Odjinud: Úvod sezony F2 patřil Norrisovi, v IndyCar se radoval Newgarden

Odjinud: Úvod sezony F2 patřil Norrisovi, v IndyCar se radoval Newgarden

Junior Mclarenu dokázal triumfovat hned ve svém prvním závodě ve „druhé lize“ a po prvním letošním podniku mu patří vedení v šampionátu. Ve druhém závodě letošní sezony IndyCar ve Phoenixu triunfoval obhájce titulu Josef Newgarden, v jehož případě se jednalo o první vítězství v sezoně 2018.

Formule 2 v Bahrajnu: Norrisův vydařený debut

hlavní závod

Formule 1 nebyla jedinou sérií, jenž se během uplynulého víkendu představila na okruhu Sakhir. V Bahrajnu se kromě druhého závodu letošní sezony královny motorsportu uskutečnil rovněž první podnik Formule 2, která ve své současné podobě odstartovala do druhé sezony.

V hlavním závodě úvodního víkendu sezony jsme byly svědky situace, která v současnosti ve Formuli 1 zatím nehrozí. Z vítězství se totiž radoval jezdec Mclarenu. Člen juniorského programu wokingské stáje Lando Norris totiž po zisku pole position v páteční kvalifikaci dominoval rovněž v sobotu, kdy nedal nikomu šanci a s náskokem více než 8 vteřin protnul cílovou pásku na prvním místě. Svou vedoucí pozici přepustil Norris soupeřům pouze během zastávek v boxech.

Stáji Carlin, která je v letošní sezoně jednou z trojice nových stájí, neudělal radost pouze loňský šampion Evropské Formule 3. Dařilo se totiž také Britovu týmovému kolegovi Sergiu Sette Camarovi. Brazilec totiž díky druhé pozici v cíli zajistil Carlinu double hned při prvním tohotoročním klání.

Brazilec měl ovšem zejména v závěru co dělat s udržením stříbrné pozice. Na Camaru totiž velmi nebezpečně dotíral pilot stáje Russian Time Artem Markelov. Loňský vicemistr, který se počínaje letošní sezonou testovacím a vývojovým Renaultu, sice nakonec na brazilského závodníka nestačil, i přesto ovšem mohl být v cíli hlavního závodu spokojen. Ruský pilot totiž získal „bronz“ po startu ze 17. pozice, ke které jej odsoudila nevydařená kvalifikace.

sprint

V nedělním sprintu se znovu mohl radovat tým Formule 1. Tentokrát měl důvod k úsměvu Renault. Pro vítězství si totiž po startu z 6. pozice dojel jejich vývojový jezdec Artem Markelov. Rus si dobře poradil se startem závodu, kdy se propracoval na třetí pozici a v pátém kole překonal v té době druhého Maximiliana Günthera. Do vedení závodu se posunul v 9. kole, když se v té době vedoucí Nyck De Vries odebral ke svým mechanikům. Poté jej již nikomu nepřepustil a stejně jako loni se v Bahrajnu zapsal mezi vítěze.

Pilot stáje Arden Maximilian Günther, který do sprintu vyrazil z pole position, sice nejlepší výchozí pozici ve své premiérové vítězství přetavit nedokázal, nicméně i tak měla tvář německého závodníka důvod k úsměvu. Günther totiž dokončil závod s dvouvteřinovou ztrátou na druhé pozici a poprvé vystoupil ve Formuli 2 na pódium.

Stejně jako v hlavním závodě dokázal vystoupit na stupně vítězů Sergio Sette Camara. Pilot stáje Carlin totiž po druhém místě v hlavním závodě obsadil ve sprintu třetí pozici. 

Jako lídr šampionátu odjížděl z Bahrajnu Lando Norris(39 bodů). Druhá pozice patří vítězi sprintu Artemu Markelovovi(30 bodů) a na třetí pozici se nacházel Sergio Sette Camara(28 bodů). Čtvrtý je v celkovém pořadí Maximilian Günther(16 bodů), pátý se stejným počtem bodů Nyck De Vries, šestý Alexander Albon(12 bodů), sedmý George Russell(10 bodů), osmý Sean Gelael(6 bodů), devátý Luca Ghiotto(4 body) a nejlepší desítku uzavírá se 3 body Ralph Boschung.

V hodnocení týmů vede suverénně Carlin(67 bodů). Druhá pozice patří stáji Russian Time(30 bodů) a třetí Pertamina Prema Theodore Racingu(22 bodů). Čtvrtý je BWT Arden(17 bodů), pátý DAMS(12 bodů), šestý ART Grand Prix(12 bodů), sedmý Campos Vexatec Racing(4 body) a osmý MP Motorsport(3 body). Bez bodů jsou po prvním podniku sezony devátý Charouz Racing System a desátý Trident.

Na další bitvu mladých talentů prahnoucích po šanci ve Formuli 1 se můžeme těšit 28.-29. dubna, kdy se v ulicích ázerbajdžánského Baku uskuteční druhý podnik letošní sezony.

IndyCar ve Phoenixu: Newgarden se vrací na čelo

O víkendu pokračovala druhým závodem rovněž sezona americké sezony IndyCar. Druhý podnik, který byl v letošní sezoně zároveň prvním oválovým, hostil Phoenix.

Svůj první letošní triumf si ve Phoenixu připsal obhájce titulu Josef Newgarden. Jezdec stáje Penske Racing, který do druhého letošního závodu vyrazil ze sedmé pozice, převážil misky vah na svou stranu v závěru závodu a do cíle přijel s náskokem zhruba tří vteřin.

O vítězství ve Phoenixu znovu bojoval nováček Robert Wickens. Kanaďan hájící barvy stáje Schmidt Peterson Motorsports přišel před v měsícem v St. Petersburgu o senzační vítězství dvě kola před koncem po kolizi s Alexanderem Rossim. Že se v prvním závodě nejednalo o náhodný výkon, doložil Wickens ve Phoenixu, když projel cílem na druhé pozici. Bývalému jezdci DTM dopomohl k tomuto skvělému výsledku také risk v závěru závodu, když se rozhodl dokončit závod na starých pneumatikách.

Na třetí pozici se ve Phoenixu stejně jako v St. Petersburgu umístil Alexander Rossi. Byl to ale právě jezdec stáje Andretti Autosport, kdo byl po dojezdu do cíle mnohými odborníky a fanoušky označen za muže závodu. Američan totiž byl v úvodu závodu penalizován, i přesto ale projel cílem se ztrátou pouze 3,4 desetin sekundy na vítězného Josefa Newgardena.

S obtížnou situací se stejně jako vítěz Indy 500 z roku 2016 musel poprat také Scott Dixon. Jezdec stáje Chip Ganassi Racing totiž příliš neoslnil kvalifikaci a pro start závodu si zajistil pouze 17. místo. Z tohoto nelichotivého výsledku se ovšem trojnásobný šampion z let 2008, 2013 a 2015 dokázal pro závod oklepat a cílem projel jako čtvrtý.

Pátou pozici obsadil Ryan Hunter-Reay, šestou James Hinchcliffe, sedmý skončil při své letošní premiéře Ed Carpenter, osmý dojel Tony Kanaan, devátý druhý v cíli petersburgského závodu Graham Rahal a na chvostu nejlepší desítky se po startu z první řady umístil držitel titulu z roku 2016 Simon Pagenaud.

V St. Petersburgu spadlo v závěru do klína vítězství Sébastienu Bourdaisovi. Francouz tak na městském okruhu dokázal obhájit triumf z předešlé sezony. Velmi dobře začal pro čtyřnásobného šampiona dnes již neexistující série Champ Car a bývalého pilota Toro Rosso také druhý podnik letošní sezony. Bourdais si totiž v kvalifikaci díky souhrnnému času 0:39,0285 zajistil pro závod pole position. V něm už se mu ale stejně dobře nevedlo a cílem projel jako 13.

Závod, který byl vypsán dohromady na 250 kol, byl neutralizován dvakrát, celkem na 24 kol. O první žluté vlajky se postaral Pietro Fittipaldi, který si v kokpitu vozu stáje Dale Coyne Racing odbyl ve Phoenixu svůj debut v IndyCar. V kvalifikaci se pokračovateli slavné závodnické dynastie vedlo velice dobře, když zajel 10. čas. V závodě už to ale bohužel tak slavné nebylo a Brazilec se stal po havárii ve 41. kole prvním odstoupivším. Podruhé vyjel na trať zpomalovací vůz 21 kol před cílem, kdy ze druhého místa havaroval Ed Jones.

Havárií skončil závod nejen pro Pietra Fittipaldiho s Edem Jonesem. Ve zdi skončili rovněž loňský šampion Indy Lights Kyle Kaiser, který stejně jako Fittipaldi ve druhém závodě sezony v IndyCar debutoval a také jezdec stáje Rogera Penskeho Will Power. Australan si ovšem i přesto odvezl z Phoenixu 11 bodů,, když získal bonusové body za nejvíce absolvovaných kol v čele závodu.

Novým lídrem šampionátu se stal po závodě ve Phoenixu Josef Newgarden(77 bodů). Druhá pozice patří díky dvojici třetích míst Alexanderu Rossimu, který za Newgardenem zaostává o 5 bodů. Na třetí pozici spadl Sébastien Bourdais(70 bodů). Čtvrtý je Graham Rahal(63 bodů), pátý Ryan Hunter-Reay(62 bodů), šestý James Hinchcliffe(61 bodů), sedmý Scott Dixon(60 bodů), osmý Robert Wickens(57 bodů), devátý Tony Kanaan(43 bodů) a nejlepší desítku uzavírá Marco Andretti(40 bodů).

Sezona pokračuje již tento týden, kdy jezdci zabojují o body v ulicích Long Beach.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sdílejte na:
Zavřít