Víkend v motorsportu(30.3.-1.4.)-Arthur Leclerc vítězí hned na úvod Francouzské Formule 4

Víkend v motorsportu(30.3.-1.4.)-Arthur Leclerc vítězí hned na úvod Francouzské Formule 4

Bratr Charlese Leclerca si v Nogaru připsal vítězství ve druhém závodě.

BSB-Donington Park

první volný trénink

Pro první volný trénink letošní sezona byla trať mokrá. Nejrychlejší čas si připsal obhájce titulu Shane Byrne. Jednačtyicetiletý závodník porazil o 1,5 sekundy Jaka Dixona, který skončil na druhé pozici. Třetí příčku obsadil nováček Kyle Ryde. Spokojen mohl být také další nováček Gino Rea. Ten totiž zajel sedmý čas. Se ztrátou šesti desetin sekundy na Reu skončil Jakub Smrž. Český závodník zahájil víkend dobrým osmým časem. Hned deset závodníků nedokázalo v prvním volném tréninku splnit kvalifikační limit 107%. Jednalo se o Jasona O´Hallorana, Connora Cumminse, Dana Linfoota, Petera Hickmana, Masona Lawa, Shauna Winfielda, Taylora Mackenzieho, Deana Harrisona, Carla Phillipse a Williama Dunlopa.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Také druhý volný trénink byl odjet na mokré trati. Nejrychlejší čas si tentokrát připsal Leon Haslam. Se ztrátou 138 tisícin sekundy skončil na druhém místě Christian Iddon. Třetí pozici obsadil James Ellison. Znovu se dařilo Ginu Reovi, který opět skončil na sedmé pozici. Stejnou příčku jako v prvních tréninkových jízdách obsadil Jakub Smrž. Český závodník i ve druhém volném tréninku zajel osmý čas. Vítěz prvního volného tréninku Shane Byrne se ve druhém volném tréninku umístil až na třinácté pozici. Ještě pomalejší čas zajel další z favoritů Josh Brookes, který obsadil až 20. pozici.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Ve třetím volném tréninku kraloval obhájce titulu Shane Byrne. Druhý čas zajel vítěz druhého volného tréninku Leon Haslam a třetí James Ellison. V dobrém světle se znovu ukázal Gino Rea, který skončil na páté pozici. Jakubu Smržovi patřila 13. pozice. Pouhé tři tisíciny sekundy ztratil na českého jezdce Josh Brookes. Šampion z roku 2015 znovu příliš nezazářil a obsadil 14. pozici.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

kvalifikace

První kvalifikaci roku 2018 opanoval Leon Haslam. Třetí nejlepší jezdec loňské sezony porazil o 461 tisícin sekundy svého stájového kolegu Luka Mosseyho. Třetí příčku obsadil obhájce titulu Shane Byrne. Ani v kvalifikaci se nepodařilo naleznout optimální formu Joshi Brookesovi. Šampion sezony 2015 zajel třináctý čas. Jakub Smrž obsadil v první letošní kvalifikaci 20. pozici.

kompletní výsledky kvalifikace

první závod

První závod přinesl velké překvapení v podobě triumfu Bradleyho Raye. Dvacetiletý závodník si pro své první vítězství dojel po startu ze sedmé příčky. Těsně za Rayem projeli pod šachovnicovým praporkem Shane Byrne a James Ellison. Zatímco šestinásobný šampion obsadil druhou příčku, James Ellison skončil na třetím místě. Až jako devátý projel cílem vítěz kvalifikace Leon Haslam. Ani v prvním závodě příliš neoslnil Josh Brookes, který obsadil 12. příčku. České „želízko v ohni“ Jakub Smrž do úvodního závodu sezony kvůli technickým problémům bohužel vůbec nenastoupil.

kompletní výsledky prvního závodu

warm-up

V pondělním warm-upu, který jezdci odjeli na vlhké dráze, byl nejrychlejší Leon Haslam. Na druhé pozici skončil Jake Dixon a na čelních příčkách se ve warm-upu konečně objevil také Josh Brookes. Loňský vicemistr zajel třetí nejrychlejší čas. Vysoko se znovu umístil nováček Gino Rea, který skončil čtvrtý.Vítěz úvodního závodu Bradley Ray zajel osmý čas. Úřadující šampion Shane Byrne skončil hned za ním na devátém místě. Jakub Smrž zajel na mokré trati 14. čas.

kompletní výsledky warm-upu

druhý závod

Bradley Ray dokázal navázat na své senzační vítězství z úvodního závodu také ve druhé jízdě. V ní triumfoval s náskokem 3,4 desetin sekundy před druhým Leonem Haslamem. Na třetí pozici závod dokončil Dan Linfoot. Dobrý výkon podal také nováček Danny Buchan. Britský šampion Superstock 1000 z loňské sezony totiž dojel do cíle jako čtvrtý. V těsném závěsu za Buchanem projel cílem na pátém místě Shane Byrne. Josh Brookes navzdory slušné třetí pozici z warm-upu nepronikl do nejlepší desítky ani ve druhém závodě. Oproti první jízdě si ovšem polepšil o dvě pozice a obsadil 11. příčku. Na startu druhého závodu jsme již viděli také Jakuba Smrže. Ani do cíle druhého závodu se ovšem český závodník kvůli potížím s motorem nepodíval. Kromě Smrže cíl závodu nespatřili také Peter Hickman, Carl Phillips, Shaun Winfield, Mason Law, Dean Harrison, William Dunlop a také bronzový z prvního závodu James Ellison.

kompletní výsledky druhého závodu

Šampionát tedy vede po prvním podniku překvapivě Bradley Ray s maximálním ziskem 50 bodů.Druhá pozice patří Shanu Byrnovi(31 bodů). Obhájce titulu dělí po prvních dvou závodech od vedoucího muže šampionátu Raye 19 bodů. Třetí místo drží Dan Linfoot(29 bodů). Jakub Smrž v Donington Parku nebodoval.

kompletní průběžné pořadí

Druhý podnik letošní sezony BSB se uskuteční za 2 týdny v Brands Hatch, kde se pojede na Indy verzi okruhu.

 

BRDC Britská F3-Oulton Park

první čtvrteční test

V prvním čtvrtečním testu skončil na prvním místě Manuel Maldonado. Bratranec bývalého pilota Formule 1 Pastora Maldonada zajel čas 1:31,749. Na druhé pozici skončil Linus Lundqvist a třetí čas zajel Krish Mahadik. Billy Monger, který se vrátil v Oulton Parku k formulovému závodění poprvé od loňské nehody, při které přišel o obě nohy, obsadil poslední 14. příčku.

kompletní výsledky prvního čtvrtečního testu

druhý čtvrteční test

Druhý čtvrteční test patřil Nicolai Kjaergaardovi. Na druhém místě se umístil Jordan Cane. Fantastický třetí čas zaznamenal Billy Monger. Vítěz prvního čtvrtečního testu Manuel Maldonado obsadil devátou pozici.

kompletní výsledky druhého čtvrtečního testu

třetí čtvrteční test

Nejrychlejší čas třetích čtvrtečních testů zajel Jordan Cane. Druhý skončil Clement Novalak a třetí čas zaznamenal Kush Maini. Vítěz druhého čtvrtečního testu Nicolai Kjaergaard tentokrát skončil na páté pozici. Billy Monger zajel šestý čas.

kompletní výsledky třetího čtvrtečního testu

čtvrtý čtvrteční test

Na závěr čtvrtečních testovacích jízd se na prvním místě objevil Linus Lundqvist.Druhý čas si připsal Nicolas Kjaergaard a třetí pozici obsadil víétěz třetích testovacích jízd Jordan Cane. Billy Monger zakončil čtvrteční program devátým místem.

kompletní výsledky čtvrtého čtvrtečního testu

první páteční test

Páteční program byl zahájen za mokrých podmínek a vítězství si v prvním pátečním testu připsal thajský závodník Sasakorn Chaimongkol. Druhým časem zahájil páteční program Billy Monger a na třetím místě skončil vítěz posledního čtvertečního testu Linus Lundqvist.

kompletní výsledky prvního pátečního testu

druhý páteční test

Ve druhém pátečním testu se do čela posunul Nicolai Kjaergaard. Druhou příčku obsadil Jordan Cane a na třetím místě skončil Tristan Charpentier. Billy Monger obsdil pátou pozici. Překvapivý vítěz prvního pátečního testu Sasakorn Chaimongkol figuroval ve druhých pátečních testovacích jízdách na opačném konci výsledkové listiny a obsadil 17. místo.

kompletní výsledky druhého pátečního testu

třetí páteční test

Třetí páteční test patřil Jordanu Canovi. Vítěz druhého testu Nicolai Kjaergaard obsadil druhou pozici. Na třetím místě skončil Linus Lundqvist. O pouhých 9 tisícin sekundy zaostal zaostal za švédským pilotem Billy Monger, který zajel čtvrtý čas.

kompletní výsledky třetího pátečního testu

čtvrtý páteční test

Páteční jízdy uzavřel nejrychlejším časem Nicolai Kjaergaard. Druhou pozici obsadil Dánův týmový kolega Clement Novalak. Na třetím místě skočil Linus Lundqvist. Vítěz třetích pátečních testovacích jízd Jordan Cane nezajeů ve čtvrtém pátečním testu žádný čas. Měřené kolo nezajel ani Billy Monger.

kompletní výsledky čtvrtého pátečního testu

kvalifikace

Vítězem kvalifikace se stal Clement Novalak. Druhou pozici si vyjel pro start úvodního závodu sezony Linus Lundqvist. Na třetí příčce se umístil Nicolai Kjaergaard. Billy Monger se do svého prvního závodu po návratu kvalifikoval na pátém místě.

kompletní výsledky kvalifikace

první závod

Pro vítězství si v úvodní jízdě sezony dojel Linus Lundqvist. V těsném závěsu za ním protnul cílovou pásku druhý Nicolai Kjaergaard, který na švédského závodníka ztratil pouhých osm desetin. Hrdinou závodu se ovšem stal Billy Monger. Osmnáctiletý Brit totiž dokončil svůj první závod po těžké nehodě, která jej připravila o obě nohy, na fantastickém třetím místě! Vítěz kvalifikace Clement Novalak se jako jediný ze startovního pole do cíle závodu nepodíval.

kompletní výsledky prvního závodu

druhý závod

Pro vítězství si ve druhém závodě dojel překvapivě Manuel Maldonado. Za bratrancem Pastora Maldonada dokončil závod Maldonadův týmový kolega Tristan Charpentier. Francouz skončil na druhé pozici se ztrátou pouhých tří desetin sekundy. Do jedné vteřiny se spolu s vítězem závodu Maldonadem vešel také třetí Jamie Chadwick, jehož ztráta na Venezuelana činila v cíli sedm desetin sekundy. Čtvrtou příčku obsadil Dán Nicolai Kjaergaard, jenž skončil v úvodním závodě na druhém místě. Další seveřan Linus Lundqvist, který se v prvním závodě radoval z vítězství, dojel tentokrát na osmém místě. S odstupem jedné vteřiny za ním dojel hrdina prvního závodu Billy Monger, který tentokrát obsadil devátou příčku. Blýsknul se však nejrychlejším kolem závodu.

kompletní výsledky druhého závodu

třetí závod

Úvodní víkend sezony zakončil víězně Nicolai Kjaergaard, který protnul ve třetím závodě cílovou pásku jako první. Druhou pozici obsadil se ztrátou osmi desetin sekundy Tom Gamble. Na stupně vítězů se podíval také indický pilot Kush Maini. Bratr Arjuna Mainiho, který bude v letošní sezoně hájit barvy stáje Trident ve Formuli 2, skončil na třetím místě. Se ztrátou jedné vteřiny na Mainiho projel cílem na čtvrté pozici Clement Novalak. Pátou příčku obsadil vítěz prvního závodu Linus Lundqvist. Billy Monger dokončil třetí závod na osmém místě. Vítěz druhé jízdy Manuel Maldonado v závěrečném závodě úvodního podniku sezony obsadil desátou příčku.

kompletní výsledky třetího závodu

V čele šampionátu se po prvním podniku nachází Nicolai Kjaergaard s 88 body. Druhá příčka patří Linusi Lundqvistovi(70 bodů) a třetí Tomu Gamblovi(67 bodů). Billy Monger figuruje se ziskem 49 bodů na šesté pozici. Tři body na něj ztrácí vítěz druhého závodu Manuel Maldonado, kterému patří sedmá příčka.

kompletní výsledky průběžného pořadí

Šampionát pokračuje na konci měsíce, konkrétně 28.-29. dubna, kdy bude druhý podnik sezony hostit Rockingham.

Francouzská F4-Nogaro

volný trénink

Ve volném tréninku prvního podniku letošní sezony Francouzské Formule 4 zajel nejrychlejší čas Adam Eteki. Na druhé pozici se umístil Théo Nouet. Na třetím místě skončil Théo Pourchaire. Letošní sezony francouzského šampionátu Formule 4 zúčastní také bratr loňského šampiona Formule 2 a v současnosti pilota Sauberu ve Formuli 1 Charlese Leclerca Arthur. Ve volném tréninku obsadil Monačan pátou pozici.

kompletní výsledky volného tréninku

kvalifikace

V kvalifikaci kraloval Ugo De Vilde. Na druhé pozici skončil Ulysee De Pauw a třetí čas si připsal vítěz volného tréninku Adam Eteki. Arthuru Leclercovi patřila šestá pozice.

kompletní výsledky kvalifikace

první závod

V prvním závodě letošní sezony využil startu z pole position Ugo De Wilde a stal se tak prvním vítězem letošního ročníku francouzské Formule 4. Jako druhý projel cílem Adam Eteki. Na pódium vystoupil také Caio Collet, který se umístil na třetí pozici. Bratr pilota Sauberu ve Formuli 1 Charlese Leclerca Arthur dokončil svůj premiérový závod ve formulových závodech jako sedmý.

kompletní výsledky prvního závodu

druhý závod

Arthur Leclerec dosáhl na svůj první triumf ve francouzské Formuli 4 překvapivě již při svém druhém startu. Bratr Charlese Leclerca pokořil o tři desetiny sekundy druhého Théa Pourchaira. Jediným ze závodníků, který dokázal zopakovat pódiové umístění také ve druhém závodě v Nogaru, byl Caio Collet, který znovu obsadil třetí pozici. Vítěz úvodního závodu Ugo De Wilde tentokrát skončil na sedmém místě.

kompletní výsledky druhého závodu

třetí závod

V posledním třetím závodě víkendu jsme viděli třetího různého vítěze. Tentokrát se radoval Adam Eteki. Na druhém místě závod dokončil Ugo De Wilde. Třetí skončil Théo Pourchaire. Jen těsně za Pourchairem skončil Caio Collet, který po dvou třetích pozicích skončil v závěrečném závodě víkendu na čtvrté příčce. Vítěz prvního závodu Arthur Leclerc obsadil pátou pozici.

kompletní výsledky třetího závodu

Po prvním napínavém podniku sezony se dělí o vedení v šampionátu Ugo De Wilde spolu s Adamem Etekim, kteří mají na svém kontě 46 bodů. Třetí příčka patří se 40 body Théu Pourchairovi. Vítěz druhého nogarského závodu Arthur Leclerc se nachází na páté příčce(31 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Sezona pokračuje až 12.-13. května, kdy se uskuteční trojice závodů v ulicích Pau.

 Kůta MMČR v motokrosu-Kaplice

MX1

volný trénink

Nejrychlejší čas volného tréninku zajel Polák Tomasz Wysocki. Druhou pozici obsadil Václav Kovář a na třetím místě skončil Marek Sukup. Obhájce titulu Martin Michek zajel čtvrtý nejrychlejší čas.

kompletní výsledky volného tréninku

kvalifikační trénink

Kvalifikační trénink patřil Václavu Kovářovi. Druhý nejrychlejší čas si připsal Martin Michek a na třetí příčce se umístil loňský šampion MX2 Bence Szvoboda. Vítěz volného tréninku Tomasz Wysocki zajel v kvalifikačním tréninku sedmý čas.

kompletní výsledky kvalifikačního tréninku

první finálová jízda

V první finálové jízdě zvítězil Martin Michek. Na druhém místě dokončil první finálovou jízdu Václav Kovář a jako třetí projel cílem Bence Szvoboda.

kompletní výsledky první finálové jízdy

druhá finálová jízda

Také ve druhé finálové jízdě se radoval z vítězství Martin Michek. Stejné pořadí jako v první finálové jízdě bylo také na zbylých pódiových pozicích. Na druhém místě skončil Václav Kovář a na třetím Bencze Svoboda.

kompletní výsledky druhé finálové jízdy

V čele šampionátu MX1 je po úvodním podniku v Kaplici Martin Michek(50 bodů) před druhým Václavem Kovářem(44 bodů) a třetím Bencze Svobodou(40 bodů).

kompletní průběžné pořadí

MX2

volný trénink

V kategorii MX2 začal nejlépe Martin Krč, který zvítězil v prvním volném tréninku. Na druhé pozici se umístil Patrik Liška a třetí skončil Jakub Terešák.

kompletní výsledky volného tréninku

kvalifikační trénink

V kvalifikačním tréninku byl nejrychlejší francouzský závodník Sulivan Jaulin. Druhý nejrychlejší čas zaznamenal vítěz volného tréninku Martin Krč a na třetím místě skončil Patrik Liška.

kompletní výsledky kvalifikačního tréninku

první finálová jízda

Sulivan Jaulin si dojel pro triumf také v první finálové jízdě. Druhou pozici obsadil znovu Martin Krč a na třetím místě první finálovou jízdu dokončil Jonáš Nedvěd.

kompletní první finálová jízda

druhá finálová jízda

Druhá finálová jízda patřila Richardu Šikyňovi. Vítěz první finálové jízdy Sulivan Jaulin dokončil druhou finálovou jízdu jako druhý. Třetí příčka patřila Patriku Liškovi.

kompletní výsledky druhé finálové jízdy

Šampionát MX2 vede po prvním podniku sezonu Sulivan Jaulin(47 bodů). Na druhé příčce se nachází Patrik Liška(38 bodů) a na třetí Jonáš Nedvěd(36 bodů). Vítěz druhé finálové jízdy Richard Škyňa figuruje v průběžném pořadín na sedmé příčce(25 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Ženy

volný trénink

Loňská šampionka Steffi Laier vstoupila dobře připravena také do letošní sezony, když zvítězila ve volném tréninku. Na druhé příčce se umístila další zahraniční účastnice Elena Kapsamer a třetí skončila Barbora Laňková.

kompletní výsledky volného tréninku

kvalifikační trénink

Steffi Laier patřil rovněž kvalifikační trénink. Na druhé příčce skončila znovu Elena Kapsamer a třetí čas zajela Kristýna Vítková.

kompletní výsledky kvalifikačního tréninku

první finálová jízda

Také v první finálové jízdě neměla Steffi Laier konkurenci. Na druhé příčce dojela Tereza Hromková a na třetí pozici jízdu dokončila Kristýna Vítková. Elena Kapsamer první finálovou jízdu na pódiu nedokončila a museka se spokojit se čtvrtou příčkou.

kompletní výsledky první finálové jízdy

druhá finálová jízda

Steffi Laier si z Kaplic odvezla triumf také z druhé finálové jízdy. Druhou příčku obsadila Elena Kapsamer a na třetí pozici dojela do cíle Tereza Hromková.

kompletní výsledky druhé finálové jízdy

Průběžné pořadí vede v kategorii žen po úvodním podniku suverénně Steffi Laier(50 bodů). Druhá příčka patří Tereze Hromkové(42 bodů) a na třetím místě se nachází Elena Kapsamer(40 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Veterán

volný trénink

Volný trénink třídy Veterán patřil Petru Masaříkovi. Na druhé příčce se umístil Rakušan Daniel Doppler. Třetí skončil Vladislav Mužík. Obhájce titulu Martin Žerava nezaznamenal ve volném tréninku žádný měřený čas a obsadil tak poslední 30. pozici.

kompletní výsledky volného tréninku

kvalifikační trénink

 Zatímco ve volném tréninku si žádný měřený čas nezapsal, v kvalifikačním tréninku loňský šampion Martin Žerava zvítězil. Vítěz volného tréninku Petr Masařík obsadil druhou příčku a třetí čas zaznamenal Ivan Černý.

kompletní výsledky kvalifikačního tréninku

první finálová jízda

V první finálové jízdě si dojel pro triumf Martin Žerava. Na druhé pozici projel cílem Pavel Masařík a na třetím místě skončil Vladislav Mužík.

kompletní výsledky prvního finálového závodu

druhá finálová jízda

Také ve druhé finálové jízdě se z vítězství radoval Martin Žerava. Beze změny zůstaly také zbylé pódiové pozice. Na druhém místě závod dokončil Petr Masařík a na třetím místě skončil Vladislav Mužík.

kompletní výsledky druhé finálové jízdy

Šampionát kategorie veteránů vede po úvodním podniku vítěz obou dvou finálových jízd Martin Žerava(50 bodů). Druhá pozice patří Petru Masaříkovi(44 bodů) a třetí Vladislavu Mužíkovi(40 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Veterán 50+

první finálová jízda

V rámci kategorie Veterán 50+ se nekonal volná ani kvalifikační trénink a ke slovu přišly ihned finálové jízdy. V první jízdě triumfoval Petr Dokoupil. Druhou pozici obsadil Roman Majer a na třetí příčce skončil Milan Heřman.

kompletní výsledky první finálové jízdy

druhá finálová jízda

Také druhá finálová jízda patřila Petru Dokoupilovi. Na druhé příčce znovu skončil Roman Majer a také na třetí pozici skončil ten samý jezdec jako v první finálové jízdě, tedy Milan Heřman.

kompletní výsledky druhé finálové jízdy

Vedoucím mužem průběžného pořadí je po prvním podniku Petr Dokoupil(50 bodů). Druhá příčka patří Romanu Majerovi(44 bodů) a třetí Milanu Heřmanovi(40 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Sezona MMČR v motokrosu pokračuje 6.5. v Pacově.

 

 

Sdílejte na:
Zavřít