Víkend v motorsportu-1.část(16.-18.3.2018): Do sezony MotoGP nejlépe odstartoval Dovizioso

Víkend v motorsportu-1.část(16.-18.3.2018): Do sezony MotoGP nejlépe odstartoval Dovizioso

Italský jezdec továrního týmu Ducati ve Velké ceně Kataru těsně porazil Marca Marqueze.

MotoGP-Losail

Během tohoto víkendu byla zahájena sezona nejprestižnějšího šampionátu závodů silničních motocyklů MotoGP. Úvodní závod sezony se konal již tradičně pod umělým osvětlením na trati Losail v Kataru. Obhájcem titulu bude letos Marc Marquez. Jezdec Hondy si loni připsal již čtvrtý titul v královské kubatuře a již šestý v MS silničních motocyklů. Jeho největším oponentem byl v loňské sezoně jezdec Ducati Andrea Dovizioso. Ital v minulém roce vemi příjrmně překvapil, když hned v šesti závodech dojel na první pozici a stal se vicemistrem světa, přičemž naděje na zisk titulu žila v jeho případě až do posledního závodu ve Valencii. Dá se očekávat, že tato dvojice bude i v letošní sezoně součástí boje o titul. Zapomínat ovšem nesmíme také na jejich týmové kolegy Daniho Pedrosu a Jorgeho Lorenza. Trojnásobný šampion MotoGP z let 2010,2012 a 2015 loni po osmi letech u Yamahy přesedlal na italský stroj Ducati a jeho loňská sezona se nešla spíše ve znamení sžívání se s novým motocyklem. Lorenzo poprvé během svého působení v MotoGP zažil sezonu bez jediného vítězství, na pódiu se objevil pouze třikrát a v celkovém hodnocení obsadil až sedmou příčku. Letos se ovšem očekává, že jeho výkony by měly jít oproti loňskému ročníku nahoru. Do souboje o titul jistě promluví také Yamaha a její jezdci Maverick Viňales, který loni zažil skvělý vstup do sezony, a také legendární Valentino Rossi. „The Doctor“ v únoru oslavil již 39. narozeniny.

Toto jsou tedy největší adepti na zisk titulu. Vyplatí se ale také soustředit se na výkony Johanna Zarca. Francouz v loňské sezoně absolvoval svou debutovou sezonu v MotoGP a nutno dodat, že byla velice úspěšná. Šampion Moto2 z let 2015 a 2016 totiž obsadil celkovou šestou pozici, přičemž se třikrát podíval na stupn vítězů a v závěrečném závodě ve Valencii dokonce sahal po svém premiérovém triumfu. Potenciál předvést se v dobrém světle má ale také jezdec LCR Hondy Cal Crutchlow, jezdec Pramacu Danilo Petrucci anebo také Italův týmový kolega Jack Miller, který pro letošní sezonu změnil působiště a v italské stáji nahradil Scotta Reddinga, který zamířil do Aprilie, kde bude závodit po boku Aleixe Espargara. Zbývající tři tovární týmy, tedy Aprilia, Suzuki(Andrea Iannone a Alex Rins) a KTM(Pol Espargaro a Bradley Smith) rovněž nelze podceňovat.

Ve startovní listině najdeme letos také pět nových tváří. Tou první je Hafizh Syahrin, který do MotoGP přichází po sedmi sezonách v Moto2. Malajec, který je mimochodem prvním zástupcem této země v královské kategorii, nahradil u týmu Tech3 Jonase Folgera. Německý závodník trpí virem EB, jehož nejčastějšími symptomy jsou například ztráta rovnováhy nebo bolesti hlavy. Druhý muž loňské Velké ceny Německa kvůli těmto potížím vynechal již poslední čtyři závody loňské sezony a v lednu oznámil, že se do sedla závodního motocyklu nebude schopen vrátit ani v letošní sezoně.

Dalším nováčkem je Ital Franco Morbidelli. Třiadvacetiletý člen akademie Valentina Rossiho si v loňském roce dojel v barvách týmu Marc VDS pro titul v Moto2 a Marc Van Der Straten jej za to odměnil povýšením do královské kubatury. I druhý motocykl belgického týmu osedlá nováček a to Thomas Lüthi. Švýcar vybojoval v posledních dvou sezonách Moto2 titul vicemistra a v letošní sezoně dostane ve svých 31 letech a po jedenácti absolvovaných sezonách v prstřední třídě svou první šanci v MotoGP.

Dalšího nováčka najdeme u týmu Lucia Cecchinella, který letos po třech letech znovu nasadí dva motocykly. Týmovým kolegou Cala Crutchlowa bude Japonec Takaaki Nakagami. Nakagami obsadil v loňské sezoně sedmou pozici v Moto2, přimčemž nejvíce dal o sobě vědět na Silverstonu, kde zvítězil.

Posledním novým jménem a patrně také nejpřekvapivějším, je Xavier Simeon. Belgičan, který oslaví v letošním roce 29. narozeniny, působil od roku 2010 až do loňské sezony v Moto2. Během tohoto období se mu podařilo zvítězit v jednom závodě a to na Sachsenringu v roce 2015. Jeho poslední dvě sezony ale příliš úspěšné nebyly. Zatímco v roce 2016 obsadil sedmnáctou pozici, v loňském roce si dokonce ještě pohoršil a bylo z toho až 23. místo. I přesto dostal šanci u týmu Avintia Racing a bude v letošní sezoně týmovým kolegou Tito Rabata.

Další změna se odehrála u týmu Aspara Martíneze. Ten se totiž rozhodl na počest v loňském roce zesnulého Ángela Nieta přejmenovat svůj tým na Ángel Nieto Team.

první volný trénink

První volný trénink patřil Andreovi Doviziosovi. O pouhých 61 tisícin sekundy zaostal za loňským vicemistrem Valentino Rossi, který obsadil druhou pozici. Třetí skončil Marc Marquez. První volný trénink se povedl Titu Rabatovi. Nová akvizice stáje Avintia Racing zajela desátý nejrychlejší čas a za svými zády nechal například své dva slavnější krajany Mavericka Viňalese a Daniho Pedrosu, kteří se umístili na jedenáctém, respektive na dvanáctém místě. Z nováčků byl v prvním volném tréninku nejrychlejší Hafizh Syahrin. Malajec zajel patnáctý nejrychlejší čas. Začátek katarského víkendu si jistě představoval jinak Karel Abraham. Český závodník totiž obsadil poslední 24. pozici.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Andrea Dovizioso byl nejrychlejší také ve druhém volném tréninku. Motocykl značky Ducati se umístil na druhém místě. Na tom se totiž umístil jezdec stáje Pramac Danilo Petrucci. Další dobrý výkon podal Alex Rins, který po osmé příčce v prvním volném tréninku tentokrát skončil na třetím místě. Znovu se dařilo také Španělovu týmovému kolegovi Andreovi Iannonemu. Ten obsadil pátou pozici. Obhájce titulu Marc Marquez zajel šestý nejrychlejší čas. Valentino Rossi obsadil ve druhém volném tréninku devátou příčku. Znovu se příliš nevedlo jeho stájovému kolegovi a loňskému vítězi Mavericku Viňalesovi, který znovu zůstal za branou první desítky a skončil na jedenáctém místě. Nejrychlrjším nováčkem byl nyní patnáctý Takaaki Nakagami. Karel Abraham nijak nrzzářil ani ve druhém volném tréninku, dokázal se ovšem posunout o tři pozice dopředu a skončil na 21. místě. I přesto však dokázal porazit svého stájového kolegu Alvara Bautistu, který překvapivě obsadil až předposlední 23. pozici.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Ve třetím volném tréninku se do čela dostal Johann Zarco. Francouzského závodníka doplnili v první trojici jezdci Pramacu. Druhý nejrychlejší čas si připsal Jack Miller a třetí pozici obsadil Danilo Petrucci. První tři místa si tedy rozebrali pouze závodníci satelitních týmů. Nejlepším jezdcem závodícím na továrním motocyklu byl Marc Marquez. Obhájce titulu zajel čtvrtý nejrychlejší čas. Vítěz úvodních dvou volných tréninků Andrea Dovizioso tentokrát obsadil sedmou příčku. Z nováčků se ve třetím volném tréninku podařilo zajet nejlépe Hafizhi Syahrinovi. Týmový kolega Johanna Zarca zajel patnáctý nejrychlejší čas. Trápení Mavericka Viňalese pokračovalo také ve třetích tréninkových jízdách. Po dvou jedenáctých časech skončil Viňales ve třetím volném tréninku až dvacátý, o pouhých 28 tisícin před Karlem Abrahamem, který zopakoval 21.místo z druhého volného tréninku. Přímý postup do druhé části kvalifikace si zajistili Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci, Alex Rins, Jorge Lorenzo, Andrea Iannone, Marc Marquez, Dani Pedrosa, Cal Crutchlow, Valentino Rossi. Zbylá čtrnáctka závodníků včetně Mavericka Viňalese se musela o dvě postupová místa poprat v první kvalifikaci.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

čtvrtý volný trénink

Ve čtvrtém volném tréninku se do čela vrátil Andrea Dovizioso. Na druhé příčce se umístil Danilo Petrucci a i třetí pozici obsadil italský závodník-Valentino Rossi. Znovu se velmi dobře prezentoval jezdec Suzuki Alex Rins, který zajel čtvrtý čas. Obhájce titulu Marc Marquez ztratil na svého krajana 54 tisícin sekundy a obsadil pátou pozici. Na závěr volných tréninků podal svůj nejlepší výkon Maverick Viňales, který skončil na šestém místě. Nejrychlejší muž třetího volného tréninku se v posledním tréninkovém segmentu umístil na jedenáctém místě. Z pětice nováčků se tentokrát nejlépe ukázal ten nejzkušenější z nich, kterým je Thomas Lüthi. Švýcar obsadil třináctou pozici. Karel Abraham skončil dvacátý a stejně jako ve druhém volném tréninku pokořil svého stájového kolegu Alvara Bautistu, který zajel nejpomalejší čas tréninku. Svým výkonem neoslnila ani KTM. Jezdci rakouského továrního týmu Bradley Smith a Pol Espargaro zajeli 21., respektive 23. čas.

kompletní výsledky čtvrtého volného tréninku

kvalifikace

Vítězem první části kvalifikace se stal Jack Miller. Z druhého místa si zajistil postup Maverick Viňales. Nejlepším nováčkem byl znovu jezdec týmu Marc VDS. Tentokrát se však nejednalo o Thomase Lüthiho, nýbrž o loňského šampiona Moto2 Franca Morbidelliho. Ital zajel čtvrtý nejrychlejší čas první kvalifikace, což mu pro start závodu vyneslo čtrnáctou příčku. Karel Abraham skončil devátý, což pro závod znamená start z devatenácté pozice. Českého závodníka potkaly v kvalifikaci potíže, když vyjel z boxů s nahřívací dečkou, která se mu zamotala do zadního kola. Problém byl ovšem brzy odstraněn a Karel se mohl vrátit zpět na trať. Rodák z Brna navíc opět porazil Alvara Bautistu. Španěl totiž skončil až na jedenáctém místě, což znamenalo jednadvacátou startovní pozici. Technické potíže sužovaly KTM. Problémy se vyskytly jak na motocyklu Pola Espargara, tak i v případě Bradleyho Smithe. Bradley Smith si pro start závodu zajistil dvacátou a Pol Espargaro dvaadvacátou příčku.

kompletní výsledky první kvalifikace

Ve druhé kvalifikaci vybojoval první letošní pole position Johann Zarco. Francouz svým časem navíc překonal rekord Jorgeho Lorenza z roku 2008. Spolu se Zarcem se kvalifikoval do první řady Marc Marquez. Loňský mistr světa skončil na druhé pozici. Třetí nejrychlejší čas si připsal Danilo Petrucci. Vítěz čtvrtého tréninku Andrea Dovizioso obsadil pátou pozici. Co se týče dalších favoritů, Dani Pedrosa skončil sedmý, Valentino Rossi osmý a místo ve čtvrté řadě si zajistil také Jorge Lorenzo, který obsadil devátou pozici. Maverick Viňales ani ve druhé části kvalifikace nenalezl formu a byl nejpomalejší ze všech dvanácti závodníků.

kompletní výsledky druhé kvalifikace

warm up

V posledních předzávodních jízdách zvítězil Marc Marquez. Za ním skončil na druhé příčce Andrea Dovizioso. Velmi vysoko se opět umístil Danilo Petrucci, který obsadil třetí pozici. Vítěz kvalifikace Johann Zarco zajel šestý čas. Hned za ním skončil na sedmé příčce Valentino Rossi. Z nováčků se umístil nejvýše Thomas Lüthi, který obsadil třináctou pozici. Až za ním skončil na čtrnáctém místě jezdec Ducati Jorge Lorenzo. Patnáctý nejrychlejší čas zaznamenal Karel Abraham. Znovu se nedařilo Mavericku Viňalesovi. Španěl skončil osmnáctý.

kompletní výsledky warm upu

závod

Úvodní závod letošní sezony přinesl velmi napínavou a dramatickou podívanou. Jeho vítězem se po startu z páté příčky nakonec stal loňský vicemistr světa Andrea Dovizioso. Cesta závodníka Ducati na nejvyšší stupeň vítězů ovšem nebyla vůbec jednoduchá. Komplikoval mu ji zejména loňský šampion Marc Marquez, který dokonce v poslední zatáčce závodu na „Doviho“ zaútočil a na krátkou chvíli se dostal do čela závodu. Italský závodník mu ovšem v nájezdu na cílovou rovinku a Španěl skončil o pouhých 27 tisícin sekundy na druhé pozici. Třetím místem zahájil svou již 23. sezonu v mistrovství světa Valentino Rossi. „The Doctor“, který v únoru oslavil již své 39.narozeniny, přijel do cíle se ztrátou sedmi destin na svého vítězného krajana.

Nejlepším závodníkem satelitních motocyklů byl na úvod Cal Crutchlow. Britský jezdec zahájil svou čtvrtou sezonu s týmem LCR Honda čtvrtým místem. Na páté pozici za Crutchlowem dokončil závod další satelitní motocykl, tentokrát stáje Pramac. V jeho sedle seděl Danilo Petrucci, jenž se rovněž za svůj výkon v Kataru nemusí stydět.

Šestou pozici obsadil v cíli závodu druhý jezdec továrního týmu Yamaha Maverick Viňales. Loňského vítěze závodu v Losailu po celý víkend provázela smůla a ve volných trénincích a v kvalifikaci jsme jej často vídali až ve druhé desítce. V závodě se ovšem vzepjal ke skvělé stíhací jízdě a zachránil čest alespoň 10 body.

Na sedmé pozici projel pod šachovnicovým praporkem druhý jezdec Repsol Hondy Dani Pedrosa. Týmový kolega Marca Marqueze a vítěz dvou loňských závodů ztratil na Viňalese osm desetin sekundy.

Pravděpodobně v lepší výsledek doufal vítěz kvalifikace Johann Zarco. Jezdec stáje Hervého Poncharala Yamaha Tech3 ještě šest kol před koncem úvodní velké ceny figuroval na čele startovního pole. Poté ovšem ztratil svou rychlost a nakonec se umístil na osmé pozici.

Sedm bodů za devátou pozici si připsal jezdec továrního týmu Suzuki Andrea Iannone a v nejlepší desítce se umístil také druhý satelitní motocykl Ducati stáje Pramac Racing, který řídil Jack Miller. Australan, který byl ještě v loňské sezoně součástí stáje Marc VDS, tak může premiéru v italském týmu považovat za vydařenou.

Vyšperkovat svůj první závod v novém působišti se podařilo také loňskému týmovému kolegovi Jacka Millera Titu Rabatovi. Šampion Moto2 z roku 2014 přijel do cíle s motocyklem týmu Avintia Racing o pouhých šest desetin sekundy později než Jack Miller a obsadil dvanáctou příčku.

Se svou premiérou v královské kubatuře může být spokojen také Franco Morbidelli. Jezdec týmu Marc VDS, který v loňském roce získal pro tuto stáj mistrovský titul v Moto2, skončil na dvanácté příčce.

Jako třináctý přijel do cíle Alvaro Bautista. Těsně za španělským závodníkem protnul cílovou pásku historicky první Malajec v MotoGP Hafizh Syahrin. „Last Minute“ náhrada za Jonase Folgera si tak při svém debutu připsala dva mistrovské body, čímž Syahrin napodobil Franca Morbidelliho, když stejně jako on dokončil svůj premiérový závod na bodech.

Poslední patnáctá pozice připadla týmovému kolegovi Alvara Bautisty Karlu Abrahamovi, čímž jistě udělal radost spoustě českých příznivců. Stáj Jorgeho „Aspara“ Martineze tak ve svém prvním závodě pod novým názvem Ángel Nieto Team bodoval díky oboum svým závodníkům.

Těsně za body zůstala další dvojice nováčků Thomas Lüthi a Takaaki Nakgami. Zatímco Švýcar obsadil šestnáctou pozici, Nakagami debutoval sedmnáctým místem. Nejhůře se z nových tváří umístil Xavier Simeon. Belgičan byl klasifikován na poslední 21. příčce.

S prázdnou odjíždějí z Kataru také tovární týmy Aprilia a KTM. Zatímco jezdci italské továrny Aleix Espargaro a Scott Redding skončili na devatenácté, respektive dvacáté pozici a z motocyklů rakouské značky spatřil cíl pouze jeden, který měl v rukou Bradley Smith. Britský jezdec obsadil 18. příčku. Pro Pola Espargaro závod skončil sedm kol před koncem.

Kromě mladšího z bratrů Espargarových do cíle nedojeli také jeho dva krajané Alex Rins, který tak výborné výkony z volných tréninků a kvalifikace v závodě v bodový zisk proměnit nedokázal, a také Jorge Lorenzo. Trojnásobný šampion královské kubartury skončil na zemi ve stejném kole jako jezdec Suzuki a svou druhou sezonu v barvách Ducati na rozdíl od svého týmového kolegy rozhodně pozitivně nezahájil.

kompletní výsledky závodu

Průběžné pořadí v hodnocení jezdců se pochopitelně shoduje s výsledky Velké ceny Kataru. Vede Andrea Dovizioso(25 bodů) před Marcem Marquezem(20 bodů) a Valentinem Rossim(16 bodů).

Mezi týmy byla katarská noc nejvíce plodná pro Repsol Hondu(29 bodů). O tři body méně si připsala Movistar Yamaha a tovární tým Ducati, do jehož bodového konta přispěl 25 body pouze vítěz Dovizioso, se po úvodním podniku sezoně nachází na třetí pozici.

kompletní průběžné pořadí

 

 Moto2-Losail

Zajímavou podívanou neslibuje pouze královská kubatura, ale také Moto2. Existuje hned několik kandidátů, kteří by mohli usednout na trůn po loňském šampionovi Francu Morbidellim. Jedním z nich je jeho loňský týmový kolega a bratr Marca Marqueze Alex, který bude i v letošní sezoně závodit pro tým Marca Van Der Stratena. Velmi silným hráčem bude ovšem také jezdec stáje Red Bull KTM Ajo Miguel Oliveira. Portugalec se ze současných jezdců prostřední kategorie umístil v loňském roce nejvýše a zvítězil v závěrečných třech závodech sezony. V těch ho na pódiu pokaždé doprovodil jeho týmový kolega Brad Binder. I se šampionem Moto3 z roku 2016 letos třeba počítat. Stranou také rozhodně nesmíme ponechat italské závodníky Francesca Bagnaiu, který bude od příští sezony působit u týmu Pramac v MotoGP, a také zkušeného Mattiu Pasiniho, jenž se v loňském roce prezentoval solidními výkony a v šampionátu obsadil s jedním vítězstvím šestou pozici. Na lehkou váhu nelze brát rovněž dva navrátilce z MotoGP Hectora Barberu a Sama Lowese. Počítat musíme také s nováčkem Joanem Mirem, který je loňským šampionem Moto3 a v letošní sezoně bude spolu s Alexem Marquezem hájit barvy týmu EG 0,0 Marc VDS. Dalšími černými koni šampionátu by mohli být Jorge Navarro s Xavim Viergem, který pro letošní sezonu změnil působiště a bude závodit v německé stáji Dynavolt Intact GP.

první volný trénink

První volný trénink prostřední kubatury ovládl Lorenzo Baldassarri. Na druhém místě skončil Miguel Oliveira a dobrý úvod do svého premiérového víkendu v Moto2 zažil Romano Fenati. Ital totiž zajel třetí nejrychlejší čas. Alex Marquez zahájil sezonu čtvrtým místem. Marquezův týmový kolega Joan Mir obsadil ve svém prvním volném tréninku v prostřední třídě osmnáctou pozici. Z dvojice „degradovaných“ se zadařilo lépe Samu Lowesovi. Bývalý jezdec Aprilie však zajel pouze šestnáctý nejrychlejší čas. Hector Barbera skončil ve výsledkové listině hned za Britem na sedmnácté příčce. První volný trénink se podařil synovi Wayna Gardnera Remymu. Jezdec stáje Tech 3 obsadil devátou příčku.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Druhý volný trénink patřil jednomu z největších aspirantů na titul Alexi Marquezovi. Zatímco v úvodním tréninku se nevešel Sam Lowes do první patnáctky, druhý volný trénink byl z jeho pohledu zcela jiný příběhem. Brit totiž zaznamenal druhý nejrychlejší čas. Třetí příčku obsadil jezdec Sky Racing Teamu VR46 Francesco Bagnaia. Na čelních příčkách se i po druhých tréninkových jízdách udržel Marcel Schrötter. Zatímco v prvním volném tréninku obsadil jezdec stáje Dynavolt Intact pátou příčku, tentokrát si připsal čtvrtý nejrychlejší čas. Vítěz prvního volného tréninku Lorenzo Baldassarri se nyní umístil na páté příčce. Překvapení prvního volného tréninku Romano Fenati uzavřel ve druhém tréninku první desítku, i přesto byl znovu nejrychlejším nováčkem. Zlepšení v porovnání s prvním volným tréninkem naopak zaznamenal jiný nováček Joan Mir. Španěl zajel třináctý nejrychlejší čas. Hector Barbera znovu obsadil sedmnáctou příčku. Druhý volný trénink se příliš nevydařil jednomu z hlavních protagonistů loňské sezony Moto2 Mattiovi Pasinimu. Ten se nezmohl na více, než na dvacátý šestý čas.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Alex Marquez zůstal na čele také ve třetím volném tréninku. Za Španělem skončil se ztrátou jedné desetiny sekundy vítěz úvodních tréninkových jízd Lorenzo Baldassarri. Na třetí pozici se umístil Miguel Oliveira. Vysoko se ve výsledkové listině objevil také Luca Marini. Nevlastní bratr Valentina Rossiho skončil na páté příčce. Souboj mezi navrátilci z MotoGP vyzněl tentokrát lépe pro Hectora Barberu, který obsadil sedmou pozici. Sam Lowes skončil na dvanáctém místě. V obstojných výkonech pokračoval nováček Romano Fenati. Ital zajel ve třetím volném tréninku osmý čas. Naopak Joan Mir tentokrát zůstal těsně za branami první dvacítky a třetí volný trénink přinesl týmovému kolegovi Alexe Marqueze pouze 21. místo.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

kvalifikace

Alexe Marqueze nikdo nedokázal zastavit ani v boji o pole position a Španěl si tak pro úvodní podnik sezony zajistil nejlepší startovní pozici. Vedle Marqueze se do první řady kvalifikovali také Lorenzo Baldassarri, který se v kvalifikaci umístil na druhé pozici, a Francesco Bagnaia. Jezdec týmu Valentina Rossiho obsadil třetí místo. Vítěz posledních tří závodů loňské sezony Moto2 Miguel Oliveira si pro start prvního závodu zajistil čtvrtou pozici. Místo ve druhé řady si spolu s Portugalcem vybojovali také pátý Romano Fenati a také šestý Danny Kent, který tak první letošní kvalifikaci rovněž zvládl bravurně. Sam Lowes obsadil v kvalifikačních bojích desátou pozici. Hector Barbera si připsal až devatenáctý čas. Loňský šampion Moto3 se během svého debutového víkendu v Moto2 s „šestistovkovým“ motocyklem stále spíše sžíval a v kvalifikaci se umístil na 24. příčce.

kompletní výsledky kvalifikace

warm up

Alexe Marqueze neopustila forma ani v neděli odpoledne a připsal si nejrychlejší čas warm upu. Druhou pozici obsadil Francesco Bagnaia a třetí místo zaznamenal Xavi Vierge. Z bývalých jezdců MotoGP byl znovu úspěšnější Sam Lowes, který zajel čtrnáctý nejrychlejší čas. Hector Barbera obsadil osmnáctou příčku.

kompletní výsledky warm upu

závod

Boj o úvodních letošních 25 bodů skončil vítězně pro Francesca Bagnaiu. Italský závodník, který již má pro sezonu 2019 v kapse angažmá u týmu Pramac v kategorii MotoGP, vystoupil během své kariéry v prostřední kubatuře na nejvyšší stupeň vítězů poprvé. Italská vlajka byla na pódiu vyvěšena i nad druhým v cíli. Pro stříbro si totiž dojel Lorenzo Baldassarri, který tak získal pro stáj Sita Ponse první pódium v Moto2 od Velké ceny San Marina 2016, kdy jako druhý projel cílem nynější jezdec Suzuki v MotoGP Alex Rins. Alex Marquez, který po většinu částí víkendu vládnul startovnímu poli, v závodě skončil na třetím místě. V závodě se navíc musel popasovat s nepříjemností v podobě rozžhaveného zadního brzdového kotouče. S tímto problémem si však dokázal poradit a dokázal ubránit poslední pódiové umístění před Mattiou Pasinim, který skončil na čtvrtém místě a za Marquezem v cíli zaostal zhruba o jednu vteřinu.

Jezdci stáje Red Bull KTM Ajo Miguel Oliveira s Bradem Binderem se umístili na pátém a šestém místě. Lepším z dvojice byl Portugalec.

Spokojenost může po prvním letošním závodním víkendu panovat také u německé stáje Dynavolt Intact GP. Marcel Schrötter skončil na sedmé pozici a Xavi Vierge obsadil osmé místo.

Nejlepším nováčkem v cíli závodu byl Joan Mir. Ačkoli si loňský šampion Moto3 na silnější motocykl během víkendu obtížně zvykal, do závodu nastoupil jako vyměněný a vybojoval pět bodů za jedenácté místo.

Bodoval také Hector Barbera. Ten se umístil na třináctém místě a na jeho konto přibyly po prvním závodě tři body.Danny Kent, který se dokázal kvalifikovat na výborném šestém místě, již v závodě takovou rychlost neměl a do cíle dojel na sedmnáctém místě. Pád formy potkal pro závod také Romana Fenatiho. Italovi se sice ve volných trénincích a v kvalifikaci dařilo nejlápe z nováčků, závod ovšem dokončil až devět pozic za bodovanými příčkami na 24. místě.

Návrat do Moto2 po ročním působení v královské kubatuře se nevyvedl Samu Lowesovi. Pro Brita totiž skončila letošní Velká cena Kataru předčasně kvůli pádu. Do cíle nedojel ani jeho týmový kolega Iker Lecuona. Jezdci stáje Swiss Inovative Investors byli zároveň jedinými jezdci, kteří cíl závodu neviděli.

kompletní výsledky závodu

V šampionátu jezdců tedy vede po prvním závodě Francesco Bagnaia(25 bodů). Druhá pozice patří Lorenzu Baldassarimu(20 bodů) a třetí Alexi Marquezovi(16 bodů).

V hodnocení týmů vede Sky Racing Team VR46(32 bodů). Na bodové konto týmu nepřispěl v Kataru pouze Francesco Bagnaia, který získal 25 bodů, ale také Luca Marini. Ten dokončil závod na devátém místě a získal sedm bodů. Druhá příčka patří týmu Pons(23 bodů) a třetí mistrovské stáji loňské sezony Marc VDS(21 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Moto3-Losail

Jak již bylo naznačeno, trůn se po přestupu loňského šampiona Joana Mira o třídu výše uvolnil rovněž v Moto3. Závodníků, jenž mají potenciál volné místo zaumout, najdeme ve startovním poli celou řadu. Patrně největšími favority budou Španělé Aron Canet a Jorge Martín, kteří patřili k nejužší elitě nejslabší kubatury již v loňské sezoně. Opomenout nesmíme ani jejich týmové kolegy Fabia Di Giannantonia(Del Cova Gresini Moro3) a na loni třetího muže juniorského šampionátu FIM CEV Moto3 Alonsa Lópeze(Estrella Galicia 0,0). Stranou by neměli zůstat rovněž také jezdci týmu loňských šampionů Leopard Racing Enea Bastianini s Lorenzem Dalla Portou, závodníci stáje Valentina Rossiho Nicola Bulegu a loňského šampiona FIM CEV Moto3 Dennise Foggiu a ani tým Akiho Aja, jenž letos nasadí v Moto3 pouze jeden motocykl, který bude sedlat Darryn Binder. Dalším, kdo by mohl do boje o nejvyšší příčky zasáhnout, je například jezdec stáje Bester Capital Dubai Marcos Ramírez, který loni překvapil velmi dobrými výkony.

Ve startovním poli najdeme také v letošní sezoně českého závodníka Jakuba Kornfeila. Čtyřiadvacetiletý rodák z Kyjova prožil v loňském roce obtížnou sezonu, když s nekonkureneschopným motocyklem Peugeot získal pouze 26 bodů a jednalo se o jeho druhou nejméně povedenou sezonu v kariéře. Loňský ročník překonala pouze sezona 2009, ve které absiolvoval pouze pět velkých cen, ve kterých si žádný bod nepřipsal. V letošním ročníku ovšem bude jezdec německé stáje PrüstelGP sedlat motocykl KTM, což by mohlo být příslibem pro konkurenceschopnější výkony.

první volný trénink

Nejrychlejší čas zaznamenal v prvním volném tréninku Enea Bastianini. Za novým jezdcem stáje Leopard Racing zaostal o pouhých devět tisícin sekundy Aron Canet. Třetí místo obsadil Jorge Martin. První volný trénink se vydařil také Jakubu Kornfeilovi, který zajel devátý nejrychlejší čas. Ještě více se dařilo jeho stájovému kolegovi Marcu Bezzecchimu. Ital totiž skončil na čtvrtém místě. Dobrý vstup do prvního závodu sezony naopak nepotkal tým Red Bull KTM Ajo. Jezdec úspěšné stáje Darryn Binder totiž obsadil poslední 28. pozici.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku se do čela posunul Jorge Martín. Na druhé příčce se umístil Niccoló Antonelli. Třetí skončil vítěz prvního volného tréninku Enea Bastianini.Jeden z největších favoritů Aron Canet, jenž v prvním volném tréninku obsadil druhou pozici, skončil nyní na devátém místě. Jakub Kornfeil se i tentokrát umístil mezi nejlepší patnáctkou, když si připsal čtrnáctý nejrychlejší čas. Stejně jako v prvním volném tréninku se příliš nevedlo Darrynu Binderovi. Jihoafričan ovšem nyní zaznamenal částečně zlepšení a skončil na 19. pozici. V nevýrazných výkonech pokračoval nováček Dennis Foggia. Jezdec stáje Sky Racing Team VR46 skončil po 6. místě v prvním volném tréninku ještě o pozici hůře. Na druhý volný trénink nebude rád vzpomínat Tatsuki Suzuki. Japonec totiž po pádu utrpěl zlomeninu ruky, čímž pro něj úvodní víkend sezony skončil.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

V závěrečném volném tréninku se na prvním místě objevil jezdec stáje Estrella Galicia Aron Canet. Vítěz předchozích tréninkových jízd Jorge Martin tentokrát zaznamenal druhý nejrychlejší čas. Třetí příčku obsadil Niccoló Antonelli. Vítěz prvního volného tréninku Enea Bastianini zajel ve třetím volném tréninku až sedmnáctý nejrychlejší čas. Jakub Kornfeil skončil o příčku hůře, když obsadil 18. místo.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

kvalifikace

První pole position sezony vybojoval v kvalifikaci Niccoló Antonelli, který tak po loňské nevydařené sezoně u týmu Akiho Aja začal letošní ročník o poznání lépe. Vítězi třetího volného tréninku Jorgemu Martinovi unikla pole position o pouhou jednu tisícinu sekundy a pro závod získal druhou pozici. Posledním, kdo se dokázal kvalifikovat do první řady, byl Argentinec Gabriel Rodrigo, který skončil na třetím místě. V dobrém světle se ukázal rovněž Ayumu Sasaki. Šampion Red Bull Rookies Cupu z roku 2016 totiž v kvalifikaci zaznamenal čtvrtý nejrychlejší čas. Stejně jako Sasaki udělal dobrý dojem také jeho krajan a další produkt Red Bull Rookies Cupu Kaito Toba. Ten obsadil pátou příčku Do druhé řady se vešel také týmový kolega Jakuba Kornfeila Marco Bezzecchi. Český jezdec skončil v první letošní kvalifikaci na 11. místě.

kompletní výsledky kvalifikace

warm up

 Do závodního dne vstoupil nejlépe Lorenzo Dalla Porta. Ital hájící barvy stáje Leopard Racing porazil o pouhých 30 tisícin svého krajana ze stáje Del Coca Gresini Fabia Di Giannantonia, který skončil na druhém místě. Třetí čas si připsal Aron Canet. Vítěz kvalifikace Niccoló Antonelli obsadil pátou příčku. Jakub Kornfeil zahájil závodní den 19. místem. Velmi špatně dopadl warm up pro Alberta Arenase. Jezdec Ángel Žádný čas si ve warm upu nepřipsal Jorge Martín, který havaroval.

kompletní výsledky warm upu

závod

První závod letošní sezony Moto3 ovládl po těsné bitvě Jorge Martín. Jezdci stáje Fausta Gresiniho byl v závodě největším oponentem závodník týmu Estrella Galicia, který ale nakonec za Martínem zaostal o 27 tisícin sekundy. Na stupně vítězů vystoupil spolu se španělskou dvojicí Ital Lorenzo Dalla Porta, který si dobrou formu přenesl z warm upu i do závodu. Těsně za ním závod dokončil vítěz kvalifikace Niccoló Antonelli, který tak svou premiéru v týmu Paola Simoncelliho SIC58 Squadra Corse zakončil čtvrtou pozicí. S Kataru mohl odjíždět s dobrou náladou také Jakub Kornfeil. Český závodník totiž proťal cílovou pásku na devátém místě, přičemž byl po celý závod součástí skupiny svádějící boj o poslední pódiovou třetí pozici, na které nejzušenější jezdec startovního pole nejslabší kategorie dokonce v úvodu závodu figuroval. Komu sew naopak v úvodním podniku příliš nevedlo, byla stáj Valentina Rossiho. Zatímco loňskému šampionovi FIM CEV Moto3 Dennisi Foggiovi unikly body jen velmi těsně a obsadil šestnáctou příčku, jeho zkušenější týmový kolega Nicolo Bulega cíl závodu nespatřil. Vedle Bulegy do cíle závodu nedojeli také další jezdci elitních týmů jako například Enea Bastianini nebo Darryn Binder.

kompletní výsledky závodu

Lídrem šampionátu jezdců je tedy po prvním závodě sezony Jorge Martin(25 bodů). Na druhé pozici se nachází Aron Canet(20 bodů) a na třetí Lorenzo Dalla Porta(16 bodů).

Pořadí týmů vévodí s 35 body Del Conca Gresini. Druhá pozice patří Estrelle Galicii(20 bodů) a na třetím místě se nachází loňský mistrovský tým Leopard Racing(16 bodů). Stáji Redox PrüstelGP, jejíž barvy hájí Marco Bezzecchi a český závodník Jakub Kornfeil, patří s 9 body osmá příčka.

kompletní průběžné pořadí

Šampionát MS silničních motocyklů pokračuje až 8.dubna závodem v Argentině na okruhu Termas de Río Hondo. Půjde o paté představení kolotoče MotoGP na tomto okruhu.

 Formule E-Punta del Este

první volný trénink

Do uruguayské ePrix vstoupil nejlépe Sébastien Buemi. Pilot stáje Renault e.dams totiž s časem 1:14,536 zvítězil v prvním volném tréninku. Výborný vstup do víkendu zažil rovněž Mitch Evans. Pilot Jaguaru totiž zajel na úvod výborný druhý čas. Třetí pozici obsadil obhájce titulu Lucas Di Grassi. Vedoucí muž šampionátu Jean-Eric Vergne skončil na úvod na pátém místě. Stájový kolega Lucase Di Grassiho a vítěz předchozího závodu v Mexico City Daniel Abt se umístil na deváté pozici. V úvodním volném tréninku se nedařilo Felixi Rosenqvistovi. Švédský závodník, jenž v aktuální sezoně zvítězil ve dvou závodech a patří do nejužšího okruhu kandidátů na titul, zajel až předposlední 19. čas.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku vystřídal Sébastiena Buemiho na čele Lucas Di Grassi. Na druhé pozici skončil Sam Bird a do nejrycjhlejší trojice se znovu vešel pilot Jaguaru Mitch Evans. Novozélanďan nyní obsadil třetí pozici. Lídr šampionátu Jean-Eric Vergne si v porovnání s prvním volným tréninkem pohoršil o jednu pozici a tentokrát se umístil na šesté příčce. Vítězi prvního volného tréninku Sébastienu Buemimu se ve druhých tréninkpových jízdách nepovedlo probojovat do nejlepší desítky a skončil na 11. příčce. Příliš nezazářili ani Nelson Piquet jr. a Daniel Abt. Zatímco historicky první šampion této série se zmohl pouze na šestnáctýý nejrychlejší čas, vítěz z Mexika skončil ještě o jednu pozici za Brazilcem, tedy na 17. místě. Ze všech nejhůře ale dopadl Felix Rosenqvist, jehož trápení péokeačovalo také ve druhém volném tréninku. Pilot stáje Mahindra nedokázal tentokrát pokořit ani jednoho ze svých 19 konkurentů a obsadil poslední dvacátou příčku.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

kvalifikace

Pole position pro šestý závod sezony si původně vyjel Lucas Di Grassi před druhým Alexem Lynnem a třetím Mitchem Evansem, který znovu figuroval v první trojici. Čtvrtou pozici obsadil v rozhodující superpole Oliver Turvey a pátou vedoucí muž šampionátu Jean-Eric Vergne, jemuž se jeho pokus nepovedl kvůkli chybě v první zatáčce.  Přesto to ale byl Francouz, komu pro závod připadla pole position. Lucasi Di Grassimu, Alexi Lynnovi a také Oliveru Turveymu byly totiž časy zajeté v superpole vymazány, neboť tato trojice dle sportovních komisařů nerespektovala limity tratě. Trestu neunikl ani původně třetí Mitch Evans. Ten byl odsunut pro start závodu až na šestnáctou pozici, neboť na jeho zeleném jaguaru byly shledány nesrovnalosti ohledně váhového rozložení vozu. První pětka startovního roštu měla tedy následující složení: 1.Vergne, 2.Di Grassi, 3.Lynn, 4. Turvey a na páté místo se po penalizaci Mitche Evanse posunul Daniel bt, který zajel v kvalifikaci šestý čas a do superpole se neprobojoval. Sedmé místo a tím pádem šesté místo na startu obsadil Sébastien Buemi. Felixi Rosenqvistovi se nepodařila naleznout forma ani v kvalifikaci, kde obsadil čtrnácté místo. I on se ovšem na startovní roštu posunul o jednu pozici výše, tedy na třináctou. Jeho stájový kolega Nick Heidfeld ovšem skončil mnohem hůře. Němec byl jedním ze tří závodníků, kteří narušili kvalifikační bitvu havárií a nepřipsali si žádný čas. Kromě Heidfelda se nepodařilo z důvodu havárie zajet měřené kolo také Nelsonu Piquetovi jr. a Nicolasi Prostovi.

kompletní výsledky kvalifikace a superpole

závod

Jean-Eric Vergne dokázal využít pole position, na kterou se po penalizaci a mazání času posunul, a dojel si pro druhý triumf v ročníku 2017-2018. Ani tentokrát ovšem nebyla cesta pilota Techeetahu za vítězstvím snadná. Zatímco v Chile jej pořádně potrápil jeho stájový kolega André Lotterer, v Punta del Este svedl velmi těsnou bitvu s obhájcem titulu Lucasem Di Grassim. Brazilec podlehl bývalému jezdci Toro Rosso ve Formuli 1 o pouhé čtyři desetiny sekundy a na své první vítězství ve čtvrté sezony si tak musí ještě počkat. I přes tento fakt ovšem mohl odjíždět z Uruguaye spokojen, neboť předvedl nejlepší výkon v právě probíhající sezoně. Na stupně vítězů vystoupil také Sam Bird. Pilot stáje DS Virgin Racing obsadil třetí pozici.

Úžasnou stíhací jízdu předvedl Mitch Evans. Novozélanďan se po penalizaci propadl na startu až na šestnácté místo. Ani tato rána ovšem pilotovi Jaguaru nesebrala formu, se kterou do Uruguaye přijel a cílem závodu projel na čtvrtém místě. Kdo ví, možná bychom ho nebýt trestu od sportovních komisařů viděli ve výsledcích závodu mnohem výše.

Pátou příčku obsadil v závodě Felix Rosenqvist, což může po nevýrazných výkonech ve volných trénincích a v kvalifikaci považovat švédský závodník za úspěch.

Jako šestý projel cílem Alex Lynn, sedmou pozici obsadil Oliver Turvey, který tak po druhé příčce v Mexiku znovu dokázal bodovat, osmý skončil José María López, devátý Jerome D´Ambrosio a bod za desáté místo získal Maro Engel.

Zatímco v Mexiku Danielu Abtovi štěstí přálo a pomohlo mu k prvnímu triumfu ve Formuli E, v Uruguayi se otočilo zády. Abt sice figuroval po výměně vozů na třetím místě za svým týmovým kolegou, zanedlouho ovšem musel ke svým mechanikům znovu kvůli potížím s bezpečnostními pásy a závod nakonec dokončil na nebodované čtrnácté příčce.

Bodový zisk se nepovedl zaznamenat ani týmu Renault e.dams. Zatímco Nicolas Prost se umístil za Abtem na patnácté pozici, šampion ze sezony 2014-2015 Sébastien Buemi závod nedokončil. Švýcara potkal v úvodní fázi závodu problém se zavěšením, kvůli kterému musel předčasně absolvovat výměnu vozu, a své uruguayské martýrium ukončil později odstoupením ze závodu.

Do cíle závodu nedojeli kromě Sébastiena Buemiho také Nelson Piquet jr. a Nick Heidfeld, který odstavil svůj vůz již ve druhém kole.

kompletní výsledky závodu

Po druhém triumfu si vedení v šampionátu upevnil Jean-Eric Vergne(109 bodů). Ztráta druhého Felixe Rosenqvista(79 bodů) činí po šestém závodě sezony již 30 bodů Třetí pozice i nadále patří Samu Birdovi, který má na svém kontě 76 bodů. 24 bodů ztrácí na Birda čtvrtý Sébastien Buemi. Za Buemim se nacházejí jezdci Jaguaru. Pátá příčka stále patří Nelsonu Piquetovi jr. (45 bodů), nicméně jeho stájový kolega Mitch Evans, kterému patří šesté místo, se po „bramborové“ medaili v Uruguayi dotáhl již na rozdíl čtyř bodů. Do první desítky již pronikl také Lucas Di Grassi. Obhájci titulu patří s 21 body desátá pozice.

kompletní průběžné pořadí jezdců

V hodnocení týmů si stále drží první pozici Techeetah(127 bodů). Ke změně nedošlo ani na druhé pozici, které je stále v držení týmu Mahindra Racing(100 bodů) a nejlepší trojici uzavírá DS Virgin Racing(93 bodů), na který ztrácí pouhých sedm bodů čtvrtý Jaguar. Renault e.dams, který ovládl hodnocení týmů ve všech předchozích třech sezonách Formule E, okupuje pátou pozici s 59 body, přičemž s pouhou jednobodovou ztrátou se nachází na šestém místě Audi Sport Abt Schaeffler(58 bodů).

kompletní průběžné pořadí týmů

Sezona pokračuje 14.dubna, kdy se Formule E poprvé představí v ulicích hlavního města Itálie Říma.

 

Monster Energy NASCAR Cup Series-Fontana

první volný trénink

Kevin Harvick, který nastoupil do pátého podniku letošní sezony jako vítěz předchozích třech závodů, výborně zahájil také víkend ve Fontaně, když zajel nejrychlejší čas prvního volného tréninku. I na druhém a na třetím místě se umístily vozy značky Ford. Druhý nejrychlejší čas si připsal Clint Bowyer a třetí Aric Almirola. Martin Truex jr. obsaduil v prvním volném tréninku sedmou pozici.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

kvalifikace

V kvalifikaci zvítězil Martin Truex jr. Pro loňského šampiona se jednalo o druhou pole position v řadě. Na druhém místě skončil Kyle Busch a třetí příčka patřila v kvalifikaci Kylu Larsonovi. Vítěz prvního volného tréninku a vedoucí muž šampionátu Kevin Harvick obsadil desátou pozici.

kompletní výsledky kvalifikace

druhý volný trénink

Zatímco v kvalifikaci stačil Harvickův výkon jen na desátý čas, ve druhém volném tréninku navázal lídr šampionátu na první trénikové jízdy a opět byl ze všech nejrychlejší. Druhou pozici obsadil Kurt Busch. Na třetím místě se umístil Chase Elliott. Vítěz kvalifikace Martin Truex jr. si ve druhém volném tréninku připsal sedmnáctý nejrychlejší čas.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Třetí volný trénink patřil Kylu Buschovi. Poleman Martin Truex jr. obsadil druhou příčku a na třetím místě skončil Jimmie Johnson. Vítěz předchozích dvou volných tréninků Kevin Harvick si nyní připsal čtvrtý nejrychlejší čas.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

závod

Do cíle závodu ve Fontaně dojel jako první Martin Truex jr. Loňský šampion dosáhl svého prvního letošního triumfu suverénním způsobem, když absolvoval na prvním místě 125 kol z celkových 200 a kromě vítězství v celém závodě si připsal také prvenství v první a druhé části závodu. Na druhé pozici skončil v letošním pátém závodě Kyle Larson a na třetím místě závod dokončil Kyle Busch. Poprvé v sezoně se umístil v nejlepší desítce Jimmie Johnson. Sedminásobný šampion obsadil devátou pozici. Kevina Harvicka na Auto Club Speedway štěstí opustilo a po třech vítězných závodech by tentokrát klasifikován až na 35. místě.

kompletní výsledky závodu

Po velmi vydařeném závodním víkendu se do čela hodnocení jezdců posunul Martin Truex jr.(216 bodů). Na druhém místě se nachází Kyle Busch(207 bodů) a na třetím Joey Logano(197 bodů). Kevin Harvick se z čela šampionátu propadl až na osmou pozici(170 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Sezona pokračuje již tento víkend v Martinsville.

O dalším dění, které se v motorsportu minulý víkend odehrálo, si můžete přečíst zde.

 

 

Sdílejte na:
Zavřít