VC Ázerbájdžánu: Lewis Hamilton slaví první triumf v této sezóně

VC Ázerbájdžánu: Lewis Hamilton slaví první triumf v této sezóně

Už se zdálo, že si Sebastian Vettel jede pro své padesáté vítězství v F1, ovšem při druhém restartu závodu Němec zablokoval přední kola a propadl se na čtvrté místo. Do vedení závodu se tak Valtteri Bottas, kterého ale o chvíli později postihl defekt pravé zadní pneumatiky a závod nakonec nedokončil. Z vítězství se tak mohl radovat Lewis Hamilton.

Čtvrtý závod letošní sezóny, který hostilo Ázerbájdžánské Baku přinesl opět zajímavou podívanou, která začala hned v úvodním kole, kdy ze závodu museli odstoupit Esteban Ocon a Sergej Sirotkin. U obou za to mohla kolize se soupeřem. Pilot Force Indie kolidoval s Kimim Räikkönen a Sergej Sirotkin s Nicem Hülkenbergem. Rusa tento kontakt poslal do Fernanda Alonsa, který to odnesl defekty pravých pneumatik a na trať musel vyjet safety car.

Po restartu závodu mezi sebou začali intenzivně bojovat Max Verstappen a Carlos Sainz. Pilot Red Bullu dlouho držel čtvrté místo, ale Španěl ho nakonec s pomocí systému DRS udolal. Podobně se dařilo i jeho týmovému kolegovi, který nejdříve předjel Daniela Ricciarda a pak také Maxe Verstappena. Piloti Renaultu tedy jeli na čtvrtém a pátém místě. Ve dvanáctém kole ale přišel zlom, když se Nico Hülkenberg opřel o zeď a závod pro něj skončil.

Na čele závod byla situace zcela klidná. Sebastian Vettel si držel čtyř sekundový náskok na druhého Lewise Hamiltona, který si zase držel několika vteřinový náskok na Valtteriho Bottase. Pod stupni vítězů se ale začínalo jet na krev.

Max Verstappen a Daniel Ricciardo jeli blízko u sebe a oba chtěli být na pátém místě. Ve čtrnáctém kole přišel první drobný kontakt a později přibyli další.

O lehké drama na čele se postaral Lewis Hamilton, který probrzdil přední pneumatiky a musel předčasně zajet do boxů. Na trať se vrátil na třetím místě před Maxem Verstappenem. O sedm kol později zajel do boxů také Sebastian Vettel, zatímco Valtteri Bottas zůstával na trati co nejdéle.

Pokud si někdo přál další výjezd safety caru a zamotání celého závodu, tak mu to splnili piloti Red Bullu, kteří spolu kolidovali a vyřadili se ze závodu. Daniel Ricciardo nedobrzdil do první zatáčky, a protože byl nalepený na Maxe Verstappena, vzal ho s sebou. Na trať tedy podruhé v tomto závodě vyjel safety car a závod opět nabral na dramatičnosti.

Valtteri Bottas využil safety caru, aby zajel do boxů a ujal se vedení. Sebastian Vettel tak klesl na druhé místo.

Safety car se už pomalu chystal do boxů, když Romain Grosjean při zahřívání pneumatik neukočíroval svůj vůz a havaroval. Safety car tedy musel zůstat na trati o něco déle.

Když se konečně opět začalo závodit zbývali do konce pouze čtyři kola a touha po vítězství byla velká. Sebastian Vettel byl netrpělivý a hned po restartu zkoušel předjet Valtteriho Bottase. To se mu ale vymstilo. Při průjezdu první zatáčkou zablokoval přední kola a propadl se na čtvrté místo. O kolo později se před něj dostal také Sergio Pérez z Force Indie.

V nájezdu do předposledního kola přišlo další drama a to, když Valtteriho Bottase postihl defekt pravé zadní pneumatiky a do vedení závodu se tak dostal Lewis Hamilton, který si první příčku udržel a poprvé v této sezóně dokázal zvítězit.

Na druhém místě skončil Kimi Räikkönen, který do dnešního závodu startoval z šestého místa. Stupně vítězů pak uzavřel Sergio Pérez z Force Indie, která zde naposledy získala stupně vítězů před dvěma lety.

Na čtvrtém místě dojel Sebastian Vettel a první pětku uzavřel Carlos Sainz. Skvělý výkon dnes předvedl také Charles Leclerc, který do cíle dojel na krásném šestém místě a stal se i jezdcem dne. Poprvé v této sezóně bodovali také Lance Stroll a Brendon Hartley.

Příští závod se pojede za dva týdny, a to konkrétně ve Španělsku na okruhu Barcelona-Catalunya.

Konečné výsledky VC Ázerbájdžánu + zajímavosti:

Zajímavosti:

Lewis Hamilton dnes bodoval po devětadvacáté v řadě. Ve Španělsku může toho číslo zaokrouhlit na třicet.

Kimi Räikkönen poprvé v této hybridní éře, která začala v roce 2014, skončil na stupních po startu mimo první pětku.

Sergio Pérez dnes získal své osmé stupně vítězů v F1, čímž překonal rekord svého krajana Pedra Rodrigueze, který na stupních vítězů stál sedmkrát. Naposledy se tak stalo v Nizozemsku v roce 1971.

Baku je první okruh, na kterém Force Indie získala dvakrát stupně vítězů.

V posledních třiceti osmi závodech se stalo pouze třikrát, aby na stupních vítězů stál někdo jiný než pilot Mercedesu, Ferrari nebo Red Bullu. Všechny tři případy nastaly právě v Baku. V roce 2016 zde získal třetí místo Sergio Pérez, vloni to byl Lance Stroll a letos opět Sergio Pérez.

Renault dnes zaznamenal nejlepší výsledek od VC Kanady 2011, kdy Vitaly Petrov dojel do cíle na pátém místě. Na stejné pozici dnes dojel Carlos Sainz.

Poprvé od VC Japonska 2015 dojel vůz Sauberu na šestém místě. Tehdy se to povedlo Felipemu Nasrovi a dnes Charlesu Leclercovi.

Brendon Hartley je prvním Novozélanďanem od roku 1976, který získal v F1 body. Naposledy se to povedlo Chisu Amonovi ve Španělsku.

Nico Hülkenberg jel na pátém místě, když havaroval, čímž zopakoval loňský závod, kdy jel také na pátém místě a také havaroval.

Sdílejte na:
Zavřít