Formule 1 nahradí grid girls dětmi, rošty ozdobí ‚grid kids‘

Formule 1 nahradí grid girls dětmi, rošty ozdobí ‚grid kids‘

Namísto modelek dá vedení F1 příležitost stát vedle pilotů dětem, které závodí v juniorských kategoriích a jsou samy na cestě vzhůru žebříčkem motorsportu.

Liberty Media minulý týden oznámila ukončení tradičního formátu, ve kterém na startu cedule se startovními čísly závodníků před jejich pozicemi držely dívky, tzv. „grid girls“. Rozhodnutí vyvolalo bouři emocí, u mnoha fanoušků i členů samotných týmů vyvolalo negativní reakce.

Nyní však majitelé F1 ve spolupráci s Mezinárodní automobilovou federací oznámili iniciativu „Grid Kids“. Na rošt se tak dostanou děti (často samy závodící v juniorských kategoriích), které budou pro dané velké ceny vybírat lokální motoristické kluby, ať už formou odměny za jiné aktivity či na základě losu. Tyto děti pak doprovodí jezdce na startovní rošt a budou mít možnost držet tabulku s jejich číslem.

„Bude to pro tyhle mladé neobyčejný moment. Jen si to představte, stát vedle svých hrdinů, sledovat je, jak se připravují na závod, elita elit v motorsportu, být tam vedle nich během těchto vzácných několika minut přímo před startem,“ řekl o nápadu generální ředitel F1 Sean Bratches.

„Jaký to nezapomenutelný zážitek, pro ně i pro jejich rodiny. Inspirace neustále se snažit, trénovat a učit se, aby mohly snít o tom, že tam jednoho dne budou ony samy. Jaký lepší způsob inspirovat příští generaci hrdinů formule 1 může být?“

Děti přímo na okruhy budou moci doprovodit členové jejich rodiny. Na rošt se postaví nejen před velkými cenami formule 1, ale také před závody formule 2 a GP3.

Prezident FIA Jean Todt doplnil: „Formule 1 je královnou motorsportu a snem každého mladého závodníka bojujícího v juniorských kategoriích, ze kterých sestává pyramida formulových závodů FIA, od motokár až po samotnou F1. Jsme proto nadšení, že můžeme tento sen o něco přiblížit tím, že dáme budoucím šampionům našeho sportu příležitost stát vedle svých hrdinů na roštu během příprav na závod.“

Sdílejte na:
Zavřít