Pastor Maldonado by se mohl vrátit k závodění

Pastor Maldonado by se mohl vrátit k závodění

Venezuelan naposledy závodil v sezoně 2015.

Pastor Maldonado působil ve Formuli 1 v letech 2011-2015. Během své kariéry v královně motorsportu vystřídal dvě stáje a to Williams s Lotusem. Se stájí z Grove, která byla ve Formuli 1 v letech 2011-2013 jeho prvním zaměstnavatelem, dosáhl největšího úspěchu své kariéry, když dokázal zvítězit ve Velké ceně Španělska 2012. Z královny motorsportu se Venezuelan vytratil před startem sezony 2016. V té měl původně hájit spolu s Jolyonem Palmerem barvy navrátivšího se Renaultu, který na konci 2015 převzal finančními problémy zmítaný Lotus. Jeho hlavní sponzor, kterým byla venezuelská společnost PDVSA, se ovšem rozhodla přestat rodáka z Caracasu finančně podporovat, v důsledku čehož Renault nahradil Maldonada Kevinem Magnussenem, který se tak tehdy do Formule 1 vrátil po roční přestávce strávené v roli rezervního jezdce Mclarenu. Poté, co opustil královnu motorsportu, byl Maldonado spojován s přesunem do Indycar anebo s angažmá v nejslabší stáji startovního pole Formule 1 Manor. Obě dvě možnosti ale zůstaly pouze v rovině spekulací. Nyní se objevily další zprávy, podle kterých bychom šampiona GP2 z roku 2010 mohli vidět znovu za volantem závodního vozu.

Maldonado by se totiž údajně mohl stát součástí premiérové sezony šampionátu cestovních vozů WTCR, který vznikl sloučením sérií WTCC a TCR. Závodit by mohl s vozem SEAT pro španělský tým Campos Racing, kde by doplnil Pepého Oriolu a Johna Fillipiho. S touto informací přišel maďarský server formula.hu. Pokud by tato informace nabrala reálné obrysy, Maldonado by nebyl ve startovní listině jediným pilotem se zkušenostmi z Formule 1. V debutové sezoně WTCR se totiž představí také již pětapadesátiletý Ital Gabriele Tarquini, který se po roční přestávce vrací na plný úvazek k závodění. Tarquini bude závodit s vozem Hyundai i30 N TCR v barvách stáje BRC Racing Team. Ve startovní listině by se měl objevit také další bývalý pilot Formule 1, Portugalec Tiago Monteiro, který měl v loňském roce šanci na zisk titulu ve WTCC, zranění při testech mu však znemožnilo účast v závěrečných závodech sezony a nakonec tak v celkovém pořadí obsadil až šestou pozici. V letošní sezoně by měl stejně jako v předchozích letech startovat ve voze Honda, tentokrát v belgickém týmu Ginion Boutsen Racing, což bude další stopa Formule 1 v letošním ročníku WTCR, neboť jedním ze zakladatelů je vítěz třech velkých cen Thierry Boutsen. Dalším „formulovým“ jménem ve startovní listině bude Aurélien Panis, který je synem vítěze Velké ceny Monaka 1996 Oliviera Panise a bude závodit pro tým Comtoyou Racing.

Dalším zpestřením sezony WTCR by mohl být návrat Yvana Mullera. Šampion WTCC z let 2008,2010,2011 a 2013 by mohl usednout do jednoho z vozů Hyundai své vlastní stáje Yvan Muller Racing. Zbylými dvěma piloty tohoto týmu by měli být Mullerův synovec Yann Ehrlacher a loňský šampion WTCC s vozem Volvo Thed Björk. První podnik WTCR je naplánován na 8. dubna, kdy by se měl seriál představit v Marrakeši.

Sdílejte na:
Zavřít