Formule E: První chilskou pole position získal Vergne

Formule E: První chilskou pole position získal Vergne

Francouz zvítězil v kvalifikaci již podruhé v sezoně.

Dnes ve 20:00 odstartuje historicky první ePrix Chile. Závod se uskuteční v ulicích hlavního města Santiaga. Piloti již absolvovali první dva volné tréninky a kvalifikaci.

první volný trénink

Úvodní část víkendu opanoval pilot stáje DS Virgin Racing Sam Bird. Brit si připsal čas 1:19,439. Na druhém místě skončil Felix Rosenqvist, který za Birdem zaostal o dvě desetiny sekundy. Na třetí příčce se umístil Jean-Eric Vergne, jehož čas byl o 262 tisícin pomalejší než čas Sama Birda. Velmi dobře se vedlo také druhému jezdci stáje Techeetah Andrému Lottererovi, který skončil na velmi solidní páté pozici. Naopak úřadující šampion Lucas Di Grassi, který je po prvních dvou podnicích sezony bez jediného bodu, do chilského víkendu nevstoupil nijak slavně. V prvním volném tréninku zajel Brazilec až jedenáctý nejrychlejší čas. Jeho týmový kolega Daniel Abt dokonce skončil až o jedno místo za ním. Nedařilo se ani stáji Renault e.dams. Šampion sezony 2015-2016 Sébastien Buemi skončil třináctý a druhý pilot francouzské stáje Nicolas Prost obsadil čtrnáctou příčku. Daleko na tom hůře ale byl v prvním volném tréninku tým MS&AD Andretti. Jeho jezdci totiž skončili s výraznou ztrátou na posledních dvou místech. Zatímco Tom Blomqvist obsadil předposlední devatenáctou příčku, jeho týmovému kolegovi Antoniu Felixu Da Costovi patřila poslední dvacátá příčka.

druhý volný trénink

Druhý volný trénink zvládl nejlépe Jean-Eric Vergne, jehož nejrychlejší čas měl hodnotu 1:18,662. Na druhém místě se umístil Alex Lynn, kterému na Vergne chybělo 30 tisícin sekundy. Třetí pozice patřila jezdci Jaguaru Mitchi Evansovi. Vedoucí muž šampionátu Felix Rosenqvist se umístil na pátém místě za svým týmovým kolegou Nickem Heidfeldem, který skončil na čtvrté pozici. Sébastien Buemi a Lucas Di Grassi skončili na konci první desítky. Švýcar zajel devátý a Brazilec desátý čas. Druhé tréninkové jízdy byly zkráceny z důvodu havárie Nicolase Prosta, který havaroval a umístil se na posledním místě výsledkové listiny druhého volného tréninku.

kvalifikace

V první kvalifikační části zvítězil překvapivě André Lotterer, který si během tohoto víkendu vede opravdu nad míru dobře. Druhou pozici obsadil Lucas Di Grassi a třetí Sam Bird. Do superpole ppstoupili také čtvrtý Jean-Eric Vergne a pátý Sébastien Buemi. Slušně znovu zajel Nelson Piquet jr. Šampion sezony 2014-2015 letos podává vyrovnané výkony a v chilské kvalifikaci se umístil na šesté příčce. Mnohem hůře ovšem dopadla kvalifikace pro jeho týmového kolegu Mitche Evanse, který odstartuje až z poslední dvacáté pozice. Zklamáním je výsledek indického týmu Mahindra, který je v čele hodnocení týmů. Vedoucí muž šampionátu Felix Rosenqvist se umístil na čtrnáctém místě a Nick Heidfeld skončil patnáctý.

V superpole se nejvíce zadařilo Jeanu-Ericu Vergnovi, který odstartuje z pole position již podruhé v sezoně. Nejrychlejší čas zajel také v kvalifikaci na první závod sezony v Hong Kongu. Druhý čas zajel Sébastien Buemi a na třetím místě skončil Lucas Di Grassi. Tomu ovšem tato pozice pro start závodu nezůstane. Kvůli penalizaci deseti míst totiž odstartuje až jako třináctý. Ani třetí podnik sezony tak v jeho případě neprobíhá bez problémů. Ze třetí pozice odstartuje tedy čtvrtý nejrychlejší v superpole, kterým byl André Lotterer, jenž tak pokračuje ve výborných výkonech, které během tohoto víkendu podává. Čtvrtá příčka bude na startu patřit Sam Birdovi, který obsadil v superpole páté místo. Kompletní výsleky z obou volných tréninků a kvalifikace najdete na tomto odkazu. Závod začíná ve 20:00 a náš web vám z něj přinese online reportáž.

 

Sdílejte na:
Zavřít