Formule E: Montrealský dvojzávod nahrazen nebude

Formule E: Montrealský dvojzávod nahrazen nebude

Sezonu tak ukončí o dva týdny dříve dvojzávod v New Yorku.

Čtvrtá sezona Formule E 2017-2018 měla původně vyvrcholit v ulicích kanadského Montrealu, kde se měly 28. a 29. července odjet poslední dva závody sezony. Do kanadské metropole měla Formule E zavítat podruhé. Součástí kalendáře elektrického šampionátu se stal Montreal v předchozí sezoně 2016-2017, kdy rovněž uzavíral sezonu dvojzávodem, ve kterém se rozhodlo o titulu Lucase Di Grassiho. Tato premiéra ovšem byla zároveň také derniérou. Před měsícem totiž vydala starostka města Valérie Plante, která se nijak netajila svou averzí k této motoristické akci, prohlášení, že Montreal s okamžitou platností vypovídá smlouvu o pořádání ePrix.

Poté, co Montreal vydal toto rozhodnutí, začalo se hovořit o možnosti zachovat počet čtrnácti závodů a uspořádat v termínu, který se po vyškrtnutí Montrealu z kalendáře uvolnil, jiný podnik. Vedení šampionátu dokonce mělo na stole několik možností, kterými mohlo zrušené kanadské klání nahradit. Mezi ně patřily závod v ulicích anglického města Birmingham, dále uspořádání ještě jednoho závodu v ulicích Říma, kde se Formule E objeví 14.dubna anebo mohl sezonu zakončit závod na známém německém městském okruhu Norisring, který je tradiční součástí například kalendáře německého mistrovství cestovních vozů DTM. Ve hře ale bylo také malé odbočení od typických znaků série uspořádáním závěrečného podniku na klasickém závodním okruhu(Jedním ze znaků, kterým se Formule E liší od ostatních sérií, je pořádání závodů výhradně na městských okruzích. Nutno ovšem dodat, že i přesto najdeme v kalendáři jednu výjimku, kterou je závod v Mexiku na okruhu bratří Rodriguezových). Zvažovány byly legendární britské tratě Donington Park a Brands Hatch. Nakonec ovšem padlo rozhodnutí, že závod v Montrealu jiným podnikem nahrazen nebude.

Letošní sezona tak definitivně bude mít o dva závody méně, tedy dvanáct a vyvrcholí dvěma závody ve dnech 14. a 15.července v ulicích New Yorku.

Sdílejte na:
Zavřít