GP3: Mazepin debutuje senzačním vítězstvím v Barceloně

GP3: Mazepin debutuje senzačním vítězstvím v Barceloně

Se začátkem evropské části sezóny Formule 1 tradičně odstartoval také ročník seriálu GP3. V prvním závodě v Barceloně se radoval testovací pilot Force Indie, Rus Nikita Mazepin. Nedělní sprnit vyhrál Giuliano Alesi.

Kvalifikace

V kvalifikaci však obvykle dominantnímu týmu ART vypálil rybník Leonardo Pulcini, který vybojoval vůbec první pole position pro sebe i domácí stáj Adriana Campose. Ital, startující v GP3 druhým rokem, porazil jezdce ART, kteří se na roštu poskládali v pořadí Nikita Mazepin, Anthoine Hubert a Callum Ilott. Mladíkům velkých jmen se příliš nedařilo: Giuliano Alesi si zapsal jen 10. čas, v GP3 debutující Pedro Piquet a Will Palmer museli startovat pouze třináctý, resp. dvacátý.

12. května 2018

Sobotní závod

Během své dosavadní kariéry nedokázal 19letý Rus Nikita Mazepin zatím poukázat na výjimečný talent a nejeden pozorovatel ho proto v týmu ART neřadí do role lídra. Od Barcelony tomu asi bude jinak: Poleman Pulcini své výhody nevyužil. Mazepin a Hubert ho předjeli ještě před první zatáčkou, třetí jezdec týmu ART Ilott pak během prvního kola. Mazepin poté překvapil svým tempem a dokázal se od Huberta odpoutat, zatímco Francouz musel především bránit druhé místo před Ilottem.

Následoval typický závod GP3, při kterém se na pořadí příliš mnoho neměnilo. Kdo doufal v chybu Mazepina, ten byl zklamán. V cíli byl Rus o 3,6 s před Ilottem a slavil tak svůj doposud největší úspěch. Na Pulciniho zbylo nevděčné čtvrté místo, Alesi dojel sedmý. Díky devátému místu bodoval i Piquet, zatímco mladý Will Palmer zametal (jako již v kvalifikaci) chvost pole.

„Nejel jsem ani na sto procent, pouze jsem držel nutné tempo. Hlídal jsem si především soupeře za sebou a stav pneumatik,“ shrnul spokojený Mazepin.

12. května 2018

Nedělní sprint

Nedělní závod se vyvíjel poněkud napínavěji a přinesl vítězství „sprintovému specialistovi“ Giulianu Alesimu (Trident). Po nočním dešti a lehké přeháňce montovaly týmy profilované pneumatiky. Alesi dokázal hned po startu vyzrát na polemana Juana Manuela Correu (Jenzer) a usadil se na špičce pole. Tuto pozici již až do cíle nedal z ruky.

Nebylo to ale jednoduché. Před Correu se brzy dostal i Anthoine Hubert a dostalo se mu tří výborných příležitostí na Alesiho zaútočit: Závod byl totiž třikrát neutralizován. Naposledy kolo před koncem, mladý Alesi ale i tentokrát dokázal akcelerovat tak překvapivě, že nedal kolegům za sebou vážnou příležitost k útoku. Třetí dojel čtvrtý vůz stáje ART Jakeho Hughese, který si víkend pokazil nevydařenou kvalifikací. Na sobotního vítěze Mazepina tentokrát zbylo jen 10. místo.

Šampionát GP3 musel dlouho čekat na svůj první závod a počká si i na druhý: Ve francouzském Le Castellet se pojede až za šest týdnů.

13. května 2018

Sdílejte na:
Zavřít