Mercedes by se nebránil technické spolupráci s jiným týmem

Mercedes by se nebránil technické spolupráci s jiným týmem

Výkonný ředitel Mercedesu Toto Wolff prozradil, že technické partnerství s některou z menších stájí po vzoru Ferrari-Haas by bylo zajímavé také pro německou automobilku.

Spolupráce v technické oblasti funguje mezi Ferrari a Haasem již od sezony 2016, kdy americká stáj rozšířila řady týmů působících v královně motorsportu. Toto partnerství, ze kterého parta okolo Gena Haase těží zejména v letošní sezoně, se stalo trnem v oku několika soupeřům. kteří dokonce napadli legalitu tohoto italsko-amerického spojení.

Tuto formu spolupráce shledává jako atraktivní také jeden z největších soupeřů stáje z Maranella Mercedes. Prozradil to výkonný ředitel německého týmu Toto Wolff. „Vidíme, že spolupráce mezi Ferrari s Haasem funguje a to pro obě strany. Pro Ferrari se jedná o zajímavý zdroj příjmů. Je toho spousta, na čem můžete spolupracovat a tak to funguje i pro Haas. Jsou konkurenceschpným týmem, aniž by museli budovat odkaz nebo know-how, což by jim trvalo roky. Je to velmi úspěšný systém a samozřejmě o tomto směru přemýšlíme, ať už by šlo o spolupráci s Force Indií nebo s Williamsem,“ uvedl Wolff.

Rakušan zároveň připustil, že by takovou spolupráci mohl s některým z týmů zahájit již od roku 2019. Také ale dodal, že partnerství musí fungovat správným způsobem. „Můžeme něco udělat v roce 2019. Máme určitou kapacitu. Klíč je v detailech. Musíte to udělat správně. Jedná se o dlouhodobý projekt, od kterého nelze čekat velký dopad již pro rok 2019. Jsou potřeba dva nebo tři roky,“ dále řekl Wolff.

Co se ovšem týče spolupráce s Williamsem, ta se momentálně nejeví jako přílíiš pravděpodobná. Britská stáj se sídlem v Grove, která do letošní sezony nevstoupila příliš úspěšně a své první body ukořistila až v Baku zásluhou Lance Strolla, totiž o podobný druh spolupráce zájem nemá. Stáj by chtěla i nadále zůstat nezávislým týmem, jak uvedla její šéfka Claire Williamsová.

Mercedes byl velmi blízko vzniku podobné spolupráce již roku 2016 a to s týmem Manor, které dodával pohonné jednotky a zároveň pro tým závodil jejich junior Pascal Wehrlein. Britská stáj ovšem nakonec skončila v konkurzu a v sezoně 2017 se ve Formuli 1 již neobjevila.

Sdílejte na:
Zavřít