Před kvalifikací jasně nejrychlejší Vettel, zbytek pole vede Hamilton

Před kvalifikací jasně nejrychlejší Vettel, zbytek pole vede Hamilton

Sebastian Vettel dal zapomenout na svůj nepovedený pátek, když v sobotu dopoledne zrychlil a zajel jasně nejrychlejší čas závěrečného volného tréninku na Velkou cenu Ázerbájdžánu. Ze zbytku pole se nejlépe prezentoval Lewis Hamilton z Mercedesu před Kimim Räikkönenem se druhým ferrari.

Vettelův čas však nestačil na maximum, kterého během pátečních jízd dosáhl Daniel Ricciardo. Třetí trénink totiž v závěru ovlivnila havárie Sergeje Sirotkina, který ve třetí zatáčce opřel svůj nedotáčivý williams do zdi. V omezeném zbývajícím čase zbylo jen málo prostoru pro zlepšení a pořádné kvalifikační simulace, do soubojů o startovní rošt tak pole vstupuje stále s řadou neznámých.

Lídr šampionátu Vettel zajel čas 1:43.091, kterým o 0,361 sekundy předčil Lewise Hamiltona. Následovali vyrovnaní Kimi Räikkönen, Max Verstappen a Valtteri Bottas s odstupy v řádu setin sekundy.

28. dubna 2018

Dobrou formu předvedla po nepovedeném začátku sezóny Force India, Sergio Pérez i Esteban Ocon se dokázali vejít do první desítky. To samé se podařilo pilotům Williamsu Lanci Strollovi vzpomínajícímu na loňské pódiové umístění a Sergeji Sirotkinovi, ačkoliv mechanici ruského pilota mají před kvalifikací kvůli jeho havárii o zábavu postaráno. Do první desítky se dostal sedmým časem také znovu rychlý Kevin Magnussen z Haasu.

Slabší dopoledne má za sebou naopak v pátek krok udávající Daniel Ricciardo. Australan skončil se ztrátou 1,770 sekundy až dvanáctý.

28. dubna 2018

V pátek nejrychlejší Red Bull, Mercedes nestačil

Ve velmi dobré formě se v pátečních trénincích prezentoval Red Bull, zejména vůz v rukou vítěze Velké ceny Číny Daniela Ricciarda. Úvodní devadesátiminutovku zakončil sice s nejrychlejším časem Valtteri Bottas, na něj ale Australan ztratil pouze 0,035 sekundy. Podstatným rozdílem však byla zvolená směs pneumatik, zatímco Fin pro svůj nejlepší čas použil ultraměkké gumy, Ricciardovi stačilo superměkké obutí.

Odpoledne už ale Ricciardo první místo uzmul pro sebe, když hranici nejrychlejšího času víkendu posunul na hodnotu 1:42.795.

O něco menší radost však týmu z Milton Keynesu udělal Max Verstappen, který dopoledne rozbil své RB14 a připravil se o spoustu času na trati. Do odpoledních jízd stihl naskočit až se zpožděním, nakonec ale zajel čas jen o desetinu pomalejší než týmový kolega Ricciardo a skončil třetí.

27. dubna 2018

Rychlost nakonec prokázalo také Ferrari, ačkoliv dopoledne vypadalo velice nevýrazně. Sebastian Vettel byl desátý, Kimi Räikkönen patnáctý. Odpoledne Fin poskočil na druhou příčku a rozdělil oba red bully časem jen o 0,069 pomalejším než Ricciardo. Vettel zůstal pozadu i ve druhém tréninku, patřila mu nakonec pouze jedenáctá pozice se ztrátou 1.332 sekundy. Němec později přiznal, že své páteční snažení omezil vlastními chybami.

Spoustu podnětů k přemýšlení si však z pátečních tréninku odnesl Mercedes. Na městské trati v Baku se zatím ukazuje být nejslabším ze trojky týmů na špici šampionátu. Bottas odpoledne klesl na čtvrté místo, na Ricciarda ztratil 0,775 sekundy. Obhájce titulu Lewis Hamilton skončil ještě o pozici níž a mankem 0,808 sekundy.

Sdílejte na:
Zavřít