Most: Audi a Mercedes vítězí při debutu ADAC GT Masters v Čechách

Most: Audi a Mercedes vítězí při debutu ADAC GT Masters v Čechách

Start senzačního německého šampionátu ADAC GT Masters uvedl mostecký autodrom „zpět na mapu mezinárodního sportovního světa“. Za krásného letního počasí a – bohužel – jen přinejlepším středního zájmu publika se ze zlatých věnců na tradiční, ale pro mnohé neznámé trati radovaly dvojice Mücke-Schmidt (Mücke-Audi) a Götz-Pommer (HTP-Mercedes).

Sobota

Ke druhému podniku šampionátu, který v Čechách hostoval poprvé, přicestovalo pod hrad Hněvín nabité pole 35 posádek. Mezi nimi i jediná česká stáj ISR Igora Salaquardy, která tradičně nasazuje syna majitele Filipa.

Časový rozvrh GT-Masters je jednoduchý: po dvou kvalifikacích následují dva závody v sobotu a v neděli. Rozhodující základní kámen k úspěchu položil v sobotu ráno nejrychlejším časem mladý Švýcar Jeffrey Schmidt z berlínské stáje Mücke. Jeho růžová Audi překonala až v posledním kole o 9 tisícin čas bývalého pilota GP2 Marvina Kirchhöfera (Callaway Corvette).

Pestré startovní pole za nimi znělo Zöchling (MRS-BMW), Pommer (HTP-Mercedes), Renauer (Herberth-Porsche) a Hofer (Phoenix-Audi). Filip Salaquarda dosáhl dobrého 11. času.

Kolem 10 tisíc (z toho asi z poloviny německých) fandů se stalo svědky chaotického startu. Zatímco na špičce upaloval bezchybný Schmidt směrem k vítězství, protáhl se Zöchling v první šikaně šikovně před Kirchhöfera na druhou pozici. Zmíněná šikana se ovšem ukázala být pro zbytek pole příliš těsná: při jejím prvním průjezdu tam havarovalo půl tuctu vozů, mezi nimi bohužel i Schwagerovo Ferrari a především Salaquardovo Audi.

28. dubna 2018

Po relativně dlouhé neutralizaci neztratil 24letý Schmidt přehled a po půlhodině předal svou BWT-Audi zkušenému Stefanu Mückemu. Pilot, který zná mostecký autodrom z mnohých formulových bitev F3 z dob svých začátků, pak dovedl vůz svého otce k zaslouženému vítězství.

Výměny pilotů ovšem znamenaly pohyb na dalších pozicích. Stáj MRS načasovala svůj stop tak nešikovně, že když Jens Klingmann převzal BMW od Christophera Zöchlinga, dokázali se Daniel Keilwitz (Callaway Corvette), Matthieu Jaminet (Herberth-Porsche) a i Max Buhk (HTP-Mercedes) těsně posunout před něj. V tomto pořadí dojeli do cíle. Jedna z početných hvězd víkendu, bývalý šampion DTM Timo Scheider dojel šestý. Nejrychlejší žena v poli, zkušená Claudia Hürtgen vybojovala s partnerem Svenem Barthem pro malý tým RWT výborné 8. místo.

A ostatní prominenti? V Oscherslebenu dominující Bortolotti-Caldarelli (Grasser-Lamborghini) se museli spokojit 10. místem, bývalý pilot F1 Markus Winkelhock skončil těsně za body jako jedenáctý, mistr světa WEC Timo Bernhard dvanáctý, tovární jezdec Porsche Lucas Luhr osmnáctý a tovární pilot Audi Pierre Kaffer devatenáctý. GT-Masters je skutečně velmi vyrovnaný šampionát.

28. dubna 2018

Neděle

Vítězný vůz soboty směl v neděli kvalifikovat Stefan Mücke, Němcovi se session ale nevydařila. Zajel jen 18. čas. Mnohem lépe si vedl bývalý borec DTM Maxi Götz ze stáje HTP, který postavil svůj žlutý mercedes na pole position. O tu přišel tým Callaway opět jen velmi těsně, Keilwitzovi tentokrát scházelo 25 tisícin. Za dalšími mercedesy Schmidta a Buhka překvapil v neděli ráno především veterán Frank Stippler. Bývalý jezdec DTM totiž postavil Salaqaurdovu audi na výbornou pátou pozici před Jamineta (Porsche), Asche (Mercedes) a Ludwiga (Ferrari).

Průjezd první šikanou proběhl v neděli spořádaněji než v sobotu. Jen mistr světa WEC Timo Bernhard byl otočen soupeřem, podobně dopadl Asch později ve vracečce. Na špičce držel Götz neohroženě vedení před Keilwitzem a setserským HTP-Mercedesem Buhka. Stippler vyrazil na „české“ audině také dobře a zařadil se jako šestý za Jamineta (Porsche) a Ludwigovým ferrari.

Mostecká trať bohužel patří do generace moderních autodromů, kde byla bezpečnosti obětována veškerá možnost k předjíždění, a tak se až do výměn jezdců jezdilo de facto beze změny pořadí. Po půlhodince předal lídr Götz partnerovi Pommerovi a Kirchhöfer vystřídal Keilwitze. Mercedes na 3. pozici ovšem nešikovností všechno ztratil: Dontje, jenž převzal od Buhka, opustil boxy před stanoveným časovým limitem a byl proto penalizován. Na třetí pozici tedy postoupili Renauer s Jaminetem, Salaquarda, který mezitím vystřídal Stipplera, držel výborné 5. místo. A tak dojeli nejrychlejší až do cíle.

Vítězi ze soboty skončili za jihoafrickými sourozenci Van Der Lindeovými jen devátí, přičemž mladý Schmidt silným finišem vyžehlil poněkud bledý výkon Stefana Mückeho.

Šampionát pokračuje svým třetím podnikem začátkem června na Red Bull Ringu.

29. dubna 2018

Sdílejte na:
Zavřít