Fernando Alonso již nasbíral více bodů než loni

Fernando Alonso již nasbíral více bodů než loni

Španěl hájící barvy Mclarenu si během loňského roku připsal dohromady 17 bodů. Po letošní Velké ceně Číny jich má na svém kontě ovšem již 22.

Fernandu Alonsovi se v letošním sezoně zatím podařilo bodovat v každé velké ceně. Po zisku 10 bodů za páté místo v Melbourne a po sedmé pozici v cíli Velké ceny Bahrajnu, za kterou si na své konto připsal šest bodů. Na bodovaných pozicích se Španěl dokázal umístit také dnes, když zopakoval sedmé místo z Bahrajnu, které ukořistil v předposledním kole závodu po tvrdém útoku na s poškozeným vozem jedoucího Sebastiana Vettel. Na tento předjížděcí manévr si po skončení závodu posvítili také sportovní komisaři, kteří se ovšem rozhodli ponechat tuto záležitost bez trestu. Alonsův týmový kolega Stoffel Vandoorne skončil dnes na 13. pozici a poté, co stejně jako Alonso bodoval v úvodních dvou velkých cenách, odjíždí ze Šanghaje s nulou.

Dnešní Alonsův bodový zisk ovšem znamená také jeden zajímavý fakt. Mistr světa z let 2005 a 2006 se totiž po Velké ceně Číny nachází v celkovém pořadí na šesté pozici a na svém kontě má 22 bodů, což je o pět bodů více než jeho bodový zisk z loňské sezony, ve které se umístil na 17. příčce. Loni navíc neměl Alonso po třech odjetých velkých cenách na svém kontě jediný bod. Stejný scénář se odehrával také v roce 2016, která byla Španělovou nejúspěšnější v jeho druhém působení u McLarenu, a rovněž v sezoně 2015. V těchto sezonách ovšem Alonso nenastoupil do všech třech úvodních závodů ročníku. Zatímco roku 2015 musel po nehodě v předsezonních testech vynechat úvodní podnik v Melbourne, kde za něj zaskočil současný pilot Haasu Kevin Magnussen, v sezoně 2016 mu lékaři po hrůzostrašně vypadající nehodě v úvodní Velké ceně Austrálie s Esteban Gutierrezem nedovolili nastoupit do Velké ceny Bahrajnu. V ní jej zastoupil jeho současný stájový kolega Stoffel Vandoorne, který si tehdy úpěšně odbyl svůj debut ve Formuli 1, když skončil na desáté pozici.

Naposledy se Alonsovi podařilo bodovat v úvodních třech závodech sezony v roce 2014, která byla jeho poslední sezonou ve voze týmu Ferrari. Díky čtvrtým pozicím z Austrálie a Malajsie a devátému místu ve Velké ceně Bahrajnu z nich vytěžil dohromady 26 bodů, což je pouze o čtyři body více než letos.

Sdílejte na:
Zavřít