Jenson Button se vrací tento víkend k závodění

Jenson Button se vrací tento víkend k závodění

Brit se letos zúčastní šampionátu Super GT.

Šampion z roku 2009 Jenson Button se v letošní sezoně plnohodnotně vrací ke kariéře závodního jezdce. Osmatřicetiletého Brita uvidíme v letošní sezony v japonském šampionátu Super GT Series, kde bude hájit barvy Teamu Kunimitsu. Spolu s Buttonem utvoří posádku šampion Super Formule z roku 2013 Naoki Yamamoto. První podnik sezony, kterým bude závod na 300 km na okruhu v Okayamě, se koná již tento víkend.

Jenson Button se rozhodl na konci roku 2016 opustit Formuli 1 a vzít si od závodění roční pauzu. Na motorsport ovšem zcela nezanevřel, neboť plnil roli rezervního jezdce stáje Mclaren a v loňské Velké ceně Monaka si dokonce připsal ještě jeden start v královně motorsportu, když nahrazoval po boku Stoffela Vandoorna svého týmového kolegu z let 2015-2016 Fernanda Alonsa. Dvojnásobný šampion se totiž během stejného víkendu účastnil legendárního závodu Indy 500. Závod v ulicích Monte Carlo nebyl jediným Buttonovým loňským představením. Na konci srpna totiž v závodě na 1000 km v Suzuce doplnil v posádce stáje Teamu Mugen Hidekiho Mutoha a Daisukeho Nakajimu. Zatímco jeho návrat do Formule 1 příliš slavně nedopadl a po kolizi s Pascalem Wehrleinem cíl závodu nespatřil, v Suzuce do cíle dojel. Se dvěma domácími stájovými kolegy obsadil 12. pozici.

V letošním roce jej tedy uvidíme znovu závodit „na plný úvazek. Účastník 309 velkých cen, který dokázal 15 z nich dotáhnout do vítězného konce, nebude jediným bývalým pilotem Formule 1, který se představí v Super GT Series. Kromě nej najdeme ve startovní listině také Kazukiho Nakajimu, který v letech 2007-2009 hájil barvy stáje Williams a v letošní sezoně Super GT bude závodit pro Lexus Team au Tom´s a dále také Heikkiho Kovalainena s Kamujem Kobajašim, kteří společně utvoří posádku stáje Lexus Team SARD. Zatímco Kobajaši závodil ve Formuli 1 v sezonách 2009, 2010, 2011, 2012 a 2014 pro stáje Toyota, Sauber, Caterham a svého největšího úspěchu dosáhl při svém domácím závodě na Suzuce roku 2012, kdy přijel do cíle na třetím místě a stal se třetím pilotem ze „země vycházejícího slunce“, který stanul v královně motorsportu na stupních vítězů. Heikki Kovalainen působil ve Formuli 1 v letech 2007-2013 v týmech Renault, Mclaren, Lotus a Caterham. Během svého šestiltého působení v královně motorsportu se Fin dokonce zapsal mezi vítěze, když vystoupil na nejvyšší stupeň po Velké ceně Maďarska 2008.

 

Sdílejte na:
Zavřít