Kde udělal Williams chybu?

Kde udělal Williams chybu?

Britský tým skončil v posledních dvou letech na pátém místě v poháru konstruktérů. Odjely se první tři závody sezóny 2018 a jezdci Williamsu nedokázali získat jediný bod. Proč tomu tak je?

Williams je jeden z nejúspěšnějších týmů ve Formuli 1. Získal devět konstruktérských titulů, ale poslední dobu se týmu nedaří. Od změny pohonných jednotek v roce 2014, Williams profitoval z motoru, který dodával Mercedes. Jakmile ostatní týmy začaly stahovat ztrátu na vedoucí Mercedes, Williams se začal propadat. V letošní sezóně je Williams jedinou stájí, která ještě nezískala ani jeden bod.

Podle zpráv Auto Motor und Sports není chyba v návrhu monopostu FW41, ale v chlazení. Technický ředitel Paddy Lowe, který do týmu přišel před sezónu 2017 od Mercedesu, se snažil zkopírovat provedení chlazení, které je právě využíváno u monopostů Mercedesu. Nicméně německá stáj má více komplexní systém, než si původně Williams myslel a dopustil se při návrhu chlazení chyby.

Hlavním problémem je udržování teplot u jednotlivých komponentů monopostu, které je potřeba neustále chladit. Bohužel jeden z komponentů je potřeba více ochladit než ostatní. Pokud některé součástky jsou chlazeny méně, Williams musí nechat v karoserii monopostu více otvorů pro chlazení. Tyto otvory způsobují, že vůz má méně přítlaku zvláště v zadní části.

Zprávy z Auto Motor und Sport hovoří, že Williams doufá v pomoc od výrobce pohonné jednotky Mercedesu. Nejmenovaný inženýr britské stáje řekl: „Pokud vyřešíme problém s chlazením, získáme osm až devět desetin sekundy.“

Sdílejte na:
Zavřít