VC Číny: Obě Ferrari opět v první řadě

VC Číny: Obě Ferrari opět v první řadě

Kvalifikace na VC Číny vrcholila a zdálo se, že pole position získá Kimi Räikkönen. Jeho týmový kolega Sebastian Vettel byl totiž v prvním a ve druhém sektoru pomalejší, ale v poslední třetině okruhu Němec zrychlil, a nakonec to byl právě on, kdo se radoval z prvního místa. Piloti Mercedesu obsadili druhou řadu.

První část kvalifikace (Q1)

Sobota nabídla na čínském mezinárodním okruhu v Šanghaji zajímavou podívanou už v tréninku, kdy Danielu Ricciardovi selhalo turbo a do poslední chvíle nebylo jisté jestli do kvalifikace vůbec nastoupí. Mechanici Red Bullu ale odvedli skvělou práci a v samotném závěru úvodní části kvalifikace Australan vyjel na trať. Na postup do druhé části kvalifikace měl ale jeden pokus. Jakákoliv chyba mu mohla pokazit celý závod. Ricciardo tedy jel velmi opatrně a do druhé části kvalifikace postoupil ze čtrnáctého místa. Pilot Red Bullu tedy byl určitě spokojený s tím, jak to všechno dopadlo.

S výsledkem úvodní části kvalifikace ale nebyl spokojený Rus Sergej Sirotkin, kterého od postupu do druhé části kvalifikace dělilo pouze 49 tisícin sekundy. Nedařilo se ani Gaslymu, který v Bahrajnu startoval ze třetí řady. O týden později se kvalifikoval na sedmnáctém.

Dalšími nepostupujícími byli Lance Stroll z Williamsu a piloti Sauberu Charles Leclerc a Marcus Ericsson. Leclercovi ale přálo štěstí. Jeho Sauber se totiž „splašil“ a Monačan se těsně vyhnul bariérám. Naopak trochu smůly měl jeho týmový kolega Marcus Ericsson, který dostal penalizaci ztráty pěti míst za nedostatečné zpomalení pod dvojitou žlutou vlajkou, i tak byl ale startoval poslední.

Druhá část kvalifikace (Q2)

Už v této části se přemýšlelo o závodní strategii. Většinou to bývá tak, že většina jezdců jede na těch nejměkčích dostupných pneumatikách, na kterých zároveň startují do závodu. Dnes to ale bylo jiné. Ferrari a Mercedes se rozhodli použít v této části kvalifikace tvrdší sadu pneumatik, kterou je v Číně měkká žlutě označená sada. A právě tato sada pneumatik nejvíce sedí německé stáji, která by mohla mít v úvodní části závodu výhodu.

Piloti Mercedesu, Ferrari a Red Bullu postoupili do závěrečné části kvalifikace bez větších problémů. Už se zdálo, že do závěrečné části postoupí také oba piloti Haasu. Proti tomu byl ale Carlos Sainz z Renaultu, který se na poslední chvíli posunul na desáté místo a zpečetil tak osud nejlepšímu pilotovi v Austrálii i Bahrajnu Kevinu Magnussenovi, který se tedy stal prvním nepostupujícím.

Dalšími nepostupující byli Esteban Ocon z Force Indie, piloti McLarenu Fernando Alonso a Stoffel Vandoorne a Brendon Hartley z Toro Rosso. 

Třetí část kvalifikace (Q3)

Po prvních pokusech byl na prozatímním pole position Kimi Räikkönen z Ferrari. Druhý byl Sebastian Vettel a třetí Valtteri Bottas z Mercedesu se ztrátou čtyř desetin.

Ve druhém pokusu se Bottas ještě dokázal zlepšit, ale i přes to zůstal třetí. Lewis Hamilton vyrobil několik chyb a svůj pokus vzdal.

Kimi Räikkönen během svého druhého pokusu ještě zrychlil v prvním a ve druhém sektoru a zdálo se, že poprvé od VC Monaka 2017 získá pole position, třetí sektor se mu ale nepovedl. Velmi rychle ale tuto část tratě projel Sebastian Vettel a smazal tak náskok svého týmového kolegy z úvodních dvou sektorů a získal tak další pole position. Pro italskou stáj to je mimo jiné první pole position na tomto okruhu od roku 2004, kdy se zde jelo poprvé.

Třetí řadu obsadili piloti Red Bullu Max Verstappen a Daniel Ricciardo. Ze sedmého místa již pošesté v řadě odstartuje Nico Hülkenberg.

Na osmém místě se kvalifikoval Sergio Pérez z Force Indie. Z devátého místa pak do závodu odstartuje Carlos Sainz z Renaultu a bodovoanou desítku uzavírá Romain Grosjean z Haasu. 

Zajímavosti

Ferrari podruhé v řadě ovládlo první řadu. Naposledy se tak stalo v roce 2006 v USA a ve Francii. Obě pole position tehdy získal Michael Schumacher, pro kterého to zároveň byly poslední dvě pole position v F1.

Sebastian Vettel dnes vybojoval svoji čtvrtou čínskou pole position. Celkově jich ale nasbíral již 52.

Kimi Räikkönen i zítra odstartuje do závodu z druhého místa.

Valtteri Bottas byl podruhé v řadě v kvalifikaci lepší než úřadující mistr světa Lewis Hamilton.

Daniel Ricciardo byl v čínské kvalifikaci poprvé poražen svým týmovým kolegou.

Charles Leclerc se poprvé kvalifikoval před Marcusem Ericssonem.

Sergio Pérez se letos poprvé dostal do závěrečné části kvalifikace.

Do závěrečné části čínské kvalifikace se vůbec poprvé probojoval také americký tým Haas.

 

Závod začíná v 8:10 středoevropského letního času. 

Konečné výsledky kvalifikace na VC Číny:

 

Sdílejte na:
Zavřít