Hill vzkazuje Ferrari a Mercedesu: Jen si jděte, ničíte sport

Hill vzkazuje Ferrari a Mercedesu: Jen si jděte, ničíte sport

Damon Hill dal svůj nesouhlas se současnou převahou Ferrari a Mercedesu na Twitteru jasně najevo. Mercedes okamžitě pohotově a trefně zareagoval.

Mistr světa z roku 1996 opět na sebe o víkendu upoutal pozornost svým kontroverzním tweetem, kde podpořil výhrůžky Sergia Marchionneho ohledně odchodu Ferrari z královny motorismu, pokud nebudou souhlasit s pravidly. Brit zašel ještě dál. Pryč posílá i Mercedes, neboť podle něj tyto dvě automobilky ničí Formuli 1.

„Čím dříve Mercedes a Ferrari odejdou, tak podle mě tím lépe. Tyto velké koncerny ničí náš sport. Nechtějí hrát. Chtějí vše a pořád. FIA už ztratila kontrolu nad Formulí 1,“ napsal Angličan, který tím nepřímo poukazuje na to, že Němci a Italové využívají situace ve svůj prospěch.

Mercedes si však Hillův komentář nenechal líbit a trefně pálil zpět: „Nepamatujeme si, že by sis stěžoval, když jsi vyhrával všechny závody se špičkovým výkonem Renaultu, Damone.“

Kompetentní ze stáje se sídlem v Brackley svým příspěvkem naráželi na fakt, že Hill v roce 1996 vyhrál osm z 16 závodů a stal se šampionem. Další čtyři vítězství pro Williams získal tehdy jeho týmový kolega Jacques Villeneuve.

„Byl jsem u Williamsu, těch nechutných servisáků tam nahoře. Pamatujete? A skutečně mě bylo trapné, že jsem tolik vyhrával. Stydím se,“ ironicky odpověděl 57 rodák Hampsteadu.

Následně jej na toto téma vyzpovídal motorsport.com, pro který uvedl, že Mercedes s Ferrari spolupracují, čímž chtějí vytvořit podmínky, za kterých by ve Formuli 1 zůstali. Dříve by to skrývali, momentálně však dělají vše pro to, aby všechno bylo v jejich prospěch.

 „Můj argument je takový, že toto je sport, který by se měl aspoň pokusit vytvořit možnost pro všechny soutěžící mít důstojnou šanci soutěžit,“ nelíbí se Hillovi současná situace, ovšem připomíná, že tato problematika zužovala Formuli 1 i dříve: „Tohle bylo vždy náročným problémem v našem sportu, protože nepřiměřeně odměňovali dominantní týmy.“

V královně motorismu je politikaření na denním pořádku a tyto výhružky ze strany stáje z Maranella a Brackley nejsou nic jiným než právě politickou hrou, které by se neměla FIA zaleknout.

„Myslím si, že je to jen vyjednávací taktika. Byli by připraveni soutěžit v šampionátu, kde by neměli takovéto příznivé podmínky? Kde by měli podmínky, které by byly více vyrovnané?“ zamýšlí se Hill. „Pokud na to nejsou připraveni, neměli by tu být.“

Hill se vrací ke svému tweetu, ve kterém napsal, že „tyto velké koncerty ruinují sport“. Co tím myslel? „Mohli by zruinovat jakýkoliv tým. Pojmem průmyslový výrobci, který jsem použil, jsem měl namysli, že mají k dispozici mnohem více zdrojů, než si jakýkoliv jiný tým Formule 1 může představit. Teda pokud to není tovární tým. Pokud je někdo ochotný vrážet tak enormní zdroje, tak někdo musí stanovit pravidla. Někdo aspoň musí říct ‚že to takhle nesmí pokračovat a musí se stanovit určité hranice. Tohle je úkolem FIA, jenže oni už tu moc nemají, protože se jí vzdali,“ vysvětluje Hill.

„Koneckonců vycházím z tohoto: Závodníci mají rovněž své kariéry a tohle je vrchol našeho sportu. Neustále to říkáme a i piloti si právě toto (jezdit pro Ferrari nebo Mercedes) stanovují jako svůj cíl. Celosvětově se prezentujeme jako Everest.“

„Takže nemůžeme vystrnadit 99 procent konkurence ze soutěžení. Musíme najít způsob, jak ho otevřít. Vím, že dnes je to nemožný úkol, protože je tu jen pár lidí, kteří dokážou být konkurenceschopní. Ale musíme se aspoň pokusit základ této pyramidy trochu rozšířit,“ dodal Hill.

Sdílejte na:
Zavřít