaci 5 sekund. Němec se tak připravil o potencionální možnost bojovat s Hamiltonem o vítězství závodu a Bottas díky této kolizi skončil sedmý.

O slovo se opět přihlásil Haas, který se vrátil do nejlepší desítky s Kevinem Magnussenem na šestém místě. Solidní výkon podal rovněž Charles Leclerc, jenž dovezl svůj Sauber na poslední bodované pozici.

Pozice Jezdec Body
1 Lewis Hamilton 25
2 Max Verstappen 18
3 Kimi Räikkönen 15
4 Daniel Ricciardo 12
5 Sebastian Vettel 10
6 Kevin Magnussen 8
7 Valtteri Bottas 6
8 Carlos Sainz Jr. 4
9 Nico Hülkenberg 2
10 Charles Leclerc 1

Druhou zastávkou byl rakouský Red Bull Ring. Kdyby se tento závod hodnotil jako ve škole, tak z pohledu domácího Red Bullu by to byl dobrý průměr, tedy za tři.

Ano, Verstappen si sice připsal první letošní triumf. Co víc si přát před domácím publikem? Ale na výbornou to rozhodně nebylo, neboť druhý RB14 Daniela Ricciarda závod nedokončil. Nizozemce na pódiu doplnili piloti Ferrari v pořadí Räikkönen, Vettel. 

pic.twitter.com/mlrUqKfLVi— Haas F1 Team (@HaasF1Team) 4. července 2018

Pro fantastický výsledek si dojel tým Haas, který obsadil příčky těsně za duem stáje z Maranella. Na bodované pozice se po dlouhé době vrátili monoposty Force India a dvojité body získali i piloti Sauberu.

Pozice Jezdec Body
1 Max Verstappen 25
2 Kimi Räikkönen 18
3 Sebastian Vettel 15
4 Romain Grosjean 12
5 Kevin Magnussen 10
6 Esteban Ocon 8
7 Sergio Pérez 6
8 Fernando Alonso 4
9 Charles Leclerc 2
10 Marcus Ericsson 1

Finální destinací, kam zamířil tohoto mini šampionát, byla Velká Británie, v níž se očekávalo, že si dojede pro vítězství domácí miláček Lewis Hamilton. Ovšem opak byl skutečností. Brit se bohužel stal „obětí“ Räikkönena, který jej v prvním kole sestřelil a poslal tak Hamiltona na chvost startovního pole. Ten se však nenechal zlomit a zahájil famózní stíhací jízdu a za několik kol byl opět na bodech. Aby ke konci závodu svedl parádní bitvu s týmovým kolegou Bottasem a dojel do cíle na druhém místě. Svoji sílu potvrdilo Ferrari. Vettel triumfoval a Räikkönen skončil na třetím místě.

Pozice Jezdec Body
1 Sebastian Vettel 25
2 Lewis Hamilton 18
3 Kimi Räikkönen 15
4 Valtteri Bottas 12
5 Daniel Ricciardo 10
6 Nico Hülkenberg 8
7 Esteban Ocon 6
8 Fernando Alonso 4
9 Kevin Magnussen 2
10 Pierre Gasly 1

„Triple header“ mini šampionát

Nejkonzistentnějšími jezdci byli Sebastian Vettel, Kevin Magnussen a Kimi Räikkönen. Toto trio bodovalo ve všech třech závodech. Fin si také připsal jedno pomyslné prvenství, a sice, že ve všech případech dojel na pódiu.

Titul v tomto mini šampionátu získal s 50 body Vettel, o dva body méně si připsal na svůj účet Räikkönen a o třetí místo se dělí Max Verstappen s Lewisem Hamiltonem. Bottas, kterému patří aktuálně páté místo, se propadl o pozici níže za Kevina Magnussena na Haasu.

Pozice Jezdec Body
1 Sebastian Vettel 50
2 Kimi Räikkönen 48
3 Max Verstappen / Lewis Hamilton 43
4 Daniel Ricciardo 22
5 Kevin Magnussen 20
6 Valtteri Bottas 18
7 Esteban Ocon 14
8 Romain Grosjean 12
9 Nico Hülkenberg 10
10 Fernando Alonso 8

 

V poháru konstruktérů se z prvenství raduje Ferrari s 98 body na kontě. Na druhém místě s poměrně velkou ztrátou 33 bodů se umístil Red Bull. Po skvělých výkonech se Haas usadil na čtvrtém místě za Mercedesem. 

Pozice Tým Body
1 Ferrari 98
2 Red Bull 65
3 Mercedes 61
4 Haas 32
5 Force India 20
6 Renault 18
7 McLaren 8
8 Sauber 4
9 Toro Rosso 1
10 Williams 0
Sdílejte na:
Zavřít