ePrix Říma: Bird odolal Di Grassimu

ePrix Říma: Bird odolal Di Grassimu

Sam Bird si zajistil druhé vítězství v této sezoně poté, co za sebou dokázal udržet úřadujícího šampiona Lucase Di Grassiho. Na pódiu je doplnil André Lotterer.

V premiérovÉ ePrix si po dramatické kvalifikaci zajistil pole position Švéd Felix Rosenqvist. Z druhého miesta na startu se mohl radovat Sam Bird a na třetím se umístil Novozélanďan Mitch Evans.

O drama se postaral zejména Antonio Felix da Costa, kterého tým neopatrně pustil ven z garáže. Portugalec narazil do Lopezova auta a pritlačil ho ke zdi, čímž mu způsobil poškození na předním křídle a ani jeden z nich se tak na trati neobjevil. Da Costa navíc dostal pokutu 10 000€.

Závod se nesl, s výjimkou prvního kola, v pokojnějším duchu. Vítěz kvalifikace Felix Rosenqvist se po startu udržel na čele a s malým náskokem před druhým Birdem poodjeli od zbytku pole. Rosenqvistův závod nabral katastrofální spád v 22. kole, kdy si v šikaně po přejetí obrubníku poškodil zavěšení na zadním kole.

Díky tomu se do vedení dostal Sam Bird s náskokem několika sekund pred Mitchem Evansom, ale toho na konci zradila baterie, kvůli které se propadl na deváté miesto. Ještě předtím dokázal Evans vystrčit růžky na Sama Birda a později se začal urputně bránit před Di Grassim a Lottererem.

Evansovy problémy s výdrží baterie dovolili Di Grassimu poskočit na druhé miesto a zahájit tak boj o vítězství v ulicích Říma. Úřadující šampion měl ješte v závěru závodu drobné problémy s ředitelstvím závodu, které ho obvinilo z nebezpečného vypuštění během zastávek v boxech. Toto obvinění bylo později staženo a Di Grassi si tak mohl spokojeně připsat 18 bodů za druhé místo.

Poslední místo na pódiu uhájil André Lotterer, který se vůbec poprvé umístil před svým kolegou Jeanem Ericem Vergnem.

Jako čtvrtý do cíle přijel Di Grassiho kolega Daniel Abt. Za ním se umístil aktuální lídr průběžného pořadí Jean Eric Vergne, který dokázal vytěžit z neštěstí Felixa Rosenqvista a upevnil tak svoji pozici na čele šampionátu. Stejně tak pátým místem minimalizoval ztrátu na Birda.

Na šestém místě přijel do cíe Sebastien Buemi. Švýcar v této sezoně zatím nedokázal, stejně jako Di Grassi, navázat na výkony z předchozí sezony, kdy vyhrál polovinu závodů.

Sedmé místo si po skvělém výkonu připsal Jerôme D’Ambrosio. Belgičan startoval až z osmnáctého místa. Využil také žluté fáze, během níž měnil auto, když jeho kolega Lopez způsobil tzv. „zácpu“ v jedné ze zatáček, která obsahovala mimo něj také Heidfelda a dvojici jezdců týmu NIO.

Celkem pěkný výsledek se po nepříliš vydařené kvalifikaci podařil také dvojici z týmu Venturi. Maro Engel dokončil závod na 8. místě a Edoardo Mortara s dvojitým švýcarsko-italským občanstvím v polodomácím závodě obsadil desátou pozici.

Závod nedokončil Nelsinho Piquet, kterého zradilo auto v boxech, Rosenqvist a Lynn, kteří si poškodili vozy.

 

Sdílejte na:
Zavřít