Bottas o vztahu s Hamiltonem: Vycházím s ním dobře, nemáme před sebou žádná tajemství

Bottas o vztahu s Hamiltonem: Vycházím s ním dobře, nemáme před sebou žádná tajemství

Valtteri Bottas promluvil o vztahu s týmovým kolegou v Mercedesu Lewisem Hamiltonem.

Není tajemstvím, že mezi čtyřnásobným šampionem z Británie a jeho bývalým parťákem Nicem Rosbergem to v sezonách 2015 a 2016 pořádně vřelo, což značně poznamenalo jejich přátelství, které trvalo od dětských let.

Nejen, že došlo mezi nimi na trati k několika vzájemným kolizím, ale i v garáži byla velmi napjatá atmosféra. Dobrým příkladem by mohl ‚cap gate‘ z GP Austinu 2015. Tehdy švihl řádně frustrovaný Rosberg, před tím, než šli na podium, po Hamiltonovi kšiltovkou. Němec však později tvrdil, že to bylo jen součástí psychologické hry.

Nedávno Rosberg prozradil recept na poražení zjevně téměř neporazitelného Hamiltona, tedy aspoň co se týká interního souboje: jeho soupeř musí být tvrdohlavý, rychlý a po mentální stránce opravdu silný. Možná právě také toto pomohlo Rosbergovi samotnému sesadit v roce 2016 33 letého rodáka ze Stevenage z trůnu.

Tento tvrdý souboj bedlivě sledoval Britův současný týmový kolega Valtteri Bottas, který je přesvědčený, že „když dokázal Rosberg Hamiltona porazit, tak to zvládne i on“. Ale co se týká pohledu na interní vztahy mezi těmito dvěma jezdci, tam zůstává opatrný.

„Nemohu posoudit, jak vypadal jejich vztah podrobně. Z mého pohledu mohu pouze říci, že s Lewisem vycházím dobře. Jistě, je to tvrdý chlap, přeci je Hamilton jedním z nejlepších pilotů v historii Formule 1,“ uvědomuje si finský závodník, jehož citoval německý portál speedweek.com.

Šéf Mercedesu Toto Wolff si současnou atmosféru uvnitř svého nemůže vynachválit, což se o letech, kdy pro ně závodil rodák z Wiesbandenu říci nedá. Dokonce má jak Bottas, tak Hamilton přístup k datům z obou vozů.

„Nechci usnout na vavřínech. Ale věřím, že zdravý týmový duch je důležitý. Podle mě jednám normálně. Celou dobu mluvíme o tom, jak bychom mohli auto vylepšit. Všechno je transparentní, rozhovory s Lewisem jsou otevřené. Nemáme žádná tajemství. Všechna data obou vozů leží na stole.“

Šel by Bottas s Hamitlonem na večeři? Byť se to ještě nikdy nestalo, tak by proti tomu nic nenamítal, neboť podle něj společná večeře nebrání v tom, aby jej zdolal.

Psychologické hry jsou ve Formuli 1 víceméně stále na denním pořádku. Zejména, když jde v boji o titul do tuhého. „Psychologické hry nejsou můj šálek kávy. Takhle bych určitě nejednal,“ dušoval se během zimních testů v Barceloně trojnásobný vítěz Grad Prix. „Tento sport z vás udělá tvrďáka, obzvlášť když jezdíte pro vítězný tým. Tlak je vysoký. Nelze to srovnat s pěti lety u Williamsu. Hamiltona na druhé straně garáže však vnímám jako pohon.“

Ve třetí části kvalifikace na GP Austrálie Bottas havaroval, načež byl penalizován kvůli výměně převodovky a na startu nedělního závodu stál až na 15. místě. Ovšem během závodu se postupně prokousával dopředu a cílem projel na osmém místě. „Nejste tam ve Formuli 1 permanentně?“ reagoval Bottas protiotázkou na to, jestli nestojí před‘ zkušební komisí‘. „Můj závod v Melbourne byl špatný, to se může stát. Důležité je, že takovéto kapitoly hodíte za hlavu a díváte se vpřed. Musíte se učit z chyb, ale přemýšlení o tom je k ničemu.“

Skutečnost, že pro příští sezonu ještě nemá smlouvu, jej nikterak nezatěžuje. „Jsem zvyklý na to, že nevím, co se stane příští rok. Tlak by zůstal stejný, i kdybych byl zavázaný pro příští rok. Musím vyhrávat závody, zbytek přijde sám,“ dodal osmadvacetiletý rodák z Nastoly.

Sdílejte na:
Zavřít