Jos Verstappen: Cítil jsem Maxovu bolest

Jos Verstappen: Cítil jsem Maxovu bolest

Pro Maxe Vestappena byla loňská sezona bezesporu obtížná, neboť technika jeho RB13 nesloužila, tak jak měla. On se však technickými problémy nenechal zastavit a bojoval, co mu síly stačily.

Pokud se podíváme na Nizozemcovy statistiky ze sezony 2017, tak jsou poměrně alarmující. Na špatně fungující techniku dojel dohromady sedmkrát, což o jedno vypadnutí míň, než nasbíral v předchozích dvou letech (8).

Nicméně i přes tyto nezdary zářil. V kvalifikacích porazil svého týmového kolegu Daniela Ricciarda 13:7 a v posledních šesti závodech sezony nasbíral 100 bodů. Tolik bodů žádný pilot za toto období nezískal. Kromě toho skončil třikrát na stupních vítězů, přičemž dvakrát triumfoval (Malajsie, Mexiko) a jednou dojel druhý (Japonsko).

Jos Verstappen pozorně sleduje kariérní růst svého syna, kterému talent rozhodně nechybí. „Jeho bolest jsem opravdu cítil. Hodně jsme o tom mluvili, ale on zůstal pozitivní. Možná to tak mělo probíhat,“ přemítá bývalý pilot F1.  „Možná mu to pomohlo uvědomit si, co se okolo něj děje. Podle mě se z toho poučil. Jak se učíte z vítězství, tak se rovněž učíte, když prohráváte. Občas je to potřeba.“

Když je někdo úspěšný, tak není od věci, mít kolem sebe lidi, kteří vás drží při zemi. Ani dvacetiletý rodák z belgického Hasseltu není výjimkou. K dispozici mu je jeho otec Jos a manažer Raymond Verneulen.

„Mluvíme o všem. Každý dělá chyby, ale jsme schopni druhému říct pravdu. To je nejdůležitější: Dokázat mluvit o všem. Max je takový, jaký je a takový bude pořád. Ale nemyslím si, že nezůstane na zemi.“

Samozřejmě, že za ním nestojí jen tito dva lidé, nýbrž také Red Bull Racing. Ten byl však v první polovině sezony pod palbou otázek typu, jak je možné, že zatímco u Verstappena technika vypovídá službu jak na běžícím páse, tak u Ricciarda všechno funguje jak hodinky.

„Dělají vše, aby mu pomohli. Všichni chceme jít stejným směrem, ale Max je tím, kdo to musí ukázat na trati,“ připomíná Jos, jehož cituje speedweek.com. „Musí věci akceptovat a zůstat pozitivní. Čím pozitivnější zůstane, tím lépe pro tým a mechaniky.“

Sdílejte na:
Zavřít