Závod šampionů: V Poháru národů zvítězilo Německo

Závod šampionů: V Poháru národů zvítězilo Německo

René Rast a Timo Bernhard vybojovali pro německý tým již osmý titul v historii.

Včera v 18:00 středoevropského času začal v saudskoarabském Rijádu letošní ročník Závodu šampionů. Na úvodní den této exhibice byl naplánován Pohár národů, který se součástí Závodu šampionů stal v roce 1999, tedy jedenáct let po prvním ročníku soutěže. Z vítězství se tehdy radoval finský tým ve složení Tomi Mäkkinen, JJ Lehto a Kari Tianien. Finové poté dokázali v Poháru národů zvítězit ještě jednou a to v roce 2006. O druhý triumf se postarala dvojice Heikki Kovalainen a Marcus Grönholm. Finsko se tak v historické tabulce dělí o druhé místo spolu s Francií. „Země galského kohouta“ oslavila první vítězství v roce 2000, kdy ji reprezentovali Yvan Muller, Gilles Panizzi a motocyklový závodník Regis Laconi. Druhý triumf přidali v ročníku 2004. O ten se zasloužili Sébastien Loeb s Jeanem Alesim. Na prvním místě před Finy a Francouzi je ale suverénně Německo, které v této soutěži vyhrálo již osmkrát. Poprvé se tak stalo roku 2007, kdy jeho barvy hájili nejúspěšnější pilot Formule 1 Michael Schumacher s tehdy vycházející hvězdou Sebastianem Vettelem. Tato dvojice přidala v letech 2008-2012 dalších pět vítězství. Po sedmé se Němci radovali v loňském ročníku, kdy je po zranění Pascala Wehrleina v závodě jednotlivců reprezentoval pouze Sebastian Vettel a osmé vítězství vybojovali včera René Rast s Timem Bernhardem. Bylo to poprvé, co u vítězství německého týmu nebyl ani jeden z dvojice Michael Schumacher-Sebastian Vettel.

skupina A

Do skupiny A bylo vylosováno Německo(René Rast, Timo Bernhard), Latinská Amerika(Juan Pablo Montoya, Hélio Castroneves), USA(Ryan Hunter-Reay, Josef Newgarden) a Mexiko(Memo Rojas, Abraham Calderón).

Skupinu měl zahájit duel mezi René Rastem a Ryanem Hunter-Reayem. Již na startu ale potkali Hunter-Reaye technické potíže, kvůli nimž byla tato jízda odsunuta. Na řadu tak přišli Timo Bernhard s Josefem Newgardenem. V tomto souboji zvítězil Bernhard a získal pro Německo první bod. Dále se uskutečnilo první střetnutí Latinské Ameriky a Mexika. V něm Juan Pablo Montoya porazil Abrahama Calderóna a potíže neměl v další jízdě ani Montoyův týmový kolega Hélio Castroneves, který zdolal Mema Rojase. První kolo skupiny A zakončil odložený souboj Reného Rasta a Ryana Hunter-Reaye. I z tohoto klání vyšlo vítězně Německo. Po prvním kole skupiny A se tak o první místo dělily Německo s Latinskou Amerikou, které v prvním kole zvítězili ve všech jízdách. Naopak bez bodů byly po prvním kole USA s Mexikem.

V první jízdě druhého kola skupiny A se utkali Timo Bernhard s Memo Rojasem. Podle očekávání zvítězil Bernhard. Po této dvojici změřili síly Juan Pablo Montoya a Ryan Hunter-Reay. Úspěšnější byl Montoya a udržel latinskoamerickou neporazitelnost. Tu ovšem zničil v dalším duelu Josef Newgarden, který porazil Hélia Castronevese a získal první bod pro USA. Poslední jízdou druhého kola bylo klání mezi Reném Rastem a Abrahamem Calderónem. Rast se stejně jako Bernhard se svým mexickým soupeřem vypořádal. Německo tak i po druhém kole zůstalo stoprocentní a vedlo skupinu A se čtyřmi body. Na druhém místě byla Latinská Amerika, která po Castronevesově zváhání s Newgardenem měla o jedno vítězství méně než Německo. USA byla právě díky Josefu Newgardenovi na třetí pozici a poslední čtvrté místo patřilo Mexiko, jenž stále zůstávalo na nule a v té chvíli již nemělo ani matrmatickou šanci na postup.

Poslední kolo skupiny C odstartoval severoamerický souboj Mexika a USA. Lépe začalo Mexiko. Abraham Calderón totiž porazil Ryana Hunter-Reaye, čímž získal první bod pro Mexiko a zároveň okradl USA o postupové naděje. Ve druhém duelu USA s Mexikem již ale zvítězilo USA, když Josef Newgarden zdolal Mema Rojase. USA tak ve skupině A skončila na třetím místě se dvěma body. Mexiko s jednou výhrou skončilo na posledním čtvrtém místě. V posledním klání skupiny A šlo o přímý postup do semifinále.Proti sobě se totiž postavilo Německo, které mělo v té chvíli na kontě čtyři body a Latinská Amerika, která měla o bod méně a stále mohla ve skupině zvítězit. Tuto naději měla i po první jízdě, neboť Juan Pablo Montoya zdolal Reného Rasta a získal pro Latinskou Ameriku čtvrtý bod, díky kterému na tom byla bodově stejně jako Německo. O vítězi skupiny tak musela rozhodnout bitva Tima Bernharda a Hélia Castronevese. Za ní akonec vyšel vítězně německý závodník a získal tak pro Německu vítězství ve skupině A a přímý postup do semifinále. Latinská Amerika skončila druhá se čtyřmi body, do semifinále ale nakonec také postoupila, neboť nakonec byla lepším z druhých týmů skupin A a B.

skupina B

Ve skupině B si to o pstup rozdaly Nordic Team(Tom Kristensen, Petter SSolberg), Švédsko(Johan Kristoffersson, Joel Eriksson), Velká Británie(David Coulthard, Lando Norris) a také Sim Racers Team, jehož reprezentovali virtuální závodnící Rudy Van Buren a vítěz eROC Enzo Bonito.

Jako první se utkaly Nordic Team a právě Sim Racers Team. Tento duel dopadl podle očekávání.Zatímco v první jízdě si Tom Kristensen poradil s Rudym Van Burenem, ve druhém zdolal Petter Solberg Enza Bonita a Nordic Team tak v prvním kole získal dva body. Další klání se odehrálo mezi Velkou Británií a Švédskem, které možná trochu překvapivě skončilo vítězstvím 2:0 pro Švédsko. V prvním souboji se proti sobě postavili nejlepší dva závodníci loňské sezony evropské Formule 3 Lando Norris a Joel Eriksson. Výsledek duelu se ale tentokrát lišil od celkového pořadí loňské sezony tohoto šampionátu a úspěšnější byl Eriksson. Švédsko zvítězilo i ve druhé jízdě, kde úřadující šampion WRX Johan Kristoffersso zdolal Davida Coultharda. Po prvním kole se tak nacházely na děleném prvním místě Nordic Team a Švédsko. Velká Británie a Sim Racers Team neměly na kontě jediný bod.

Druhé kolo začalo duelem dvou do té doby neporažených týmů, kterými byly Nordic Team a Švédsko. První jízdu opanoval Nordic Team. Tom Kristensen uštědřil porážku Joelu Erikssonovi. Pomsta na sebe ale nenechala dlouho čekat a druhé klání patřilo Johanu Kristofferssonovi, který v souboji dvou šampionů WRX zdolal Pettera Solberga. V posledním souboji druhého kola nastoupily Velká Británie a Sim Racers Team. Hned v prvním duelu došlo k překvapení. Ricky Van Buren totiž zaskočil Landa Norrise a získal první bod pro Sim Racers Team. Naopak Velká Británie stále zůstávala bez bodů. Ten si ovšem připsala hned v dalším duelu, kdy David Coulthard porazil Enza Bonita. Po druhém kole se o první místo stále dělily Nordic Team se Švédskem, které měly po třech bodech. Naděje na postup ale stále žila také u Sim Racers Teamu a u Velké Británie. Tyto týmy měly na svém kontě jeden bod.

Třetí kolo zahájil duel Švédska a Sim Racers Teamu. V něm opět překvapil Rudy Van Buren, který pokořil v prvním duelu Joela Erikssona, čímž získal pro Sim Racers Tean druhý bod a stále držel při životě jeho naději na postup. Ta ale nakonec umřela hned v dalším klání. V něm totiž Enzo Bonito nestačil na Johana Kristofferssona, který získal pro Švédy čtvrté vítězství. Poslední souboj se odehrál mezi Nordic Teamem a Velkou Británií. Lépe začali Britové, když Lando Norris po porážkách s Joelem Erikssonem a Rudym Van Burenem konečně zvítězil. Jeho obětí se stal Tom Kristensen. Další souboj mezi Davidem Coulthardem a Petterem Solbergem musel být nejprve odložen, neboť na voze vicemistra světa Formule 1 z roku 2001 se objevily technické problémy. Později se jízda opakovala a zvítězil v ní Petter Solberg. To znamenalo, že Švédsko a Nordic Team měly i po skončení skupinových bojů shodný počet čtyř bodů. Vítězem skupiny se ovšem díky lepší časům stal Nordic Team. Švédsko skončilo na druhém místě se stejným počtem bodů jako Latinská Amerika, která se umístila na druhém místě skupiny A. Zde opět přišly ke slovu zajeté časy, které rozhodly ve prospěch latinskoamerického týmu a Švédsko se tak do vyřazovacích bojů nepodívalo. Jistě by si Švédové zasloužily postoupit, ale v semifinále je místo pouze pro čtyři týmy. Kromě Švédska zařadily do skupiny nepostupujících také Velká Británie a Sim Racers Team, kteří získaly po dvou bodech.

skupina C

Skupina C byla na rozdíl od skupin A a B pouze tříčlenná a do semifinále z ní mohl postoupit pouze jediný tým. Skupina C byla složena z týmů z Blízkého východu, kterými byly domácí Saudská Arábie(Yazeed Al-Rajhi, Ahmed Bin Khanen), Spojené Arabské Emiráty(Khalid Al Qassimi, Khaled Al Qubaisi) a Libanon(Karl Masaad, Mansour Chebli).

Jako první přišel na řadu souboj Saudské Arábie a Spojených Arabských Emirátů. První jízda přinesla bod Spojeným Arabským Emirátům. Khaled Al Qubaisi porazil Yazeeda Al-Rajhiho. Ve druhém souboji těchto zemí ale zase bodovala Saudská Arábie, když si Ahmed Bin Khanen poradil s Khalidem Al Qassimim. Ve druhém duelu jsme opět viděli Saudskou Arábii, které se tentokrát postavil Libanon. Duel začal lépe pro Libanon, když Karl Masaad porazil Yazeeda Al-Rajhiho. Saudská Arábi ovšem Libanonu tuto porážku vyhrála hned záhy, neboť Ahmed Bin Khanen hned v následující jízdě zvítězil nad Mansourem Cheblim. V posledním duelu skupiny se střetly Spojené Arabské Emiráty a znovu Libanon. V prvním duelu se utkali Khaled Al Qubaisi Karl Masaad. Úspěšnější byl arabskoemirátský závodník. Po druhé jízdě byl ale opět šťastnější Libanon a to zásluhou Mansoura Chebliho, který proťal cílovou pásku dříve než jeho soupeř Khalid Al-Qassimi. Skupina C tak skončila opravdu kuriozních výsledkem. Jak Saudská Arábie, tak Spojené Arabské Emiráty a Libanon totiž měly na svém kontě dva triumfy. Opět tedy přišly ke slovu hodnoty časů, které byly nejlepší v případě domácího týmu a twn tak postoupil mezi nejlepší čtveřici.

semifinále

Výsledky základních skupin určily dvě semifinálové dvojice. V prvním semifinále se utkali obhájci vítězství z Německa se Saudskou Arábií a ve druhém semifinálovém souboji se o finále popraly Nordic Team a tým Latinské Ameriky.

Souboj Německa a domácího týmu zahájili René Rast a Yazeed Al Rajhi. Lépe se s první semifinálovou jízdou vypořádal Rast, který tak dostal Německo do vedení 1:0. Ve druhé jízdě změřili síly Timo Bernhard a Ahmed Bin Khanen. I zde byl úspěšnější reprezentant německého týmu. V prvním semifinálovém duelu tak k žádnému překvapení nedošlo. Německo zvítězilo nad domácím týmem Saudské Arábie 2:0 a postoupilo do finále.

Ve druhém semifinále se utkali Nordic Team spolu s Latinskou Amerikou. Úvodní jízda se vydařila lípe Latinoameričanům. Juan Pablo Montoya totiž v repríze loňského finále závodu jednotlivců zdolal Toma Kristensena a Latinská Amerika v tu chvíli vedla 1:0. Ve druhém klání proti sobě stáli Petter Solberg a Hélio Castroneves, který mohl v případě vítězství poslat Latinskou Ameriku do finále. Cílovou čáru ovšem jako první protnul Petter Solberg, čímž vyrovnal na 1:1 a poslal duel mezi seveřany a Latinskou Amerikou do prodloužení. V tom proti sobě nastoupili vítězové z předchozích dvou jízd Juan Pablo Montoya a Petter Solberg. Z vítězství se nakonec radoval Kolumbijec a do finále tak výhrou 2:1 nad Nordic Teamem postoupila Latinská Amerika.

finále

Do finálového souboje se propracovaly týmy Německa a Latinské Ameriky. V zahajovacím souboji nastoupily René Rast a Juan Pablo Montoya. Vítězství si připsal René Rast a Německo vedlo 1:0. Ve druhém klání si to o výhru rozdali Timo Bernhard a Hélio Castroneves. Brazilský trojnásobný vítěz Indy 500 Bernharda porazil, čímž prodloužil finále o rozhodující třetí zápas, ve kterém znovu nastoupil. Jeho soupeřem byl ale nyní René Rast. Jednalo se o velmi těsný souboj, poté ovšem Castroneves v nájezdu do druhého okruhu kolidoval se zdí, čímž ztratil spoustu času a vítězem třetí jízdy se tak stal René Rast, který tak rozhodl o osmém vítězství Německa v historii Poháru národů.

Závod šampionů bude dnes pokračovat závodem jednotlivců, který odstartuje ve 14:00. Vítězství bude obhajovat jeden z neúspěšných finalistů Poháru národů Juan Pablo Montoya, který loni v Miami zdolal ve finále Toma Kristensena, pro něhož to byla loni již pátá finálová účast, avšak ani z jedné se mu nepodařilo odejít vítězně. První finálovou porážku si připsal roku 2005 se Sébastienem Loebem. Roku 2011 mu uštědřila porážku další francouzská hvězda WRC Sébastien Ogier a o rok později rovněž podlehl ve finále Francouzovi, tentokrát pilotovi Formule 1 Romainu Grosjeanovi. V roce 2015 nestačil na Sebastiana Vettela a loni mu uštědřil porážku Juan Pablo Montoya. Dokáže dnes legenda závodu 24 hodin Le Mans toto prokletí zlomit? Nebo obhájí loňské prvenství Juan Pablo Montoya? Anebo na stupeň nejvyšší vystoupá někdo úplně jiný? To můžete slerdovat od 14:00 také na naší stránce, která vám stejně jako včera v případě Poháru národů přinese online reportáž i z individuálního závodu.

Sdílejte na:
Zavřít