Víkend v motorsportu(9.-11.3): Mexická rally patřila Ogierovi

Víkend v motorsportu(9.-11.3): Mexická rally patřila Ogierovi

Francouz si připsal druhé letošní vítězství a převzal zpět vedení v šampionátu.

WRC-Mexická rally

Jednou z nejzajímavějších, ne-li vůbec nejzajímavější motoristickou akcí, byla Mexická rally, která se tradičně koná v březnu. Jako vedoucí muž šampionátu odcestoval do Mexika pilot Hyundai Thierry Neuville, jehož bodové konto se po vítězství v předchozí rally ve Švédsku rozrostlo na 41 bodů. Druhá pozice patřila Sébastienu Ogierovi. Vítěz z Monte Carla a pětinásobný šampion měl na svém kontě o 10 bodů méně než Neuville. Třetí byl v celkovém pořadí po dvou podnicích Jari-Matti Latvala, který nasbíral 23 bodů, stejně jako jeho týmový kolega Esapekka Lappi, jehož jméno figurovalo na čtvrtém místě.

O první místo kategorie WRC 2 se dělili Jan Kopecký a Takamoto Katsuta, u nichž bodové konto ukazovalo číslo 25. O třetí příčku se zase dělili Eddie Sciessere a druhý pilot továrního týmu Škoda Pontus Tidemand. Oba měli 18 bodů.

Také v kategorii WRC 3 jsme měli na čele dva závodníky se shodným počtem bodů. Byli jimi Enrico Brazzoli a Denis Rädström. Ital a Švéd si během úvodních dvou rally připsali 25 bodů. Na třetí pozici se s 19 body nacházel Fin Taisko Lario.

Denis Rädström vévodil rovněž hodnocení JWRC a to s 34 body. Za ním byl na druhé místě jeho krajan Emil Bergkvist, který měl na kontě 23 bodů a třetí pozice patřila Juliusi Tannertovi(15 bodů).

Výbornou upoutávkou pro třetí podnik sezony ovšem nebyly pouze výsledký úvodních dvou podniků a zajímavý stav průběžného pořadí, ale zejména účast legendy rallyového sportu Sébastiena Loeba. Devítinásobný šampion nahradí v letošní sezoně ve třech podnicích Craiga Breena a jeho první představení se odehrálo právě zde v Mexiku. Do WRC se Loeb vrátil po třech letech. Naposledy jsme jej ve voze Citroënu viděli během Rally Monte Carlo 2015.

čtvrtek

Soutěž začala již ve čtvrtek. Na programu byla úvodní superspeciálka, která v Mexiku odstartovala ve večerních hodinách. Nejrychlejší byl na úvodní vložce vítěz Švédské rally Thierry Neuville. Na druhém místě se umístil Ott Tänak a třetí nejrychlejší čas zahajovací RZ zajel Sébastien Ogier. Čtvrtou pozici obsadil Latvala, pátou další jezdec Toyoty Lappi, šestou Mikkelsen, sedmou Meeke, osmou Sordo, devátou Evans a Sébastien Loeb zahájil svou první soutěž po návratu desátým časem.

Do kategorie WRC 2 vstoupila výborným způsoem Škoda. Na prvním místě se umístil Pontus Tidemand, který o 2,4 desetin sekundy porazil svého mladého týmového kolegu Kalle Rovanperu, který skončil na druhé pozici. Třetí příčku obsadil Brit Guy Greensmith s vozem Ford Fiesta R5.

V čele kategorii WRC 3 se po první RZ usadil Tom Williams. Jeho cesta na první místo ovšem nebyla příliš složitá, neboť byl v Mexiku jediným účastníkem této třídy.

pátek

Zatímco úvodní RZ se stala kořistí Thierryho Neuvilla, v první páteční rychlostní zkoušce zvítězil jezdec itroënu Kris Meeke. Druhou pozici obsadil Dani Sordo a v první trojici se již ve druhé RZ ukázal Sébastien Loeb, když se umístil na třetím místě. Meeke po vydařeném vstupu do pátečního dne převzal rovněž celkové vedení. Se ztrátou 3,8 desetin sekundy držel druhou pozici Dani Sordo a na třetí pozici se nacházel s pětivteřinovou ztrátou na čelo Sébastien Ogier, za kterým o pouhé čtyři desetiny zaostával jeho jmenovec Loeb, kterému patřila čtvrtá pozice. Páté místo držel Ott Tänak, šesté Elfyn Evans, sedmé Andreas Mikkelsen, osmé Jari-Matti Latvala, na devátou příčku spadl Thierry Neuville a bodovanou desítku uzavíral Teemu Suninen. Z první desítky vypadl jezdec Toyoty Esapekka Lappi, který po dvou rychlostních zkouškách figuroval na jedenácté příčce.

Ve třetí RZ jsme viděli třetího různého vítěze. Nejrychlejší byl tentokrát Dani Sordo před britským duem Elfynem Evansem a Krisem Meekem. Rychlejší z dvojice britských závodníků byl jezdec M-Sportu. Dani Sordo po vyhrané třetí RZ vystřídal v čele rally Krise Meeka. Brit byl odsunut na druhou pozici a na jezdce Hyundai ztrácel 9,5 desetin sekundy. Do průběžného pořadí se odrazil také výborný výkon Elfyna Evanse, kterému nyní patřilo třetí místo. Čtvrtý zůstával i nadále Loeb, páté místo patřilo Tänakovi, o tři pozice si pohoršil Sébastien Ogier, kterému patřila v této chvíli šestá pozice, sedmý byl Mikkelsen, osmý Neuville, devátý Suninen a desátou příčku okupoval Jari-Matti Latvala.

Dani Sordo se na vítězné vlně udržel i ve čtvrté rychlostní zkoušce, kterou vyhrál s náskokem 1,9 desetin sekundy před druhým Sébastienem Loebem. Třetí pozici obsadil Ott Tänak. Sordovo vedení narostlo po čtvrté RZ již na patnáct sekund. Druhá pozice i nadále patřila Krisi Meekovi. Ke změně ovšem došlo na třetím místě, které bylo po čtvrté rychlostní zkoušce v držení devítinásobného šampiona a Meekova stájového kolegy Sébastiena Loeba.  Čtvrtá příčka patřila Ottu Tänakovi, pátá Sébastienu Ogierovi, šestá Andreasi Mikkelsenovi, sedmá Thierrymu Nevillovi, osmá Jari-Mattimu Latvalovi, devátá Teemu Suninenovi a do nejlepší desítky se posunul také Esapekka Lappi. Čtvrtá rychlostní zkouška se nevydařila Elfynu Evansovi. Ten vyletěl z tratě, po čemž následoval pád ze třetí pozice průběžného pořadí až na dvanáctou příčku, na které se nacházel se ztrátou 32,4 desetin sekundy na jedenáctého Pontuse Tidemanda, který dominoval WRC 2.

Pátou rychlostní zkoušku, která měřila pouhých 1,11 km, vyhrál Teemu Suninen. Na druhém místě se umístil Andreas Mikkelsen a o třetí pozici se podělili Ott Tänak se Sébastienem Loebem, kteří si připsali shodný čas. Problémy si tentokrát počíhaly na Thierryho Neuvilla, kterému zhasl motor a v RZ5 obsadil až šestadvacátou pozici. Ve vedení zůstal i nadále Dani Sordo. Ke změně nedošlo ani na druhé, respektive třetí pozici, na které se stále nacházeli jezdci Citroënu Kris Meeke a Sébastien Loeb. Čtvrtou pozici držel Ott Tänak, pátou Sébastien Ogier, šestou Andreas Mikkelsen, sedmou Jari-Matti Latvala, osmou Teemu Suninen, na deváté místo spadl v důsledku technických potíží vedoucí muž šampionátu Thierry Neuville a desáté místo stále patřilo Esapekkovi Lappimu.

Na RZ6 zajel nejrychlejší čas Kris Meeke. Po nevýrazných výkonech v předchozích rychlostních zkouškách dal o sobě na šesté vložce vědět Sébastiwn Ogier, který obsadil druhou pozici. Na třetím místě skončil Andreas Mikkelsen. Před startem zkoušky vzdal své účinkování v soutěži Elfyn Evans. Příčinou odstoupení byly zdravotní důvody. Lídr závodu zůstal nezměněn ani po šesté rychlostní zkoušce. Stále vedl Dani Sordo, ačkoli jeho náskok před druhým Krisem Meekem se ztenčil o čtyři vteřiny. Na třetí místo se posunul Ott Tänak, který z „bronzové“ příčky sesadil Seba Loeba. Legendě rallysportu patřila nyní čtvrtá příčka. Na pátém místě se nacházel Sébastien Ogier, na šestém Andreas Mikkelsen, na sedmém Jari-Matti Latvala, o příčku výše povyskočil Thierry Neuville, kterému nyní patřila osmá pozice, devátý byl Esapekka Lappi a desátý vedoucí muž třídy WRC2 Pontus Tidemand. Své místo v TOP 10 ztratil Teemu Suninen. Fin měl během RZ6 trable se zavěšením a v průběžném pořadí se propadl na jedenácté místo.

Předpoklady všech, kteří věřili, že Sébastien Loeb bude hned během svého návratu bojovat o vítězství v rychlostních zkouškách, se naplnily během sedmé rychlostní zkoušky. V ní porazil Francouz o pět vteřin vůz Hyundai, který pilotoval jeho bývalý týmový kolega Dani Sordo. Španěl obsadil v sedmé rychlostní zkoušce druhou pozici. Na třetím místě skončil Ott Tänak. První místo Daniho Sorda v průběžném pořadí nedoznalo změny ani po této RZ. Na druhé pozici se ovšem posunul Sébastien Loeb, který ztrácel 14,9 desetin sekundy. Krisi Meekovi patřilo po sedmé rychlostní zkoušce třetí místo. Čtvrtá příčka patřila Tänakovi, pátá Mikkelsenovi, který odsunul na šestou příčku Ogiera, sedmý byl Latvala, osmý Neuville, devátý lídr WRC2 Tidemand a desátý Greensmith.  Do potíží se dostal Esapekka Lappi. Fin se kvůli tomu propadl zpět mimo první desítku na jedenácté místo.

V RZ8 zajeli nejrychlejší čas hned dva závodníci. O první pozici se rozdělili Ott Tänak a Sébastien Loeb. Třetí pozici obsadil Jari-Matti Latvala. V čele rally se ovšem i nadále držel Dani Sordo. Sébastienu Loebovi, který jak v sedmé, tak osmé rychlostní zkoušce exceloval, se podařilo dotáhnout ke Španělovi na rozdíl 7,9 desetin sekundy. Na třetí místo se posunul jeden z vítězů RZ Ott Tänak. Estoncův progres znamenal pokles na čtvrtou pozici pro Krise Meeka. Na pozici číslo pět se vrátil zpět Sébastien Ogier. Šestou příčku okupoval Mikkelsen, sedmou Latvala, osmou Neuville, devátou Tidemand a na poslední bodované desáté příčce figuroval Gus Greensmith.

Ott Tänak, tentokrát již sám, se umístil na první pozici rovněž v deváté rychlostní zkoušce. Druhý čas si připsal Sébastien Ogier a třetí Andreas Mikkelsen. Zatímco Ott Tänak vyhrál druhou rychlostní zkoušku v řadě, situace zbývajících dvou jezdců Toyoty již tak veselá nebyla. Po Esapekkovi Lappim se totiž nyní dostal do potíží i Jari-Matti Latvala, kterého po sedmé rychlostní zkoušce potkal problém s alternátorem a do RZ8 již nenastoupil. K jeho času tak stejně jako v případě Lappiho, který v pátečním programu rovněž již nepokračoval, bylo přičteno sedm minut. Vedení soutěže zůstávalo i nadále v rukou Daniho Sorda. Druhému Sébastienu Loebovi se tentokrát podařilo stáhnout pouhou desetinu a figuroval tak na druhé pozici se ztrátou 7,8 desetin sekundy. Na třetí příčce se i nadále nacházel Ott Tänak. Čtvrtá příčka patřila Meekovi, pátá Ogierovi, šestá Mikkelsenovi, sedmá Neuvillovi, osmá Tidemandovi, devátá Greensmithovi a Jari-Matti Latvala se po odstoupení z páteční části rally propadl na konec první desítky.

Poslední RZ dne měla stejně jako osmá rychlostní zkouška dva vítěze. Jedním z nich byl znovu Ott Tänak a i tentokrát se s ním o vítěství rozdělil francouzský šampion se jménem Sébastien. Tentokrát ovšem nešlo o Sébastiena Loeba, nýbrž o Sébastiena Ogiera. Druhý zmiňovaný „Seb“ obsadil třetí příčku. Dani Sordo neztratil své první místo ani v této RZ a v čele tak mohl přenocovat. Na druhém místě končil pátek Sébastien Loeb, který se sice v úvodní čtvrteční RZ zmohl jen na desátý nejrychlejší čas, v pátek ovšem ukázal, že ze svého rallyového umění ani během tříletého pobytu mimo WRC nezapomněl a za vedoucím Sordem zaostával o 7,2 desetin sekundy. Třetí příčku držel se ztrátou jedenácti vteřin Ott Tänak. Čtvrtý byl Meeke(+25,0), pátý Ogier(+30,2), šestý Mikkelsen(+31,7), sedmý Neuville(2:01,9), osmý Tidemand(+5:05,6), devátý Greensmith(+8:13,0) a do nejlepší desítky se povedlo proniknout Chilanovi Pedru Hellerovi(+12:33,8). Jari-Matti Larvala a Esapekka Lappi se na konci druhého soutěžního dne, během něhož je potkaly nepříjemnosti, nacházeli na 12., respektive 18. příčce.

V kategorii WRC 2 vedl s obřím náskokem, který činil více než tři minuty, Pontus Tidemand. Druhá pozice patřila Gusu Greensmithovi a třetí Pedru Hellerovi. Druhý jezdec Škoda Motorsport Kalle Rovanperä se po pátečních problémech nacházel s více než hodinovou ztrátou až na šestém místě.

Ve WRC 3 logicky vedl jediný soutěžící Tom Williams.

sobota

Úvodní sobotní etapě kralovali francoužští jezdci. Nejrychleji RZ absolvoval Sébastien Loeb. Na druhém místě se umístil Sébastien Ogier a třetí nejrychlejší čas zajel Kris Meeke. Velmi špatný vstup do soboty potkal do té doby třetího Otta Tänaka, kterého postihla ztráta výkonu a tento problém vyvrcholil odstoupením ze sobotního programu. Dosavadní lídr soutěže Dani Sordo obsadil čtvrté místo a na vítězného Loeba ztratil 12,3 desetin sekundy, což znamenalo změnu na čele soutěže, do něhož se po jedenácté rychlostní zkoušce posunul Sébastien Loeb, který tak pokračoval ve znamenitém návratu. Dani Sordo se propadl na druhou příčku a na devítinásobného šampiona nyní ztrácel 5,1 desetin sekundy. Na třetí pozici se vrátil Kris Meeke. Na čtvrtém místě figuroval Ogier, na pátém Mikkelsen, na šestou pozici se propadl Tänak, sedmé místo patřilo Neuvillovi, osmé Tidemandovi, deváté Greensmithovi a desáté Pedru Hellerovi.

I ve dvanácté rychlostní zkoušce zvítězil jezdec Citroënu. Tentokrát si ovšem nejlépe vedl Kris Meeke. Stejně jako v předchozí rychlostní zkoušce skončil na druhém místě Sébastien Ogier a třetí pozici obsadil Esapekka Lappi. Fin tak v protrápeném víkendu zaznamenal také světlou chvíli. Náskok Sébastiena Loeba před Danim Sordem narostl po této RZ na rovných šest vteřin. Třetí pozice stále patřila Krisi Meekovi. Čtvrtý byl Ogier, pátý Mikkelsen, ke změně došlo na šestém místě, na které se posunul Neuville, sedmá pozice patřila lídrovi WRC 2 Tidemandovi, osmá Tänakovi, devátá Greensmithovi a do nejlepší desítky se vrátil také Jari-Matti Latvala. Třetí jezdec Toyoty Esapekka Lappi se nacházel na třináctém místě.

Na třinácté rychlostní zkoušce zvítězil Sébastien Ogier. Na druhé příčce skončil Dani Sordo a na třetí Jari-Matti Latvala. V čele průběžného pořadí zůstal Sébastien Loeb, Sordovi se ovšem podařilo umazat jeho náskok na 2,9 desetin sekundy. O „bronz“ se v tuto chvíli dělili Kris Meeke se Sébastienem Ogierem. Pátou pozici držel Mikkelsen, šestou Neuville, sedmou Tidemand, osmou Greensmith, devátou Latvala a odstoupivší Ott Tänak, jehož pád pořadím dolů stále pokračoval, se nacházel na desátém místě.

Čtrnáctá rychlostní zkouška byla pro další průběh rally zlomová. Zvítězil v ní Sébastien Ogier před druhým Krisem Meekem a třetím Jari-Mattim Latvalou. Zkouška měla z hlediska šancí na vítězství fatální následky pro Sébastiena Loeba, který rozšířil seznam jezdců sužovaných problémy, když jej postihl defekt a do cíle RZ přijel se ztrátouz téměř dvě a půl minuty, což stačilo na pouhé třinácté místo. A aby toho nebylo málo, stejné problémy potkaly také do té doby jeho nejbližšího pronásledovatele Daniho Sorda. Španěl ovšem na rozdíl od Loeba ztratil „jen“ půl minuty a obsadil sedmou pozici. Po této etapě se do čela vyšvihnul Sébastien Ogier. Před druhým Krisem Mekkem měl pětinásobný šampion náskok 3,8 desetin sekundy. Dani Sordo zaplatil za defekt ztrátou jedné pozice a nyní mu patřilo třetí místo. Čtvrtá pozice patřila Mikkelsenovi, z první až pátou pozici spadl Loeb, šestý byl Neuville, sedmý Tidemand, osmý Greensmith, devátý Latvala a desátý Pedro Heller, který vypoklonkoval z nejlepší desítky již neaktiovního Otta Tänaka. Estonci patřila po RZ 14 jedenáctá příčka.

Sébastien Ogier se stal také vítězem RZ 15, čímž dosáhl na již třetí vítěznou rychlostní zkoušku v řadě. Na druhé pozici se nyní umístil Sébastien Loeb a třetí příčku obsadil Thierry Neuville. Ogierův náskok v čele soutěže po tomto vítězství výrazně narostl, tentokrát již na 34,5 sekundy před druhým Krisem Meekem. Na třetí místě zůstal Dani Sordo. Čtvrté místo patřilo Mikkelsenovi, páté Loebovi, šesté Neuvillovi, sedmé Tidemandovi, osmé Greensmithovi, deváté Latvalovi a desáté stále Pedru Hellerovi.

Šnůra Sébastiena Ogiera pokračovala také v šestnácté rychlostní zkoušce, kde Francouz o 2,6 desetin sekundy porazil Krise Meeka. Na třetí pozici se umístil Dani Sordo. Nejlepší trojice RZ16 se shodovala také s nejlepšími třema závodníky v průběžném pořadí. Na čtvrté příčce se nacházel Mikkelsen, na páté Loeb, na šesté Neuville, na sedmé Tidemand, na osmé Greensmith, na deváté Latvala a na desáté Pedro Heller.

Dále následovala sedmnáctá rychlostní zkouška, která měřila pouhých 2,30 km. Na první pozici se umístili díky shodnému času Dani Sordo a Kris Meeke. O pouhou jednu desetinu sekundy zaostal za španělsko-britským duem třetí Sébastien Loeb. V první desítce průběžného pořadí nedošlo k žádné změně. Stále vedl Sébastien Ogier před druhým Meekem, třetím Sordem, čtvrtým Mikkelsenem, pátým Loebem, šestým Neuvillem, sedmým Tidemandem, osmým Greensmithem, devátým Latvalou a desátým Hellerem.

V osmnácté „erzetě“ byl nejúspěšnější Kris Meeke. Za ním skončili Andreas Mikkelsen, který obsadil druhou pozici, a Dani Sordo. Španěl skončil na třetím místě. Ani tentokrát se v bodované desítce neodehrály žádné změny.

Poslední kraťoučkou rychlostní zkoušku dne opanoval Andreas Mikkelsen. Za Norem zaostal o pouhou jednu desetinu sekundy Sébastien Ogier. Stejný čas jako Ogier si připsal také Esapekka Lappi. Před posledním dnem soutěže, na který byly naplánovány tři rychlostní zkoušky, vedl Sébastien Ogier. Druhá pozice patřila Krisi Meekovi, který na Ogiera ztrácel 35,9 desetin sekundy. Třetí pozici měl ve svém držení Dani Sordo, kterého od Meeka dělilo 10,9 desetin sekundy. Na čtvrtém místě figuroval Mikkelsen(+1:28,4), na pátém Loeb(+2:19,7), na šestém Neuville(+4:44,6), na sedmém Tidemand(+9:24,2), na osmém Greensmith(+15:06,8), na devátém Latvala(+15:59,6) a nejlepší desítku uzavíral Pedro Heller(+21:43,0).

V kategorii WRC 2 byly před posledním dnem karty rozdány zcela jasně. Všechny trumfy držel v rukou Pontus Tidemand, jehož náskok na druhého Guse Greensmithe činil obřích šest minut, třináct vteřin a devět desetin sekundy. Třetí byl Pedro Heller(+13:02,4). Druhý jezdec továrního týmu Škoda Kalle Rovanperä se posunul oproti pátku o jednu příčku dopředu a nyní mu patřila pátá pozice, avšak již s více než hodinovou ztrátou.

V kategorii WRC 3 vedl jediný přihlášený účastník v rámci této třídy Tom Williams.

neděle

Do závěrečného dne soutěže vstoupil nejlépe Jari-Matti Latvala. Fin nadělil 9,7 desetin sekundy svému bývalému týmovému kolegovi Sébastienu Ogierovi. Třetí příčku obsadil Dani Sordo. Spokojenost ale rozhodně nepanovala v táboře Citroënu. Dosud na druhém místě jedoucí Kris Meeke totiž skončil v příkopu a v cíli ztratil na vítěze 47,5 sekundy. V čele sotěže stále neohroženě zůstával Sébastien Ogier. Kris Meeke přišel v důsedku své chyby o druhou pozici, na kterou se posunul Dani Sordo. Brit se po dvacáté RZ nacházel na třetí pozici. Čtvrtý byl Mikkelsen, pátý Loeb, šestý Neuville, sedmý Tidemand, na osmou příčku se posunul Latvala, který odsunul na devátou pozici Greensmith a na chvostu první desítky se nacházel Pedro Heller.

RZ21 skončila doublem Toyoty. Zvítězil Ott Tänak před Jari-Mattim Latvalou. Na třetí místě se umístil Thierry Neuville. Před poslední rychlostní zkouškou se na první pozici s bezpečným náskokem držel Sébastien Ogier. Druhá příčka i nadále patřila Danimu Sordovi. Náskok jezdce Hyundai na třetího Krise Meeka narostl již na solidních 18,5 sekundy. Čtvrtá pozice patřila Mikkelsenovi, pátá Loebovi, šestá Neuvillovi, sedmá Tidemandovi, osmá Latvalovi, devátá Greensmithovi a desátá Pedru Hellerovi.

Toyota dosáhla dvojitého vítězství rovněž na závěrečné powerstage. Tänak s Latvalou se na RZ22 umístili v identickém gardu jako v předchozím rychlostní zkoušce. Shodné bylo rovněž také třetí místo, které znovu obsadil Thierry Neuville. Body do šampionátu si připsali také čtvrtý Andreas Mikkelsen a pátý Sébastien Loeb.

Vítězem Mexické rally 2018 se tedy stal Sébastien Ogier, který po nevýrazném výkonu ve Švédsku se v Mexiku vrátil na nejvyšší stupeň vítězů. Na pódium doprovodili Ogiera druhý Dani Sordo a třetí Kris Meeke. Čtvrtou pozici obsadil Mikkelsen, pátou Loeb, který se během svého návratu rozhodně nenechal zahanbit a ukázal, že nic ze své rychlosti a umění neztratil, šestý skončil Neuville, sedmý Tidemand, osmý Latvala, devátý Greensmith a bod za desáté místo získal Pedro Heller. Smolaři soutěže Esapekka Lappi a Ott Tänak obsadili jedenáctou, respektive čtrnáctou příčku.

Pro triumf ve WRC 2 si s přehledem dojel Pontus Tidemand. Jezdec Škody Motorsport přijel do cíle soutěže s náskokem bezmála šest a třičtvrtě minuty na druhého Guse Greensmitha. Bronz si z Mexika odváží Pedro Heller. Druhý pilot Škody Kalle Rovanperä se nakonec umístil a pátém místě.

V rámci třídy WRC 3 nedorazil do cíle žádný ze závodníků, neboť jediný startující v této soutěže Tom Williams odstoupil kvůli technické závadě.

kompletní výsledky

Do čela šampionátu se po mexickém triumfu vrátil zpět Sébastien Ogier, který má nyní na svém kontě 56 bodů. Thierry Neuville spadl zpět na druhou pozici. Belgičan ale ztrácí na jezdce M-Sportu pouhé čtyři body. Na třetí příčce se nachází Neuvillův týmový kolega Andreas Mikkelsen(35 bodů). Sébastien Loeb se po páté pozici v Mexiku dostal rovněýž do nejlepší desítky, kterou s 11 body uzavírá. Devítinásobný šampion se představí také v nadcházejícím podniku, kterým bude 5.-8. dubna jeho domácí Francouzská rally, kterou v minulosti dokázal ovládnout hned čtyřikrát.

Mezi týmy stále vede Hyundai Shell Mobis WRT(84 bodů). Druhá příčka patří M-Sport Ford World Rally Teamu(72 bodů), třetí Citroënu Total Abu Dhabi WRT(71 bodů) a nejméně bodů zatím nasbírala čtvrtá Toyota Gazoo Racing WRT(67 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Do čela průběžného pořadí WRC 2 se po triumfu posunul Pontus Tidemand(43 bodů). Rovněž na druhé pozici se nachází jezdec Škody a to Jan Kopecký s 25 body, které získal v úvodní Rally Monte Carla, která byla zatím jeho jediným letošní startem a v níž zvítězil. Stejný počet bodů má rovněž celkově třetí japonský závodník Takamoto Katsuta(25 bodů), který slavil triumf ve Švédsku.

kompletní průběžné pořadí

Vzhledem k tomu, že v Mexiku nespatřil cíl ani jeden vůz specifikace WRC 3, průběžné pořadí této kategorie zůstalo neměnné. O první místo se i nadále dělí Enrico Brazzoli a Denis Rädstöm, kteří mají na svém kontě 25 bodů. Třetí pozice patří Taiskovi Lariovi(19 bodů).

Jak jsme již zmínili výše souvislosti s dalším startem Sébastiena Loeba, další zastávkou letošní sezony WRC bude Francouzská rally v termínu 5.-8. dubna.

Indycar-St.Petersburg

Další významnou motoristickou akci, která se během víkendu uskutečnila, byl úvodní podnik letošní sezony Indycar v ulicích St. Petersburgu. Do letošního ročníku nastoupil jako obhájce titulu pilot stáje Rogera Penskeho Josef Newgarden. Mimo Newgardena najdeme ve startovní listině ještě dalších pět šampionů této série. Jsou jimi Tony Kanaan, Ryan Hunter-Reay, Scott Dixon, Will Power a Simon Pagenaud. Dalšími, se kterými je nutné v letošní sezoně také počítat, jsou kromě zmíněné šestice například také Sébastien Bourdais, Graham Rahal nebo loňský vítěz Indy 500 Takuma Sato. Na startu úvodního závodu sezony jsme rovněž spatřili také čtyři nové tváře a to Matheuse Leista, Jordana Kinga, Reného Bindera, Jacka Harveyho nebo bývalého pilota DTM Roberta Wickens. Další výraznou změnou ve startovní listině je odchod Hélia Castronevese. „Spiderman“ ovšem zůstává ve službách Rogera Penskeho, pro něhož bude závodit v šampionátu WeatherTech Sportscar Championship a zcela nezanevře ani na tento šampionát, kde se zúčastní dvojice květnových závodů v Indianapolis.

první volný trénink

První volný trénink letošní sezony měl překvapivého vítěze. Tím se totiž stal nováček Matheus Leist. Brazilec hájící barvy stáje A.J. Foyt Enterprises zaznamenal čas v hodnotě 1:01,7231. Druhou pozici obsadil loňský vítěz Sébastien Bourdais a na třetím místě skončil Ryan Hunter-Reay. Co se týče nováčků, nepotěšil v úvodním volném tréninku pouze Matheus Leist. V dobrém světle se uvedl také Robert Wickens, který obsadil šestou pozici. Obhájce titulu Josef Newgarden se v první volném tréninku umístil jako patnáctý.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku již byly výsledky o něco standardnější. Zvítězil Ryan Hunter-Reay před druhým Jamesem Hinchcliffem a třetím Willem Powerem. Obhájce titulu Josef Newgarden tentokrát podal lepší výkon a zajel pátý nejrychlejší čas. Do nejlepší desítky se znovu vešel Robert Wickens. Kanaďan skončil na sedmé příčce. Překvapení prvního volného tréninku Matheus Leist obsadil tentokrát dvanáctou pozici.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Sobotu zahájil nejlépe Scott Dixon. Novozélanďan totiž zvítězil ve třetím volném tréninku. Za ním skončil loňský šampion Josef Newgarden. Třetí nejrychlejší čas si připsal Newgardenův týmový kolega Will Power. Skvěle se opět prezentovali nováčci. Nejvíce tentokrát zazářil čtvrtý Jordan King. Hned za Britem se na páté pozici umístil další novic Matheus Leist. Vítěz druhého volného tréninku Ryan Hunter-Reay zahájil sobotní program dvanáctým místem.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

kvalifikace

Kvalifikace přinesla další překvapení víkendu. Pro pole position si v ní totiž dojel Robert Wickens. Spolu s kanadským nováčkem se do první řady kvalifikoval také Will Power, který si připsal druhý nejrychlejší čas. Wickens navíc nebyl jedinou novou tváří, která v kvalifikaci obsadila místo v nejlepší trojici. Na třetím místě totiž skončil vítěz prvního volného tréninku Matheus Leist. Nováčkovský úspěch navíc umocnil čtvrtou pozicí Jordan King. Nejrychlejší muž posledního volného tréninku Scott Dixon skončil na devátém místě. Obhájce titulu Josef Newgarden si pro první závod sezony vyjel třináctou startovní pozici.

kompletní výsledky kvalifikace

warm-up

V posledních předzávodních jízdách zvítězil Alexander Rossi. Druhou pozici obsadil velezkušený Tony Kanaan. Na třetím místě se umístil Ryan Hunter-Reay. Loňský šampion Josef Newgarden skončil pátý. Příliš dobře nedopadl vítěz kvalifikace Robert Wickens. Tomu patřila ve warm-upu až dvacátá příčka.

kompletní výsledky warm-upu

závod

Úvodní závod letošní sezony přinesl velké drama. V St. Petersburgu totiž hned sedmkrát bylo máváno žlutými vlajkami a o vítězi závodu se rozhodlo až v závěrečných kolech. První triumf sezony nakonec ukořistil překvapivě Sébastien Bourdais. Francouz tak obhájil loňský triumf ze St.Petersburgu, který získal i přes start z posledního místa startovního roštu. I v letošním roce se musel vypořádat se startem ze zadní části pole, když do závodu vyrazil ze čtrnáctého místa.

Jako druhý projel cílem Graham Rahal, jenž si bravurně poradil se stejnou situací jako loni Bourdais, neboť startoval z chvostu pole.

Třetí pozici obsadil v cíli Alexander Rossi. Vítěz závodu 500 mil Indianapolis z roku 2016 ovšem mohl mířit mnohem výše, nebýt incidentu, který se v předposledním okruhu odehrál v první zatáčce. Rossi, který v tu chvíli figuroval na druhé pozici, totiž zaútočil na v té době vedoucího Roberta Wickense a došlo ke kolizi, za kterou zaplatil odstoupením z první pozice dvě kola před cílem závodu. Pro Wickense tak jeho debut v Indycar skončil velmi bolestivým momentem.

Jako čtvrtý projel cílem James Hinchcliffe, pátý skončil Ryan Hunter-Reay, šestý Scott Dixon, obhájce titulu Josef Newgarden zahájil sezonu sedmým místem, osmou pozici obsadil Ed Jones, devátou Marco Andretti a do nejlepší desítky se vešel také Will Power. Za australským pilotem skončil šampion z roku 2004 Tony Kanaan, který dokončil závod na jedenáctém místě. Šampion z roku 2016 Simon Pagenaud obsadil třináctou příčku.

Kromě Roberta Wickense nedojeli do cíle závodu také další tři nováčci René Binder, Jack Harvey a smůlu měl také vítěz prvního volného tréninku a třetí muž kvalifikace Matheus Leist.

kompletní výsledky závodu

Jako lídr šampionátu odjíždí ze St.Petersburgu stejně jako loni Sébastien Bourdais, který má na svém kontě 51 bodů. Druhá pozice patří Grahamu Rahalovi(40 bodů) a třetí Alexanderu Rossimu(36 bodů). Robert Wickens, který byl v cíli závodu klasifikován na osmnáctém místě, se v šampionátu díky extra bodům za pole position a největší počet kol absolvovaných v čele nachází na patnácté příčce.

kompletní průběžné pořadí

Sezona pokračuje 7.dubna oválovým závodem ve Phoenixu.

Indy Lights-St.Petersburg

V St. Petersburgu se během minulého víkendu nepředstavily pouze vozy Indycar. Sezonu zde také zahájily také jiné americké série. Jedním ze šampionátů, který Indycar v St. Petersburgu doprovázel, byl Indy Lights.

volný trénink

V pátečním volném tréninku zajel nejrychlejší čas Aaron Telitz. Druhou pozici obsadil Pato O´Ward a na třetím místě skončil Colton Herta. Loňský vicemistr této série Santiago Urrutia zahájil víkend osmým časem.

kompletní výsledky volného tréninku

první kvaifikace

Aaron Telitz se udržel na čele také v první kvalifikaci, kde si připsal čas v hodnotě 1:05,1279. Ke změně nedošlo ani na zbylých pozicích první trojice. Druhou pozici obsadil Pato O´Ward a třetí pozici získal pro start prvního závodu Colton Herta. Loňský vicemistr Santiago Urrutia zajel v kvalifikaci čtvrtý nejrychlejší čas.

kompletní výsledky první kvalifikace

druhá kvalifikace

V kvalifikaci pro druhý závod zvítězil Pato O´Ward. Druhou pozici obsadil Colton Herta a třetí příčku si pro start druhého závodu zajistil vítěz první kvalifikace Aaron Telitz. Santiago Urrutia obsadil šestou pozici.

kompletní výsledky druhé kvalifikace

první závod

V prvním závodě sezony si dojel pro vítězství Pato O´Ward. Mexičan přijel do cíle s náskokem zhruba šest a půl vteřiny před Santiagem Urrutiou. Uruguayský pilot dokončil závod na druhém místě. Jako třetí byl v cíli odmávnut Colton Herta. Vítěz kvalifikace Aaron Telitz nemohl svou nejlepší výchozí pozici využít, neboť do závodu vůbec neodstartoval.

kompletní výsledky prvního závodu

druhý závod

Ve druhém závodě víkendu se z vítězství radoval Santiago Urrutia. Na pódium doprovodila loňského vicemistra dvojice amerických „mladých pušek“. Jako druhý přijel do cíle závodu Shelby Blackstock a třetí pozici obsadil Ryan Norman. Vítěz druhé kvalifikace a rovněž také sobotního závodu Pato O´Ward se ve druhé jízdě umístil na sedmé příčce. Aaron Telitz stejně jako v prvním závodě cíl nespatřil. Závod nedokončil také další z favoritů Colton Herta.

kompletní výsledky druhého závodu

Vedení v šampionátu patří po úvodních dvou závodech Santiagu Urrutiovi(55 bodů). Druhá pozice patří vítězi prvního závodu Patu O´Wardovi(47 bodů) a třetí Shelbymu Blackstockovi(42 bodů).

Sezona Indy Lights bude pokračovat 21.-22. dubna dalšími dvěma závody, které se pojedou na okruhu Barber Motorsports Park v Alabamě.

 Monster Energy NASCAR Cup Series-Avondale

pátek

první volný trénink

Do čtvrtého podniku letošní sezony Monster Energy NASCAR Cup Series vstoupil nejlépe Kyle Larson, který si připsal nejrychlejší čas prvního volného tréninku. Na druhé příčce se umístil Jamie McMurray a třetí místo obsadil Kyle Busch. V dobrém světle se znovu ukázal nováček William Byron, který zajel čtvrtý čas. Vítěz posledních dvou závodů a lídr šampionátu Kevin Harvick vstoupil do víkendu v Avondale jedenáctou pozici.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

kvaifikace

Kvalifikaci opanoval obhájce titulu Martin Truex jr. Druhou pozici obsadil vítěz prvního volného tréninku Kyle Larson a na třetím místě skončil Chase Elliott. Kevin Harvick si pro start závodu vyjel desátou pozici.

kompletní výsledky kvalifikace

druhý volný trénink

Ve druhém volném tréninku zajel nejrychlejší čas Kevin Harvick. Na druhé pozici se umístil Chase Elliott a do první trojice se rovněž vešel Kyle Busch, který skončil na třetím místě. Vítěz kvalifikace a loňský šampion Martin Truex jr. se ve druhém volném tréninku umístil na sedmé pozici. Vítěz prvního volného tréninku Kyle Larson se umístil na samotném chvostu nejlepší desítky.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

V posledním volném tréninku před závodem se udržel na prvním místě Kevin Harvick. Za Harvickem se umístil na druhém Jamiem McMurray a třetí nejrychlejší čas zaznamenal Martin Truex jr.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

závod

Také čtvrtý závod letošní sezony skončil vítězstvím pro Kevina Harvicka. Šampion z roku 2014 triumfoval již potřetí v řadě a zkompletoval tak hattrick. Jako druhý projel cílem Kyle Busch. „Rowdy“ se stal zároveň vítězem úvodní části závodu. Třetí pozici obsadil Chase Eliott. Obhájce titulu Martin Truex jr., který do závodu odstartoval z první pozice, nejlepší výchozí pozici ve vítězství přetavit nedokázal a na svůj první letošní triumf si tak musí zatím počkat. Ve druhé části závodu si připsal vítězství šampion ze sezony 2004 a starší bratr Kyla Busche Kurt, který závod dokončil na desáté pozici. Vlažný vstup do sezony v podání legendárního Jimmieho Johnsona pokračoval také v Avondale. Sedminásobný šampion obsadil čtrnáctou pozici a v úvodní čtveřici závodů jsme ho ani jednou neviděli v první desítce.

kompletní výsledky závodu

Po závodě v Avondale stále vedl šampionát Kevin Harvick(168 bodů). Se ztrátou dvanácti bodů patřila druhá, respektive třetí pozice Kylu Buschovi a Martinu Truexovi jr., kteří mají na svých kontech shodný počet 156 bodů.

kompletní průběžné pořadí

Sezona pokračuje tento víkend, tentokrát závodem ve Fontaně.

NASCAR Xfinity Series-Avondale

první volný trénink

První volný trénink Xfinity Series zvládl nejlépe Christopher Bell. Druhou pozici obsadil mimo body jedoucí Kye Busch a třetí skončil Justin Allgaier. Kromě Kyla Busche se z řad jezdců Monster Energy NASCAR Cup Series zúčastnili také Brad Keselowski, Ty Dillon a Jamie McMurray. Keselowski obsadil v prvním volném tréninku čtvrtou pozici, Jamie McMurray skončil osmý a Ty Dillon šestnáctý. Vedoucí muž šampionátu Elliott Sadler obsadil v prvním volném tréninku čtrnácté místo.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

Druhý volný trénink vyhrál Cole Custer. Za ním se umístila dvojice závodníků Monster Energy NASCAR Cup Series. Druhou příčku znovu obsadil Kyle Busch a na třetí pozici se umístil Brad Keselowski. Vítěz prvního volného tréninku Christopher Bell se ve druhých tréninkových jízdách musel spokojit se sedmým místem. Lídr šampionátu Elliott Sadler skončil třináctý. Co se týče zbylých pilotů Monster Energy NASCAR Cup Series, Jamie McMurray skončil šestý a Ty Dillon dvanáctý.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

kvalifikace

Kvalifikaci si podmanil Justin Allgaier. Druhou pozici obsadil Brad Keselowski. Vítěz druhého volného tréninku Cole Custer skončil na třetím místě. Kyle Busch skončil pátý, Jamie McMurray zajel šestý čas a Ty Dillon se umístil na čtrnáctém místě. Kvalifikace se nevydařila Elliottu Saderovi. Lídr šampionátu si pro start závodu vyjel pouze čtyřiadvacáté místo.

kompletní výsledky kvalifikace

závod

V závodě si dojel pro vítězství Brad Keselowski. Za ním závod dokončil poleman Justin Allgaier, který obsadil druhou příčku a byl nejúspěšnější v první části závodu. Třetí pozici si z Avondale odváží Kyle Busch. Šampion NASCAR Sprint Cupu z roku 2015 si připsal body nejen za třetí pozici, ale rovněž za vítězství ve druhé části závodu. Další z pilotů Monster Energy NASCAR Cup Series Jamie McMurray a Ty Dillon obsadili pátou, respektive třináctou pozici. Vedoucí muž šampionátu Elliott Saddler byl v cíli odmávnut jako devátý.

kompletní výsledky závodu

V čele šampionátu se udržel Elliott Sadler(151 bodů). Druhý Tyler Reddick se již ale dotáhl na rozdíl jediného bodů. Třetí místo patří Justinu Allgaiervi(144 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Stejně jako v případě Monster Energy NASCAR Cup Series pokračuje sezona Xfinity Series již tento víkend ve Fontaně.

Stock Car Brasil-Interlagos

Dalším šampionátem, který během minulého víkendu odstartoval, byl brazilský šampionát cestovních vozů Stock Car. V něm se v letošní sezoně představí celá řada zajímavých jmen, zejména bývalých pilotů Formule 1. Ve startovní listině najdeme například nejzkušenějšího pilota v historii královny motorsportu Rubense Barrichella, dále Tarsa Marquese, Ricarda Zontu, Antonia Pizzoniu anebo také současné piloty Formule E Nelsona Piqueta jr. a Lucase Di Grassiho. Další zajímavou postavou je pilot Indycar Vitor Meira. Během úvodního závodu sezony, kdy mohou týmy každý vůz rozdělit mezi dva závodníky, se naví představili Felipe Massa, pro něhož se jednalo o první závodní zkušenost po odchodu z Formule 1, Oliver Jarvis, Jamie Green, Jerome D´Ambrosio, Luciano Burti, Felipe Nasr a další. Titul bude v letošní sezoně obhajovat Daniel Serra.

první volný trénink

Nejrychlejší čas prvního volného tréninku si připsala dvojice César Ramos a Kelvin Van Der Linde.Druhou pozici obsadil šampion z roku 2015 Marcos Gomes spolu se svým spolujezdcem Pipem Deranim. I na třetím místě skončil šampion a to Felipe Fraga. Spolu s šampionem z roku 2016 seděl ve voze stáje Cimed Racing Team Nick Catsburg. Obhájce titulu Daniel Serra, který sdílí svůj vůz s Joaem Paulem De Oliveirou, zajel pátý nejrychlejší čas. Felipe Massa spolu s šampionem z let 2006,2007,2011 a 2012 Cacá Buenem obsadil při svém návratu k závodění sedmnáctou příčku.

kompletní výsledky prvního volného tréninku

druhý volný trénink

 Ve druhém volném tréninku se na čele objevila posádka stáje Shell Racing složená z bývalého pilota Formule 1 Ricarda Zonty a Laurense Vanthhora. Druhý nejrychlejší čas si připsali Diego Nunes s Lucianem Burtim. Třetí příčku obsadilo duo Guilherme Slas-Mariano Altuna. Daniel Serra s Joaem Paolem De Oliveirou zajeli devátý nejrychlejší čas. Cacá Bueno s Felipem Massou obsadili dvacátou příčku. Vítězové prvního volného tréninku César Ramos a Kelvin Van Der Linde nezajeli ve druhém tréninku žádný měřený čas.

kompletní výsledky druhého volného tréninku

třetí volný trénink

Třetí volný trénink patřil Felipemu Fragovi s Nickem Catsburgem. Druhou příčku obsadili Mauro Gomes a Pipo Derani. Na třetí pozici se ve třetím volném tréninku umístili Rubens Barrichello a Filipe Albuquerque. Ricardo Zonta a Filipe Albuquerque, kterří triumfovali ve druhém volném tréninku, obsadili pátou příčku. Cacá Bueno s Felipem Massou figurovali na 28. místě.

kompletní výsledky třetího volného tréninku

kvalifikace

Pole position pro závod vybojovala posádka Daniel Serra-Joao Paulo De Oliveira. Druhou pozici obsadili Lucas Di Grassi a Augusto Farfus. Jako třetí se v kvalifikaci umístili piloti týmu Full Time Sports Rubens Barrichello s Filipem Albuquerquem. Vítězové třetího volného tréninku Felipe Fraga a Nick Catsburg zajeli čtvrtý nejrychlejší čas. Čtyřnásobný šampion Cacá Bueno spolu s vicemistrem světa Formule 1 Felipem Massou získali pro start závodu jedenáctou příčku.

kompletní výsledky kvalifikace

závod

V závodě dokázali Daniel Serra s Joao Paulem De Oliveirou dokázali zužitkovat nejlepší výchozí pozice a ovládli úvodní závod letošní sezony. Jako druzí projeli cílem Rubens Barrichello a Filipe Albuquerque. Zadařilo se rovněž i druhé posádce stáje Full Time Sports složené s Ricarda Maurícia a bývalého pilota Sauberu ve Formuli 1 Felipeho Nasra dokončila závod na třetí pozici. Cacá Bueno a Felipe Massa projeli cílem na třinácté příčce.  A jak se dařilo zbylých bývalým pilotům Formule 1? Ricardo Zonta spolu se svým spolujezdcem Laurensem Vanthoorem skončili čtvrtí, Jerome D´Ambrosio s Lucasem Forestim uzavřeli první desítku, Antonio Pizzonia s Oliverem Jarvisem dokončili závod jako čtrnáctí a Tarso Marques, který se o vůz dělil s Fernandem Crocem, obsadil dvadvacátou příčku. Cíl závodu nespatřili Lucas Di Grassi s Augusto Farfusem, Luciano Burti s Diegem Nunesem a také Nelson Piquet jr. s Robinem Frijnsem.

kompletní výsledky závodu

Loňský šampion Daniel Serra je i po úvodním závodě letošní sezony v čele šampionátu s 20 body. Na druhé příčce se nachází šampion z roku 2014 a zároveň účastník 322 velkých cen Formule 1 Rubens Barrichello. „Rubinho“ ztrácí na Daniela Serru tři body. Třetí příčka patří Ricardu Mauríciovi(14 bodů).

kompletní průběžné pořadí

Další závod se uskuteční 8. dubna na okruhu v Curitibě.

 

Sdílejte na:
Zavřít