Formuli E roste jednostopá sestra. Elektrická MotoGP může zamířit i do Brna

Formuli E roste jednostopá sestra. Elektrická MotoGP může zamířit i do Brna

Nová motocyklová soutěž MotoE má být elektrickou alternativou MotoGP či superbiků. Na závodní okruhy zamíří v příštím roce.

Celým názvem FIM Enel MotoE World Cup není žádná hurá akce ekologických aktivistů. Za projektem stojí společnost Dorna Sports, jež zastupuje i slavné MotoGP či MS superbiků. V praxi vlastně půjde o jednostopou obdobu Formule E, za cíl má zvýšit povědomí o elektromobilitě.

Promotéři na přípravě soutěže intenzivně pracují, vždyť na závodní okruhy zamíří už v roce 2019. Zprvu se objeví na tratích v Evropě, v letech příštích se má ale rozšířit i do dalších koutů světa. V plánu je pět úvodních podniků na okruzích, kde se konají i závody MotoGP.

Ve hře je tedy možnost, že se hostitelem elektrického šampionátu stane i Masarykův okruh v Brně. Zatím není jasné, jestli půjde o samostatnou soutěž, nebo doprovod slavnější soutěže.

DOPORUČUJEME: Mercedes se stáhne po sezoně 2018 z DTM, dá přednost Formuli E

Program závodního víkendu sekunduje MotoGP: v pátek se odehrají tréninkové sekce, v sobotu kvalifikace a v neděli pak samotný závod. Kvůli aktuálním možnostem strojů na elektrický pohon je jeho délka omezena na deset kol.

Tvůrci soutěže nyní oslovují partnery z MotoGP a sondují, kdo by měl o vstup do nové kategorie zájem. Předběžně se počítá se startovním polem čítajícím 18 závodníků, ale v případě velké poptávky je možné i rozšíření. Zakladatelé mají jednu zásadní podmínku: na startu prvního závodu chtějí příští rok jezdce s bohatými zkušenostmi.

O kalendáři jednotlivých podniků bude jasno později, prvně stroje uvidíme v akci příští rok v únoru během předsezónních testů v Jerezu. Více podrobností o motocyklu (každý tým dostane stejný) prozrazuje přiložené video.

VIDEO: Představení nového šampionátu MotoE

Sdílejte na:
Zavřít