Formule E: V Marrakeši vítězí Rosenqvist

Formule E: V Marrakeši vítězí Rosenqvist

Švéd si připisuje již druhé prvenství v sezoně.

první volný trénink

V úvodních jízdách víkendu zajel nejrychlejší čas úřadující šampion Lucas Di Grassi. Jeho nejrychlejší kolo mělo hodnotu 1:20,310. Ztráta druhého Jeromeho D´Ambrosia byla poměrně značná. Belgičan ztratil na pilota německé automobilky 914 tisícin, tedy téměř jednu vteřinu. Třetí pozici obsadil druhý pilot Audi Daniel Abt, jehož ztráta na vítěze se vyšplhala již na 1,264 tisícin sekundy. Znovu se dobře vedlo jezdcům Jaguaru. Mitch Evans obsadil čtvrtou příčku a historicky první šampion série Nelson Piquet Jr. zajel osmý nejrychlejší čas. Sebastien Buemi se umístil na páté pozici, vedoucí muž šampionátu Sam Bird o jedno místo za ním na šesté příčce a vítěz druhého hongkongského závodu Felix Rosenqvist se rovněž vešel do nejlepší desítky, když obsadil deváté místo. Jose María López, který se vrací do šampionátu s týmem Dragon Racing, obsadil třináctou pozici. Problémy potkaly jezdce týmu Venturi Edoarda Mortaru, jenž se potýkal s potížemi s baterií a ve výsledkové listině prvního volného tréninku mu patří poslední dvacátá pozice.

druhý volný trénink

I po druhém volném tréninku se na čele udrželo Audi. Na čele tentokrát vystřídal Di Grassiho Daniel Abt, který si připsal čas 1:19,760. Jeho brazilský týmový kolega skončil ve druhých tréninkových jízdách druhý se ztrátou 138 tisícin sekundy na německého závodníka. Piloty Audi doplnil v nejlepší trojici Sebastien Buemi. Tentokrát ovšem nások „čtyř spojených kruhů“ na konkurenci nebyl tak výrazný jako v prvním volném tréninku a Švýcarova ztráta na Abta činí jen 176 tisícin sekundy. Jezdci stáje Jaguar ve druhém tréninku navázali na dobrý výkon z prvních tréninkových jízd. Mitch Evans zopakoval čtvrtou příčku a v první pětce se umístil také Nelson Piquet jr., který ztratil na svého stájového kolegu jednu desetinu. Navrátivší se José María López zaznamenal oproti prvnímu volnému tréninku zlepšení a skončil na sedmé pozici. Lídr šampionátu Sam Bird zajel až třináctý nejrychlejší čas.

kvalifikace

Po dvojici tréninkových jízd byli pro kvalifikaci favority jezdci Audi. Ti ale nakonec tuto pozici nepotvrdili. V první části kvalifikace byl totiž nejrychlejší pilot indické stáje Mahindra Felix Rosenqvist před Lucasem Di Grassim a na třetím místě se možná trochu překvapivě objevil Jose María López, který tak hned v první kvalifikaci po návratu postoupil do superpole. Pro postup si dojeli rovněž čtvrtý Sebastien Buemi a také vedoucí muž šampionátu Sam Bird, který jen těsně odsunul pryč z nejlepší pětice svého týmového kolegu Alexe Lynna, jehož porazil o pouhé čtyři tisíciny. Vítěz prvního volného tréninku Daniel Abt tentokrát zajel pouze osmý nejrychlejší čas. V první části kvalifikace jsme mohli vidět hned dvě havárie. Aktéry těchto havárií byli Nick Heidfeld a později také Antonio Felix Da Costa, kteří skončili na osmnáctém, respektive devatenáctém místě. Nejpomalejší čas ovšem zajel Edoardo Mortara, který se opět potýkal se spolehlivostí.

V superpole se na trať jako první vydal vedoucí muž šampionátu Sam Bird, který nastavil laťku na 1:20,615. Vedoucí pozice mu ovšem vydržela pouze na chvíli, neboť jej překonal hned druhý účastník superpole a to Sebastien Buemi, který se blýsknul o 260 tisícin rychlejším časem než Bird. Jako třetí se na trati objevil José María López. Ten ovšem s časem 1:21,369 nedokázal překonat ani jeden z dvojice předešlých časů a zařadil se na prozatimní třetí pozici. Jako čtvrtý přišel na řadu Lucas Di Grassi. Ten ovšem nedokázal navázat na své výkony z tréninků a vystřídal Lopéze na průběžném posledním místě. Superpole zakončil svým pokusem Felix Rosenqvist. Ten dokázal překonat Di Grassiho a také Lopéze a pro start závodu tak vybojoval třetí místo. Pole position pro start závodu tak získal Sebastien Buemi. Na druhé pozici skončil Sam Bird, na třetí již zmiňovaný Felix Rosenqvist, čtvrtý se umístil José María López a pátý Lucas Di Grassi.

závod

Cílem třetího závodu sezony projel jako první pilot stáje Mahindra Felix Rosenqvist, který si po vítězném druhé závodě v Hong Kongu připisuje již druhý triumf v sezoně. Těsně za ním projel cílem Sebastien Buemi. Šampion sezony 2015-2016 absolvoval velkou část závodu v jeho vedení, o které ovšem v jeho závěru přišel a svůj start z pole position tak ve své první letošní vítězství nakonec proměnit nedokázal. Jako třetí dokončil závod Sam Bird. Další dobrý výkon podal v závodě historicky první šampion Formule E Nelson Piquet jr., jenž opět skončil těsně pod pódiem na čtvrté příčce. Na stupně vítězů se Piquet podíval naposledy ještě ve své mistrovské sezoně, v roce 2015 při závodě v Moskvě, ve kterém zvítězil. Jako pátý skončil Jean-Eric Vergne. Osm bodů za šestou pozici získal při svém návratu José María López. Sedmé místo patřilo v cíli závodu Maru Engelovi, který se ovšem v závěru závodu dostal do křížku se svým týmovým kolegou Edoardem Mortarou a důsledkem bylo Švýcarovo odstoupení. Na osmém místě skončil Nick Heidfeld. Devatý dojel Tom Blomqvist, kterému se tak jeho odložený debut ve Formuli E podařil a hned při své premiéře bodoval dvěma body. Bodovanou desítku uzavřel Nicolas Prost. Jako jedenáctý projel cílem Alex Lynn, který měl hned ve druhém kole kolizi s Danielem Abtem, po které se dostal do hodin a propadl až na chvost startovního pole. Za tento incident byl německý pilot Audi shledán komisaři závodu vinným a obdržel penalizaci průjezd boxy, která jej vyřadila ze hry o body a Abt tak obsadil dvanáctou pozici. Na velmi dobré výsledky z kvalifikace a zejména z tréninků nedokázal v závodě navázat druhý pilot Jaguaru Mitch Evans, který doplatil na špatné načasování výměny vozu. Zatímco Evans měnil vůz v závodním režimu, většina startovního pole tak učinila během full course yellow, která byla vyvěšena poté, co zůstal na trati stát vůz Andrého Lotterera, kterého potkaly technické problémy. Novozélanďan se tak umístil až na třináctém místě. Krom Edoarda Mortary a Andrého Lotterera cíl závodu nespatřili rovněž Oliver Turvey a také úřadující šampion Lucas Di Grassi, který se sice v úvodu závodu nacházel na čtvrté příčce, poté ovšem i jeho potkaly technické problémy a závod tak pro něj skončil předčasně. Tým Audi Sport ABT Schaeffler tak nakonec závodní víkend, který začal opravdu slibně, končí bez jediného bodu. Pro Di Grassiho jde o skutečně nevydařený vstup do sezony. V úvodních třech kláních totiž vyšel pokaždé bodově naprázdno a jeho cesta za obhajobou titulu tak bude velmi obtížná. Dva bonusové body za nejrychlejší kolo závodu získal Nelson Piquet Jr.

Do čela šampionátu se po dnešním vítězství dostává Felix Rosenqvist, který má nyní na svém kontě 54 bodů a zdá se, že po své nováčkovské sezoně, který zakončil na třetí pozici, bude ve svém druhém ročníku mířit mnohem výš. Sam Bird se po dnešním závodě propadl na druhou pozici a na Švéda nabral čtyřbodovou ztrátu. Třetí je pilot stáje Techeetah Jean-Eric Vergne. Na čtvrté pozici se nachází Nelson Piquet jr.(25 bodů), na páté Edoardo Mortara(24 bodů), na šesté Nick Heidfeld(21 bodů), na sedmou příčku vystoupal po dnešním „stříbru“ Sebastien Buemi(19 bodů), osmé místo patří Mitchi Evansovi(15 bodů), deváté Danielu Abtovi(11 bodů) a nejlepší desítku uzavírá Antonio Felix Da Costa(8 bodů). Jedenáctý je Oliver Turvey(8 bodů), dvanáctý José María López(8 bodů), třináctý Nicolas Prost(8 bodů), čtrnáctý Alex Lynn(7 bodů), patnáctý Maro Engel(6 bodů), šestnáctý Tom Blomqvist(4 body) a posledním z pilotů, kterým se v této sezoně podařilo bodovat, je sedmnáctý Luca Filippi, který získal jeden bod. Brz bodů zůstávají osmnáctý André Lotterer, devatenáctý Lucas Di Grassi, dvacátý Kamuj Kobajaši, jednadvacátý Jerome D´Ambrosio a dvaadvacátý Neel Jani, který bez nich pravděpodobně již zůstane, neboť s týmem Dragon Racing ukončil spolupráci hned po úvodním podniku v Hong Kongu. Třetí podnik sezony se bude konat v Chile v Santiagu 3.února. Do jihoamerické země zavítá Formule E vůbec poprvé.

Kompletní výsledky volných tréninků, kvalifikace a závodu najdete zde.

 

Sdílejte na:
Zavřít