Formule 2 před zahájením sezony v Bahrajnu

Formule 2 před zahájením sezony v Bahrajnu

Poté, co se Formule 1 při svém prvním podniku sezony v Melbourne moc neukázala nanejvýše zdlouhavým závodem, dostane „královna motorsportu“ při druhém eventu roku 2018 příští víkend v Bahrajnu „konkurenci z vlastní rodiny“: V arabské poušti se poprvé představí nová přeplňovaná Formule 2.

Na 20 mladíků, kteří se letos pokusí putovat po stopách úřadujícího mistra Charlese Leclerca směrem F1, čeká v Šakíru těžký víkend. Na spřátelení se zbrusu novým monopostem Dallara-Mecachrome-F2- turbo měli jen dva třídenní testy. Italsko-francouzská kosntrukce se při tom prokázala jako relativně nevyzrálá a hlavně početné defekty v oblasti motoru zavinily, že ne každý najezdil tolik kilometrů, kolik si přál. Jistota chybí i některým ze stájí: Několik jezdců podepsalo jen pro úvod sezony a 3 z 20 kokpitů nebylo ještě 5 dní před prvním měřeným tréninkem obsazeno vůbec!

Kdo jsou protagonisté šampionátu, který letos při 12 Velkých cenách doprovodí Formuli 1 a snad zpestří platícím divákům nabídku finančně náročných podniků? Z českého hlediska budou v první řadě zajímat osudy stáje Charouz Racing System. Tým je ve Formuli 2 sice nový, v monopostovém sportu mají jeho technici ovšem spoustu zkušeností a i jeho piloti letos nenastoupí, aby bojovali jen o body, ale o vítězství. Za Antonína Charouze, kterému se podařilo pro svou operaci získat oficiální podporu Scuderie Ferrari, pojedou chráněněc Ferrari, 22letý Ital Antonio Fuoco a o rok mladší Franko-Švýcar Louis Deletraz. Oba mají v této třídě dost zkušeností a při závěrečném testu se pohybovali výlučně mezi nejrychlejšími. Deletraz při tom byl zpravidla o něco rychlejší, než Fuoco. Senzací prvního testu v Le Castelletu ovšem byl úřadující mistr Evropy F3, Lando Norris. 18letý junior McLarenu pojede za tým Trevora Carlina a experti mu předvídají velkou budoucnost. Za Brity pojede svou druhou sezonu F2 i Sergio Sette Camara a i s tímto 20letým nenápadným Brazilcem se musí vždy počítat.

O nemalé překvapení se přes zimu postaral tým mistrů Theodore-Prema. Majitel stáje René Rosin totiž obětoval další spolupráci se Scuderií Ferrari ve prospěch tučného finančního příspěvku restaurací KFC. V důsledku toho za Italy letos nastoupí vedle jedničky stáje, 22letého Nizozece Nycka de Vriese, syn majitele Malajského řetězu KFC, 21letý Sean Gelael. Zatímco McLarenem podporovaný de Vries pojede o titul, je Gelael typickým pay-driverem. Se dvěma nováčky se do šampionátu pustí dříve neporazitelná stáj ART. Francouzi ovšem vsadili na kvalitu: Vedle juniora Mercedesu, 20letého úřadujícího mistra GP3 George Russella chce pravidelně bojovat o vítězství chráněnec Renaultu Jack Aitken. Oba Britové patří do nejužšího kruhu favoritů. Ve výborném obsazení nastoupí i tým rodiny Horner, Arden. Vedle rychlého 20letého Němce Maximiliana Günthera vsadili Britové na 21letého japonského juniora Hondy, Nirei Fukuzumiho. Zvláště Němec, kterému se podařilo získat podporu velmi potentního sponzora bwt, dokázal zážit v posledním testu v Bahrajnu nejrychlejšími časy. Honda letos zaplatí sezonu F2 i druhému svému chráněnci: 20letý Tadasuke Makino sice zůstal v evropské F3 definitivní důkaz své výjimečnosti dlužen, přesto se smí ve Formuli 2 pokusit o štěstí vedle úřadujícího vicemistra Arťoma Markelova v anglo-ruské stáji Russian Time. 22letý Markelov bude ve své 5. sezoně s odstupem nejzkušenějším jezdcem pole a proto platí i za jednoho z favoritů. S novým vozem se ovšem ještě příliš nespřátelil. Svou třetí sezonu v GP2/F2 bude absolvovat nadaný Luca Ghiotto. 23letý Ital se pokusí získat titul společně s týmem Adriana Campose. Jeho kolegou bude 22letý Izraelec Roy Nissani, u něhož by špičkové výsledky byly překvapením.

Posledním týmem, který měl týden před zahájením ohledně jezdeckého složení jasno, byla italské Scuderie Trident. Místo si tam zaplatili vždy usměvavý 20letý Ind Arjun Maini a věčný talent z Ameriky, 19letý Santino Ferrucci. Oba mladíci patří do širšího kádru F1 organizace Gena Haase – na motivaci by jim tedy nemělo chybět. Snad jim nedojde talent…

Jen jediného smluvního jezdce zatím má nizozemská stáj MP Motorsport, kde podepsal průměrně nadaný 20letý Ralph Boschung. Předsezonní testy vedle něj absolvoval Roberto Merhi, dá se ale pochybovat o tom, zda má bývalý jezdec F1 prostředky na celou sezonu. Překvapí, že špičková stáj DAMS zatím nenašla ani jednoho jezdce, který by byl ochoten položit za šanci v F2 na stůl ony potřebné 2 miliony dolarů. Za Francouze testovali zkušený Kanaďan Latifi a Brit Rowland a zdá se, že tito dva jezdci budou v kokpitu sedět i v Bahrajnu.

Sestavy týmů šampionátu FIA F2 2018

RUSSIAN TIME
Arťom Markelov, Rusko
Tadasuke Makino, Japonsko
PREMA THEODORE RACING
Sean Gelael, Malajsie
Nyck de Vries, Nizozemsko
DAMS
?
?
ART GRAND PRIX
George Russel, Velká Británie
Jack Aitken, Velká Británie
MP MOTORSPORT
Ralph Boschung, Švýcarsko
?
ARDEN
Maximilian Guenther, Německo
Nirei Fukuzumi, Japonsko
CAMPOS RACING
Luca Ghiotto, Itálie
Roy Nissany, Izrael
TRIDENT
Arjun Maini, Indie
Santino Ferrucci, USA
CARLIN
Lando Norris, Velká Británie
Sergio Sette Camara, Brazílie
CHAROUZ RACING SYSTEM
Louis Deletraz
Antonio Fuoco

Termíny

8. dubna, Bahrajn
29. dubna, Azerbajdžán
13. května, Španělsko
26. května, Monako
24. června, Francie
1. července, Rakousko
8. července, Velká Británie
29. července, Maďarsko
26. srpna, Belgie
2. září, Itálie
30. září, Rusko
25. listopad, Emiráty

Sdílejte na:
Zavřít