Hvězda Sauberu Leclerc sám sebe kritizuje, ostatní jej chválí

Hvězda Sauberu Leclerc sám sebe kritizuje, ostatní jej chválí

Charles Leclerc opět dokázal dostat C37 do třetí části kvalifikace a bude startovat z nejlepší desítky. Přesto si myslí, že mohl být ještě lepší. Herberta baví Leclerca sledovat při jeho růstu, di Resta v něm vidí podobnost s Hamiltonem a Verstappenem.

Tato monacká puška je vycházející hvězdou Formule 1. Svého zkušeného parťáka Marcuse Ericssona zatím zajíždí do země. V osmi z deseti kvalifikací Švéda porazil a ve dvou z posledních tří kvalifikačních jízd (8. – 13. – 9.) se dostal dokonce do posledního segmentu, zatímco jeho kolega vypadl buďto už v první části, nebo obsadil 15. příčku (15. – 20. – 15.).

Závod Ericsson Leclerc
VC Austrálie 17. 18.
VC Bahrajnu 17. 18.
VC Číny 20. 19.
VC Ázerbájdžánu 18. 14. (Q2)
VC Španělska 17. 14. (Q2)
VC Monaka 17. 14. (Q2)
VC Kanady 19.  13. (Q2)
VC Francie 15. (Q2) 8. (Q2)
VC Rakouska 20. 13. (Q2)
VC Velké Británie 15. (Q2) 9. (Q3)

 

Leclerc svůj poslední pokus nechal až na poslední chvíli, ale bez problémů porazil Estebana Ocona na Force Indii, a to o tři desetiny sekundy. Ericsson byl pomalejší o více jak půl vteřiny, což je pro švédského závodníka jakýsi varovný signál, že jeho výkony nebudou zcela odpovídající potencionálu auta. Nicméně i přes šňůru senzačních výsledků zůstává dvacetiletý junior Ferrari nohama na zemi a je poměrně sebekritický: „Se třetím segmentem jsem velmi spokojený, i když neprobíhal tak dobře, jako třetí trénink. Mysleli jsme si, že bychom mohli možná porazit i Haasy, oni však v kvalifikaci ještě zabrali. Ale deváté místo je samozřejmě skvělé.“

„V zádově to bude těžké, neboť je trať velmi náročná na pneumatiky. Všechno se bude tedy točit okolo managementu pneumatik. Samozřejmě, že se pokusíme z toho vymáčknout to nejlepší a získat nějaké body,“ je odhodlaný potencionální následník Kimiho Räikkönena u tradiční stáje z Maranella.

pic.twitter.com/804g96cVrU— Charles Leclerc (@Charles_Leclerc) 7. července 2018

Pochvaly na Leclerovo konto zní ze všech stran

„Je potěšení jej sledovat při jeho vývoji a to, jak se momentálně rve. Můžu si dobře představit, že pro některé jezdce bude nebezpečný. Ale musíme moc pochválit také Sauber, protože mu dávají správný materiál k tomu, aby mohl zářit,“ hodnotí Leclercův prozatímní výstup v královně motorismu bývalý závodník a současný expert pro britskou televizní stanici Sky, Johnny Herbert.

Svými výkony oslnil i spoustu pilotů. Mezi ně patří i Paul di Resta, jenž dříve oblékal overal týmu Force India, který zašel dokonce ještě dál, protože řekl, že „by bylo Ferrari hloupé, kdyby ho brzo neposadilo do auta a nestaralo se o jeho další vývoj“. Skot si je jistý, že u Leclerca uvidíme podobný průběh kariéry, jako tomu je u Maxe Versetappena s Red Bullem a bylo u Lewise Hamiltona s McLarenem. Oba týmy zaměstnali své svěřence už v nízkém věku. Nizozemec se posadil do vozu top týmu v 17 letech, Hamilton ve 22.

Podle mistra světa z roku 2009 Jensona Buttona patří Leclerc k velkým juniorským nadějím v královně motorismu. „Charles je jednoznačně hvězda, která je na vzestupu. Ještě se toho musí mnoho naučit, ale v dosavadních nasazeních ve Velkých cenách se prosazoval dobře a v rozhovorech působí normálně. Je fajn chlapík. Když chybuje, tak to potom přizná – není moc jezdců jeho druhu. Je dobré, že se může tak vášnivý člověk prosadit. Doufám, že od něj uvidíme ještě mnohem víc,“ uvedl Brit, který aktuálně závodí v japonské sérii SuperGT.

Sdílejte na:
Zavřít