Podle Alonsa McLaren vyvíjí auto, které vyřeší všechny jejich slabiny

Podle Alonsa McLaren vyvíjí auto, které vyřeší všechny jejich slabiny

McLarenu po dvou závodech patří třetí místo mezi konstruktéry, ale všichni v týmu si uvědomují, že to neodráží jejich skutečnou formu.

Tým McLaren má na svém kontě již dva závody s motory Renault a výsledkově si oproti minulým sezonám s Hondou výrazně polepšil. V obou závodech jeho piloti získali pro tým cenné body a i díky velkému štěstí je momentálně stáj z Wokingu na průběžném třetím místě mezi konstruktéry. Fernando Alonso v tabulce jezdců drží dokonce sympatickou čtvrtou pozici, jenže dosavadní výsledky týmu se prozatím nerodily ani v jednom případě nikterak snadně.

V Bahrajnu se po pátečních jízdách Fernando Alonso nechal slyšet, že by se mohl v sobotní kvalifikaci probojovat až do její třetí části (psali jsme zde: Alonso je v Bahrajnu s vozem zatím spokojený a vyhlíží Q3). Nakonec přišla během samotné kvalifikace poměrně studená sprcha, protože se ani jeden z pilotů nedokázal do Q3 dostat. Jako příčinu bídné kvalifikace tým označil chybu v propočtech.

„Tento víkend jsme se zkrátka přepočítali v oblasti nastavení. Jde o chybu, kterou jsme udělali a už ji nechceme opakovat. Musíme být tam, kde bychom podle nás měli být a nemůžeme si dovolit dělat takové množství chyb,“ potvrdil chybu svého týmu Eric Boullier.

Při srovnání rychlostí na rovinkách v Bahrajnu během kvalifikace u pilotů McLarenu s Räikkönenem jsou výsledkem poměrně hrozivá čísla. Alonsova rychlost na rovinkách byla oproti Räikkönenově o 12,9km/h nižší a u kolegy Vandoorna o 16,4km/h nižší. Z pohledu dosahovaných rychlostí na rovinkách oproti všem soupeřům byl McLaren dokonce suverénně nejpomalejší a mezi jeho dva jezdce se vklínil pouze Verstappen se ztrátou 13,1km/h. To jen potvrzuje, že se britský tým v oblasti nastavení skutečně přepočítal.

V průběhu závodu už situace vypadala podstatně lépe a navíc McLaren opět těžil i ze smůly soupeřů.

„Máme dobré závodní tempo a to nám pomáhá získat zpět pozice ztracené v kvalifikaci. Těžili jsme také ze závodních okolností. Nasbírali jsme body, které jsme tu nasbírat museli,“ komentoval Boullier.

Fernando Alonso je přes všechny problémy stále pozitivně naladěn a těší se na další závody.

„Auto, které máme v současné době na trati, je odlišné od toho vyvíjeného v továrně. Řeší veškeré naše současné slabiny, takže ho musíme přivézt co nejdříve. Konzistence u nás musí být klíčová. V neděli jsme dokázali dát vše dohromady kombinací tvrdé práce a velkého štěstí, ale v sobotu jsme si nepřipravili nejlepší šance,“ zhodnotil dvojnásobný mistr světa.

Eric Boullier má i za současné situace stále naprostou důvěru ve svůj tým. Jak už jsme dříve psali, tak samotný vývoj McLarenu je od předsezonních testů opožděn kvůli nutnosti řešení nespolehlivosti, která tým provázela v jejich průběhu.

DOPORUČUJEME: Šasi McLarenu ztrácí na Red Bull téměř sekundu na kolo

Sdílejte na:
Zavřít