Potvrzeno: Massa podepsal tříletou smlouvu s Venturi

Potvrzeno: Massa podepsal tříletou smlouvu s Venturi

Brazilský závodník ještě před odchodem z F1 testoval vůz její elektrické sestřičky, Formule E. Již tehdy na něj zapůsobila a netajil se tím, že by v ní rád jednou závodil. Rok s rokem se sešel a Massa je krok od zisku angažmá u jednoho z týmů Formule E.

Ve stále ještě poměrně mladičkém šampionátu se za jeho existence vystřídalo velké množství pilotů F1. Aktuálně můžeme v soupisce najít bývalé piloty Toro Rosso Jean-Erica Vergna a Sebastiena Buemiho, dále Lucase di Grassiho, Nicka Heidfelda, Antonia Felixe da Costu, Nelsona Piqueta ml., Stepahne Sarazina a Jérome d’Ambrosia.

Od příštího roku pravděpodobně rozšíří řady také další ostřílený mazák královny motorismu Felipe Massa, který na začátku loňského roku absolvoval testy s týmem Jaguar, po němž prozradil, že o účasti v tomto šampionátu bude rozhodně přemýšlet. Podle jeho vlastních slov jej jízda v elektrické formuli bavila, ačkoliv „je to něco zcela jiného, než cokoliv, co kdy předtím řídil. Odlišný výkon, pneumatiky a přítlak.“ Právě tyto aspekty vyžadují naprosto odlišný jízdní styl.

Uplynul necelý rok a půl a nyní se rojí nespočet spekulací o jeho možném angažmá už v tomto roce. Jako poslední o zřejmém „uzavření“ kontraktu pro nadcházející sezonu 2018/19 informoval francouzský magazín Autohebdo. Ve výtisku stojí, že k oficiálnímu prohlášení by mělo dojít již tento víkend během ePrix v hlavním městě našich západních sousedů, Berlíně.

S největší pravděpodobností by se mělo jednat o uzavření spolupráce mezi Massou a týmem Venturi, za který letos závodí Maro Engel a Edoardo Mortara. Ovšem jeden z této dvojce nejspíše přestoupí do nově příchozího německého týmu HWA (Mercedes), jehož továrními jezdci byly v DTM oba jmenovaní. Tudíž se jejich angažmá u nováčků jeví jako zcela logický krok, čímž by se uvolnilo místo právě pro sedmatřicetiletého rodáka ze Sao Paula.

Massa se objevil v padoku během Velké ceny Španělska a vypadal spokojeně. „16 let jsem byl v tomto padoku. Je fajn tu zase být,“ usmíval se Brazilec v rozhovoru pro německý portál Motorsport-Total.com. „A je to zcela něco jiného než dříve. Protože jsem vždy přemýšlel o nastavení, o tom, jak zrychlit auto a o mnoho dalších aspektech. Dneska tu jsem bez tlaku, abych navštívil pár mých kamarádů. Baví mě to!“

Aktuálně je Massa intenzivně zapojený do závodu motokár coby nový prezident světové motokárové asociace CIK, subdivize Mezinárodní automobilové federace. Nejen, že je jeho cílem nadchnout veřejnost tímto sportem, ale rovněž chce pomoci v modernizaci tohoto sportu. Mezi to patří také stále populárnější elektrifikace. „Chtěli bychom vylepšit technickou stránku a například nasadit elektrické motokáry.“

Toto jde ruku v ruce s jeho dalšími plány do budoucnosti, neboť se v jedné z elektrických sérií, přesně ve Formuli E, objeví už příští rok, jak sám v rozhovoru s britskou televizní stanicí Sky Sports F1 odhalil.

Před GP Španělska navštívil ještě ePrix v Paříži, aby se s touto sérií ještě více seznámil „Myslím si, že by bylo fajn tady (ve Formuli E) jezdit,“ řekl tehdy 11ti násobný vítěz GP, jehož slova citoval německý portál e-formel.de. „Šampionát ukazuje svůj potenciál, a to mi dává dobré šance.“

[AKTUALIZACE, 17:39]: Venturi potvrdilo Massu na postu jezdce pro příští sezonu. Brazilec s týmem podepsal tříletou smlouvu.

„Jsem velmi rád, že můžu být součástí týmu Venturi a že smím závodit ve Formuli E. Tato série vzrostla za velmi krátkou dobu a etablovala se jako jedna z nejsilnějších světových závodních tříd. Nemůžu se dočkat mého prvního testu, který je naplánovaný na konec května,“ uvedl v oficiálním prohlášení.

Sdílejte na:
Zavřít