Evropská F3: Junioři Ferrari a Renaultu na úvod vítězí

Evropská F3: Junioři Ferrari a Renaultu na úvod vítězí

Během uplynulého víkendu odstartovala v ulicích francouzské obce Pau nová sezona evropského šampionátu Formule 3. Vítězství si v úvodní trojici závodů rozebrali Guanju Žou, Sacha Fenestraz a Ralf Aron.

Série GP3 nebyla jediným šampionátem, v němž došlo během minulého víkendu ke startu nové sezony. Zatímco šampionát, který se od příští sezony sloučí právě s Evropskou Formulí 3, zahájil svou derniérovou sezonu v Barceloně v rámci závodního víkendu Formule 1, úvodní podnik evropského šampionátu Formule 3 odstartoval ve francouzském Pau. Třiadvacetileté startovní pole zde podstoupilo první klání bitvy o mistrovský titul a o připojení a o napodobení Daniela Juncadelly(2012), Raffaele Marciella(2013), nynějšího pilota Force Indie Estebana Ocona(2014), Felixe Rosenqvista(2015), současného jezdce stáje Williams Lance Strolla(2016) a juniora Mclarenu Landa Norrise(2017), kteří se ze zisku titulu v této sérii radovali v předešlých letech.

Mezi třiadvacítkou uchazečů o toto ocenění najdeme také hned několik chráněnců stájí Formule 1. Jsou jimi členové juniorské akademie Ferrari Guanju Žou, Marcus Armstrong a Robert Schwartzman, dále junior Red Bullu Dan Ticktum, chráněnec Force Indie Jehan Daruvala anebo Sacha Fenestraz, který se stal na začátku letošní sezony součástí juniorského programu Renaultu. Dalším pilotem, který budí pozornost, je Mick Schumacher. Syna nejúspěšnějšího pilota historie královny motorsportu Michaela Schumachera čeká letos druhá sezona v barvách stáje Prema Powerteam.

A právě první jmenovaný z tohoto seznamu, Guanju Žhou, se stal překvapivým vítězem úvodního závodu letošní sezony. Žhou odstartoval do sobotního závodu ze druhé pozice, které si vyjel v první kvalifikaci o den dříve. Hned po startu závodu se ovšem dokázal posunout do čela před vítěze prvních kvalifikačních bojů Ticktuma. Junior Red Bullu projel cílem až jako třetí, když jej kromě čínského závodníka pokořil později také Žhouův stájový kolega Ralf Aron, který v cíli obsadil druhou příčku se ztrátou pouhé půlsekundy.

Také sobotu zahájil vítězně junior stáje Formule 1. Tentokrát ale neslavil Guanju Žhou, ale talent Renaultu Sacha Fenestraz. Loňský šampion Eurocupu Formule Renault 2.0, jehož švagrem je současný pilot Formule E José María López, tak oslavil po startu z pole position triumf již během svého prvního závodního víkendu v Evropské F3. Tři sekundy za Francouzem proťal cílovou pásku Álex Palou a kromě Fenestraze vystoupil na pódium také další chráněnec týmu Formule 1- junior Ferrari Marcus Armstrong. Pro Novozélanďana šlo rovněž o premiérový víkend v sérii. V dobrém světle se prezentoval také Fabio Scherer. Švýcar dlouho okupoval druhou příčku a lídrovi Fenestrazovi pěkně zatápěl. Jeho tažení ovšem skončilo zhruba 11 minut před cílem v bariéře.

Jiného vítěze jsme viděli rovněž v závěrečné jízdě víkendu. Tentokrát jím byl Estonec Ralf Aron, kterého na pódium doprovodili druhý Enaam Ahmed, který vyrazil do závodu z pole position, a Jehan Daruvala. Ind obsadil třetí příčku. Během třetího závodu ale jezdce zastihla průtrž mračen, kvůli níž došlo dvanáct minut před uplynutím časového limitu k vyvěšení červených vlajek a jezdci tak byli oceněni pouze polovičními body.

Úvodní podnik sezony tak příliš nenapověděl, kdo je hlavním favoritem na zisk titulu a jakým směrem se bude letošní ročník ubírat dál. Šampionát aktuálně vede s 37 body vítěz druhého závodu Sacha Fenestraz a to i přesto, že byl v cíli třetího závodu klasifikován až na 20. pozici. Druhá příčka patří v průběžném pořadí vítězi posledního závodu Ralfu Aronovi(34,5 bodů) a třetí Enaamu Ahmedovi(27 bodů).

Křivka výkonů Guanju Žhoua po triumfu v prvním závodě poklesla, když nadcházející závody Číňan dokončil na 12., respektive 13. pozici a v celkovém pořadí drží po prvním podniku čtvrtou příčku. Hned dva body za ním se nachází na pátém místě Marcus Armstrong.

Po třetí pozici v úvodním závodě se po zbytek víkendu již příliš nedařilo ani chráněnci Red Bullu Danu Ticktumovi. Brit se do cíle druhého závodu kvůli uvolněné opěrce hlavy nepodíval a v propršeném třetím závodě byl klasifikován jako pátý. Celkově mu patří se ziskem 20 bodů sedmá pozice. Osmé místo okupuje s 15,5 body Jehan Daruvala. Ind kromě „bronzu“ ze třetí jízdy nedojel do cíle prvního závodu kvůli poškozenému zavěšení a poté skončil ve druhém závodě šestý.

Nejlepší desítku průběžného pořadí uzavírá po osmém, devátém a šestém místě poslední z trojice juniorů Ferrari Robert Schwartzman. Rus během svého premiérového víkendu v Evropské F3 nasbíral 10 bodů.

Trochu za očekáváním zůstaly v Pau po rychlých časech v předsezonních testech výkony Micka Schumachera. Synovi sedminásobného mistra světa Formule 1 se podařilo ukázat na špici pouze ve druhém volném tréninku, který vyhrál. V prvním závodě víkendu skončil po kolizi s Fabiem Schererem až jako 19. V sobotu se již dokázal posunout na bodované příčky. Ve druhém závodě dojel 10. a zkrácený třetí závod mu vynesl sedmé místo.

Sezona Evropské F3 bude pokračovat až během prvního červnového víkendu na Hungaroringu, kde se šampionát představí v rámci doprovodného programu německého šampionátu cestovních vozů DTM.

 

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít