Marc Marquez usedne do vozu Formule 1

Marc Marquez usedne do vozu Formule 1

Hvězda MotoGP Marc Marquez se stane další hvězdou motocyklového závodění, která se sveze ve voze Formule 1. Španěl usedne příští měsíc do vozu stáje Red Bull. Test by se měl uskutečnit v Rakousku na Red Bull Ringu.

Marc Marquez se již příští měsíc stane dalším motocyklovým závodníkem, který se sveze s vozem Formule 1. Španěl, který má ve svých 25 letech na svém kontě již čtyři mistrovské tituly v kategorii MotoGP a po třetím letošním triumfu ve víkendové Velké ceně Francie v Le Mans zatím vládne i letošní sezoně, usedne do kokpitu vozu stáje Red Bull. Rakouský tým dá jezdci továrního týmu Hondy příležitost během příštího měsíce na okruhu Red Bull Ring. Zatím není jasné, do jaké specifikace vozu Marquez usedne. Pravděpodobně se ale sveze ve voze poháněném osmiválcovými motory, tedy ve voze ze sezony 2013 nebo starším.

Nebude to ale pouze čtyřnásobný šampion královské kubatury mistrovství světa silničních motocyklů, kdo během testu Red Bullu otestuje vůz vítěze poháru konstruktérů z let 2010, 2011, 2012 a 2013. Stejnou možnost totiž dostane také Marquezův týmový kolega Dani Pedrosa a Ital Antonio Cairoli, který se může pyšnit devíti tituly světového motokrosového šampiona. Ještě předtím, než dojde k samotnému testu, navštíví zmíněná trojice sídlo Red Bullu v Milton Keynes, kde si vyzkouší simulátor týmu a také se budou věnovat úpravě sedačky. Pro Marqueze s Pedrosou nepůjde o první zkušenost s formulovým vozem. Již v prosinci během děkovného dne Hondy oba usedli do vozu japonské Formule 3.

Nepůjde o první případ, kdy si motocyklový závodník vyzkouší vůz Formule 1. V roce 2016 se v mistrovském voze Mercedesu ze sezony 2014 projel Jorge Lorenzo. Současný jezdec Ducati dostal příležitost na okruhu Silverstone. Zkušenosti s jízdou ve voze Formule 1 má také Valentino Rossi, který se již několikrát svezl ve voze Ferrari a v minulosti se dokonce spekulovalo o jeho přestupu do Formule 1. Co se týče elitních závodníků let minulých, do vozu Formule 1 usedli také Max Biaggi a Mick Doohan. Zatímco Biaggi testoval v letech 1999 Ferrari a roku 2006 Midland, Doohan se roku 1999 projel s vozem Williams.

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít