Kimi Räikkönen absolvoval 100. závod bez vítězství

Kimi Räikkönen absolvoval 100. závod bez vítězství

Kimi Räikkönen nebude na letošní Velkou cenu Španělska vzpomínat s radostí. Finský závodník cíl závodu nespatřil a další body si tak na své konto nepřipsal. Mimoto ale dosáhl také na jednu nepříliš lichotivou metu.

Velká cena Španělska 2018 se rozhodně nezapíše mezi nejpovedenější závody Kimiho Räikkönena. Pro šampiona z roku 2007 skončila velká cena předčasně v 25. kole závodu. „Icemana“ zradilo turbo a po výpadku ve Velké ceně Bahrajnu si připsal již druhé letošní odstoupení. Z Barcelony ale pilot Ferrari neodjížděl pouze s nulovým bodovým ziskem.

Räikkönen totiž v pátém závodě letošní sezony dosáhl také na jednu metu. Nejedná se ovšem o žádný lichotivý milník a Fin z jejího dosažení mít radost jistě nebude. Letošní Velká cena Španělska totiž byla pro Kimiho již stým závodem bez vítězství v řadě. Svého dvacátého a zatím posledního triumfu v královně motorsportu dosáhl Räikkönen ve Velké ceně Austrálie 2013. V té době ještě Fin závodil pro stáj Lotus. Od této velké ceny sice uplynulo již 102 závodů, Räikkönen ovšem do posledních dvou závodů sezony 2013 nenastoupil a nahradil jej v nich jeho krajan Heikki Kovalainen.

Kimi byl od té doby k zisku dalšího prvenství hned několikrát velmi blízko. V poslední době měl Fin vítězství na dosah například ve Velké ceně Španělska 2016, Velké ceně Monaka 2017 nebo také v loňském závodě na Hungaroringu.

K roku 2013 se datuje také poslední vítězství dalšího aktivního pilota Formule 1 a bývalého mistra světa Fernanda Alonsa. Španěl hájící v současnosti barvy stáje McLaren se naposledy radoval právě na domácí půdě v Barceloně, kdy ještě působil u Ferrari. Jeho čekání na další triumf trvá 95 závodů a je pravděpodobné, že na metu sta závodů dosáhne na Silverstone, kam Formule 1 zavítá 8. července. Alonsovo čekání na další vítězství ve Formuli 1 mohlo být rovněž delší a to o tři závody. Španěl ovšem nenastoupil do Velké ceny Austrálie 2015, Velké ceny Bahrajnu 2016 a na startovním roštu chyběl kvůli účasti v Indy 500 také loni v Monte Carlu.

Historie Formule 1 ovšem pamatuje také delší čekání na další triumf. Na návrat na nejvyšší stupeň vítězů si musel nejdéle počkat Ital Riccardo Patrese. Účastník 256 velkých cen a vicemistr světa z roku 1992 triumfoval v sezoně 1990 v Imole po dlouhých sedmi letech. Šest let si pak na dosažení dalšího triumfu museli počkat Novozélanďané Bruce McLaren a Jack Brabham. Pětileté čekání zažili Brit John Watson a v nedavné době také Rubens Barrichello. Nejzkušenější pilot historie čekal na prvenství od Velké ceny Číny 2004 až do Velké ceny Evropy 2009.

 

 

Sdílejte na:
Zavřít