Co nás čeká o víkendu?

Co nás čeká o víkendu?

Kromě Formule E a Závodu šampionů se budou konat i jiné motoristické podniky.

Letošní sezona Formule 1 začíná tradičně až na jaře. Stejně tak tomu je i v případě většiny motoristických šampionátu. I přesto ale nebude o nadcházejícím prvním únorovém víkendu o motorsport nouze.

Mezi motoristickými podniky, které jsou během víkendu na programu, dominují dvě. Tou první je Závod šampionů, jenž začne zítra Pohárem národů a vyvrcholí o den později závodem jednotlivců. V letošním roce během této exhibice bohužel neuvidíme žádného z aktivních pilotů Formule 1, jejichž absence byl tento podnik svědky naposledy roku 1998, kdy jej hostil španělský ostrov Gran Canaria. Z řad bývalých jezdců Formule 1 se ho zúčastní David Coulthard a Juan Pablo Montoya, který bude v letošním roce obhajovat triumf, který získal loni v Miami. V Poháru národů bude obhajovat vítězství Německo, které loni z důvodu zranění Pascala Wehrleina v závodě jednotlivců reprezentoval sám Sebastian Vettel. I přesto si ale dojel pro výhru. Pr letošním ročníku však Německo sestavilo kompletě nový tým, který budou tvořit úřadující šampion DTM René Rast a dvojnásobný šampion WEC s Porsche Timo Bernhard.

 

Další z dvojice nejzajímavějších motoristických událostí tohoto víkendu je podnik Formule E v hlavním městě Chile, v Santiagu. Půjde již o třetí podnik sezony 2017-2018, avšak o čtvrtý závod, jelikož úvodní podnik sezony, který se uskutečnil v prosinci v Hong Kongu, byl složen ze dvou závodů. Mezi vítěze se ve čtvrté sezoně zapsali zatím jen dva závodníci. Těmi jsou pilot stáje DS Virgin Racing Sam Bird, kterému patřil úvodní závod sezony v Hong Kongu, a Felix Rosenqvist. Švédský pilot stáje Mahindra zvítězil ve druhém hongkongském závodě, další triumf přidal před třemi týdny v Marrakeši a nyní mu patří první místo v šampionátu, ve kterém vede o 4 body právě před Samem Birdem. Na třetím místě se nachází s počtem 43 bodů Jean-Eric Vergne. Vstup do nové sezony příliš nevyšel šampionům z posledních dvou sezon, Sébastienu Buemimu a Lucasovi Di Grassimu. Švýcar je na tom ale pořád o poznání lépe než úřadující mistr světa. Pilotovi stáje Renault e.dams totiž v šampionátu patří s 22 body šestá příčka po jedenáctém a desátém místě v hongkongských jízdách a po „stříbru“ v Marrakeši. To braziský úřadující šampion je po třech závodech stále bez bodů. Zatímco v hongkongských závodech obsadil pouze 17. a 14.místo, v Marrakeši z důvodu technických problémů závod nedokončil a pokud si chce udržet naději na obhajobu, musí v sobotu konečně zabrat.

Formule E se Závodem šampionů ale nebudou jedinými závody, které během víkendu uvidíme. Krom toho se bude závodit rovněž na Novém Zélandu. Tam se totiž v Bruce Mclaren Motorsport Parku v Taupu bude konat čtvrtý a zároveň předposlední podnik letošní sezony zimní série Toyota Racing Series. V čele novozélandského šampionátu je po třech podnicích domácí závodník a zároveň člen junioského programu Ferrari Marcus Armstrong, který má na svém kontě 591 bodů. Na druhé příčce se nachází ruský závodník a Armstrongův kolega v juniorském programu Ferrari Robert Schwartzman(550 bodů). Třetí místo patří Nizozemci Richardu Verschoorovi, který dosud nasbíral 521 bodů. První volný trénink se v Taupu uskutečnil již dnes a byl to právě sedmnáctiletý Nizozemec, který v něm zajel nejrychlejší čas. Druhý čas si připsal Marcus Armstrong a třetí skončil Brendon Leitch. Druhý muž šampionátu Robert Schwartzman obsadil pátou pozici. Odjet se dnes měl také druhý volný trénink, nakonec ovšem došlo k jeho zrušení.

Závodit se bude také na asijském kontinentu, kde se uskuteční hned dva formulové podniky. Tím prvním bude závěrečný podnik sezony 2017-2018 série formule MRF 2000, který se ukuteční v Indii na okruhu Madras. Před posledním podnikem sezony, který obsahuje hned čtyři závody, je v čele šampionátu s poměrně komfortním náskokem Felipe Drugovich, na jehož kontě je 260 bodů. Matrmatickou šanci na titul ale stále drží také druhý Presley Martono(174 bodů), třetí Julien Falchero(168 bodů) a čtvrtý Rinus Van Kalmthout(165 bodů).

Kromě okruhu Madras se formule objeví také na okruhu Yas Marina, kde se uskuteční čtvrtý podnik sezony 2017-2018 arabskoemirátského šampionátu Formule 4. Ten vede Belgičan Charles Weerts se 158 body. Hned za ním je ale se ztrátou pouhých tří bodů český závodník Tom Beckhäuser. Třetí pozice patří Lucasu Peterssonovi, který ztrácí na čelo šampionátu 20 bodů. Kromě Toma Beckhäusera startuje v tomto šampionátu také ještě jeden český zástupce a to Petr Ptáček, který se v šampionátu nachází na šesté pozici a dvakrát se mu také podařilo vystoupit na stupně vítězů. Ve startovní listině najdeme ještě jedno zajímavé jméno a tím je syn bývalého pilota Formule 1 Ralfa Schumachera David. Tomu v šampionátu patří paté místo a jednou se mu již podařilo zvítězit.

Patříte-li také mezi fanoušky i jiných než formulových závodů, tak i vy si během blížícího se víkendu přijdete na své. V Asii se neuskuteční pouze podniky dvou formulových sérií, ale také zde na okruhu v Sepangu vyvrcholí čtyřhodinovým závodem Asian Le Mans Series, kde stále není o šampionech jednotlivých tříd rozhodnuto. V kategorii LMP2 má velmi blízko k titulu posádka týmu Jackieho Chana Harrison Newey-Stephane Richelmi-Thomas Laurent, kteří zvítězili v úvodních dvou závodech v Zhuai a ve Fuji. V čele šampionátu mají náskok 18 bodů před celkově druhými jezdci druhého čínského týmu BBT Pipem Deranim, Anthonym Liuem a Davidem Rizzem, kteří jsou také stále ve hře o titul. Třetí pozice patří Jazemaanu Jaafarovi(40 bodů). Na čtvrtém místě se nachází dvojice hájící slovenské stáje ARC Bratislava Miro Konopka a Konstantins Calko. V kategorii LMP3 jsou na čele piloti stáje KCMG Josh Burdon, Louis Prette a Neric Wei, kteří mají 53 bodů. S pouhou jednobodovou ztrátou je ale na druhé pozici jezdci stáje Jackieho Chana Patrick Byrne a Guy Cosmo. Šanci na titul má ovšem také malajsijské duo Dominic Ang a Douglas Khoo, kterému se 40 body patří třetí místo a naděje žije rovněž v případě čtvrtého Hansse Lina. Ve třídě GT je na čele posádka Chaz Mostert-Jesse Krohn-Jun San Chen s 69 body. Na druhé pozici se se 60 body nachází Ollie Millroy a šanci na titul mají také třetí Massimiliano Wisser a Weian Chen, kteří na svém kontě mají 48 bodů. Tato italsko-čínská posádka již má zároveň jistý titul v kategorii GT-Am. V GT Cupu s největší pravděpodobností získá titul posádka Graeme Dowsett-John Curran-Will Bamber, která je zatím jedinou posádkou, jenž dokázala v rámci tohoto hodnocení bodovat.

O víkendu se bude konat ještě jeden vytrvalostní závod a to v Austrálii. U „protinožců“ se uskuteční úvodní podnik letošní sezony Intercontinental GT Challenge, kterým bude závod 12 hodin Bathurst. V tomto půl dne dlouhém závodě se představí spousta hvězdných závodníků jako například Robin Frijns, který mimo jiné nahradí od letošní sezony Mattiase Ekströma v DTM, dále Augusto Farfus, sedminásobný šampion V8 Supercars Jamie Whincup, Romain Dumas anebo také několik bývalých pilotů Formule 1 jako Timo Glock, Pedro Lamy, Ivan Capelli a dokonce také Čech Tomáš Enge, který usedne za volant vozu Lamborghini Gallardo R-EX GT3.

Poslední zajímavá motoristická akce, kterou v tomto článku zmínime, je zejména pro fanoušky motocyklových závodů, konkrétně pro fanoušky motokrosu. V Oklandu se totiž uskuteční pátý podnik letošní sezony AMA Supercross. V kategorii 450SX je momentálně v čele šampionátu Jason Anderson(89 bodů) před Justinem Barciou(80 bodů) a Kenem Roczenem(77 bodů). Ve třídě 250SX vede Aaron Plesinger(92 bodů). Pouhý jeden bod za ním je na druhé pozici Shane McElrath a třetí místo drží Joey Savatgy(87 bodů).

Sdílejte na:
Zavřít